G4Media.ro

Românii, campioni la turism cu automobilul în Grecia

sursa foto: Pixabay

Românii, campioni la turism cu automobilul în Grecia

România ocupă una dintre primele poziții în ceea ce privește turismul în Grecia cu propriul automobil, potrivit unei statistici publicate de I Efimerida și citate de Rador. În ceea ce privește sosirile cu avionul, Germania, Polonia, Franța și SUA au fost țările care au furnizat cel mai mare flux turistic către Grecia.

Supranumit „locomotiva”, „industria grea” a Greciei, turismul este obligat să se adapteze, pentru al doilea an consecutiv, la realitatea distopică a coronavirusului. Ministrul grec al turismului, Harry Theoharis, a vorbit într-un interviu pentru I Efimerida despre perspectivele sezonului estival din acest an, despre aşteptări, dar şi despre „riscuri”.

În ciuda mutaţiei Delta care se răspândeşte pe întreaga planetă, datele de până acum sunt încurajatoare pentru Grecia: „Merge foarte bine – adaptând, desigur, cifrele la condiţiile speciale. În acest moment, ne aflăm la 65% din nivelul sosirilor înregistrate în 2019 pe aeroportul Eleftherios Venizelos din Atena, principala poartă de intrare pentru turiştii care ajung în Grecia pe calea aerului. În ansamblu, în ceea ce priveşte traficul de pe aeroporturile regionale, până acum am ajuns la circa 55-60% din nivelul înregistrat în 2019”, spune ministrul grec al turismului.

Totuşi, Theoharis evită să facă previziuni cu privire la cum se va încheia sezonul estival de anul acesta şi recomandă o „evaluare realistă a aşteptărilor”.  El consideră că în acest moment e mai importantă „calitatea şi nu cantitatea”, pentru a apăra renumele Greciei de stat care îi protejează în mod eficient şi consecvent pe turiştii străini, subliniind că păstrarea acestui bun renume este o investiţie în viitorul turismului grecesc.

„Personal, mă rog, sper şi cred că anul acesta va merge mai bine decât anul trecut. Însă totul va depinde de evoluţiile de pe frontul sanitar”. El a dat exemplul unui mare resort din insula Kos, unde din 1.000 de camere nu există nici măcar una liberă în această perioadă, dar a ţinut să sublinieze că nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu rezervările în luna august. „În mod justificat, o mare parte din turişti vor lua decizia de a călători la propriu chiar în ultimul moment”.

Germania, Polonia, Franța și SUA au fost țările care au furnizat cel mai mare flux turistic către Grecia, dar puternic a fost şi fluxul sosirilor pe cale rutieră din țările balcanice,  „campioane” fiind România și Bulgaria. Theoharis a vorbit şi despre o creștere explozivă, cu peste 250%,  a rezervărilor efectuate de britanici.

Creta, în ciuda creşterii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus pe insulă, nu înregistrează o scădere a cererii turistice. Conform datelor ministrului turismului, aeroportul din Heraklion a ajuns deja la 83% din numărul de sosiri înregistrate în 2019 – chiar şi în lipsa turiștilor ruși și britanici. De altfel, aeroporturile din Atena, Heraklion și Rodos primesc cei mai mulţi turişti străini. Corfu, Salonic și Kos stau de asemenea remarcabil de bine, iar la fel de încurajator este şi faptul că insulele Santorini și Mykonos sunt deja la 50% din nivelul înregistrat în 2019. La nivelul Greciei, în ansamblu, fluxul turistic se situează la 33% din nivelul înregistrat în 2019.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu / Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Servicii proaste la costuri foarte mari in Romania. Singurul inconvenient, lipseste porumbul fiert.

    • Subscriu, servicii proaste dar scumpe, cocălareala la cote alarmante. Am mai bine de șase ani de când am fost ultima oară pe litoralul românesc și nu cred că voi mai călca curând

    • Am vazut in ultimii doi ani niste preturi in Romania de am crezut ca nu mai stiu sa numar zerourile. In fruntea listei, statiunile de pe valea Prahovei, de Revelion si cazarile din Delta, in vara lui 2020.

      Au profitat si ei cum au putut de blocarea turismului extern.

    • Băieți prețul e dat de cerere și ofertă, asta nu înțelegeți voi.
      E scump pentru voi dar nu și pentru alții. Bucureștiul are pib ul mai mare decât al Bulgariei, deci sunt multi oameni cu dare de mână.
      Și faptul ca scump e foarte bine, înseamnă că reușim să vindem scump, ieftineala poate vinde oricine.

  2. Acum ar fi fost culmea sa vina cu masina din SUA. Cred ca celelalte tari enumerate sunt prea departe ca sa fie luate in calcul pentru mersul cu masina, Romania este la limita distantei, cand Romania si Bulgaria vor avea autostrazi poate vom vedea si mai multi cu masina din Germania si Polonia si nu o sa ne mai minunam asa.

    • Normal. Din Germania vin cu rulote.

    • Acum nu se mai gandesc la faptul ca pe cale rutiera, sunt slabe sanse de infectare cu noul tip de virus. Suntem campioni cu ghilimelele de rigoare, ca noi ar trebui sa ne gandim la planeta si ar trebui sa optam pentru transportul in comun, avionul scump care ofera flexibilitate redusa, poate raman ei singuri pe sosele, ei cu tirurile din ce in ce mai numeroase. Incercarea moarte nu are. Dar daca nu stiu, ii invit sa mearga in Grecia, sau in Polonia, la alegere, pe un traseu pe jos, pe sosea, sau pe langa una, sa vada in ce nor de miros de benzina ii afunda cate o masina din Grecia si poate mai scad putin pretentiile, sau sa vada cum merge grecul cu masina pana in mare, peste tot la taverna, cum nu se mai da el jos din automobilul lui. Apoi mai asteptam pretentii, noi care poluam aerul. Ca de aia si-a luat omul masina, sa nu mearga la serviciu, ca sunt trotinete, nici in Grecia ca sunt avioane si sunt laudati cei care opteaza pentru varianta asta, nici prin tara, ca trec tiruri multe, sa stea doar sa se uite cum sta masina in parcare. Nu-i asa? Mda.

    • nor cu miros de benzina

  3. Fiecare cum poate in funcție de buget, daca ai o mașină pe care te poți baza nu cazan, poti face călătoria în funcție de distanța cu pauze, cazare la o pensiune și a doua zi la drum. Eu cunosc niste vecini 4 familii își fac traseul și inopteaza la un motel sau hotel, a doua zi din nou la drum, se opresc in diverse locații și vizitează obiectivele întâlnite. Nu i-am auzit niciodată să zică că au fost pe litoralul nostru, sincer și eu prefer sa merg in afară.

  4. Băieți prețul e dat de cerere și ofertă, asta nu înțelegeți voi.
    E scump pentru voi dar nu și pentru alții. Bucureștiul are pib ul mai mare decât al Bulgariei, deci sunt multi oameni cu dare de mână.
    Și faptul ca scump e foarte bine, înseamnă că reușim să vindem scump, ieftineala poate vinde oricine.

    • Vindicomvs, buba e ca reusim sa vindem scump servicii proaste. Chiar daca Bucurestiul are multi realizati financiar, ce mecanism ii determina sa dea bani multi pe servicii de proasta calitate ?

  5. Cuvantul resort nu exista in limba romana pentru prezenta o statiune turistica sau complex hotelier. Mai verificati dex-ul din cand in cand.

    • Din păcate suntem prea săraci sa facem concediul pe Litoralul Romanesc. În afara faptului e este scump este și tare jegos. În Grecia cu 2000 euro stai 9 zile foarte bine.

    • Unde mai pui ca mai e populat si de needucati.

  6. Pai de ce fug la tzatziki ?Pentru ca all inclusive : adica papica maxima, de toti banii.
    Pe litoralul romanesc, preturile sunt discutabile, cu dus si intors. Daca vrei sa te duci in statiune de fitze aka Mamaia par example, logic ca dai o caruta de bani pe mancare si pe cazare, ca doar vrei sa dai bine in pozele de pe facebuci si sa te lauzi la prieteni ca ai fost in Mamaia. Dar cum ziceam, preturile sunt discutabile, cel putin la cazare. Exista cazare in Mamaia chiar si cu 450 de ron in sezon, cazare unde daca nu vrei sa dai bani pe mancare la restaurant unde intradevar este scump, poti cumpara materia prima de la Lidl si sa iti prepari la cazare, mic dejunul macar si poate si pranzul. Si oricum nu exista fitosi care iti vor zice ca au negociat la sange la cazare , la Mamaia. Ca le e rusine sa nu se faca de ras in fata prietenilor ca au platit mai putin cazarea, decat se face reclama pe siteurile de specialitate.

    Oricum sper ca la toate astea all inclusive, strainul sa tina cont ca esti roman si sa te serveasca el cu mancare, nu sa te lase pe tine sa bagi ca spartul.

  7. prost e cine da nu cine cere

  8. Asa de … interesanți sunteti
    Păi cine va obliga sa mergeți la Mamaia?
    Sau oriunde pe litoralul românesc?
    Teama de necunoscut?
    De limba?
    Sau?
    Eu am schimbat din 1996
    Cand am plâns de supărare la Mamaia, Nord!
    Pentru cum am fost tratat!

    Enjoy!

  9. Nu se compara grecia cu romania’hai sa fim seriosi’in România stai ca sardelele pe plaja’preturi de cocaina’grecia marea e mare ‘preturi mici’

  10. Între România și Grecia , aleg Turcia !

  11. Doar saracii merg cu mașina în Grecia.

  12. Asta nu o cred….