G4Media.ro

FOTO Un grup de 60 de salvatori, 4 câini antrenați pentru căutări…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

FOTO Un grup de 60 de salvatori, 4 câini antrenați pentru căutări după cutremur și 7 tone de echipamente a trimis România în Turcia

UPDATE 2: Trei aeronave care au la bord 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări după cutremur și șapte tone de echipamente au plecat spre Turcia de la baza aeriană 90 din Otopeni.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România va trimite în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave, care vor transporta şapte tone de echipamente. El a mai precizat că echipa care pleacă din partea României este autorizată de Naţiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenţii internaţionale, relatează Agerpres.

„Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităţilor turce. Am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical – doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens”, a spus Arafat, pe aeroportul Otopeni.

Arafat a menţionat că Forţele Aeriene Române din cadrul Ministerul Apărării au pus la dispoziţie trei avioane, care vor transporta 7 tone de echipamente de căutare-salvare, inclusiv corturi şi mâncare, deoarece echipele vor trebui să fie complet independente pentru o perioadă de cel puţin 14 zile.

„Primele două avioane (…) vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, care este aeroportul din Adana, după care al treilea avion, la diferenţă de vreo două ore, va pleca cu restul echipamentelor”, a spus el.

Arafat a adăugat că în cursul zilei s-a desfăşurat o videoconferinţă organizată de Comisia Europeană, la care au participat şi alte state europene care intenţionează să susţină Turcia.

„Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii”, a spus Arafat.

Şeful DSU a precizat că eforturile de susţinere trebuie coordonate cu autorităţile din Turcia, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Orice persoană care pleacă pe cont propriu sau neorganizat riscă să fie întoarsă sau să nu fie inclusă în nicio echipă de căutare-salvare, pentru că dacă nu este anunţată şi nu este acceptată, nu poate să fie inclusă în aceste echipe. Rugămintea noastră: dacă e nevoie de voluntari, de organizare de echipe suplimentare, vom anunţa aceste lucru, dar numai în comun acord cu autorităţile din Turcia şi cu Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană”, a afirmat el.

În ce priveşte pregătirea României pentru o astfel de situaţie, pe plan intern, Raed Arafat a declarat că ţara noastră a cheltuit pe parcursul ultimilor ani „sume imense” din fonduri europene pentru echipamente.

„În ţară, echipamente de căutare-salvare noi am adus prin fondurile europene: două containere, două seturi de echipamente în fiecare judeţ. Echipa noastră naţională a instruit echipele din ţară astfel încât în fiecare judeţ, pentru fiecare container, 20-25 de persoane sunt instruite pentru containerul respectiv. Se consideră că sunt echipe de intervenţie ce pot fi mobilizate în ţară, dacă este nevoie”, a declarat Arafat.

În ţară vor fi aduşi nouă studenţi Erasmus, dar România a acceptat să preia şi alţi cetăţeni europeni, pentru a-i aduce din Turcia, a mai afirmat Arafat.

UPDATE: Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formate din: modul specializat de căutare – salvare RO-USAR din cadrul IGSU, cu doi câini şi tehnică aferentă, echipă de căutare – salvare cu doi câini antrenaţi pentru astfel de situaţii din cadrul Asociaţiei Câinilor Utilitari, medici şi asistenţi ai UPU-SMURD Bucureşti (Floreasca), ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

În total, echipa de sprijin este formată din 58 de membri.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, două aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române vor efectua luni o misiune internaţională de sprijin în Turcia, cu plecare din Bucureşti, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităţilor turce, puternic afectate de cutremur, arată DSU, pe pagina sa de Facebook.

Grupul de cetăţeni români, alcătuit din nouă studenţi şi un profesor coordonator aflaţi în Turcia, care a solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere, va reveni în România cu una dintre aeronavele Ministerului Apărării Naţionale.

Știrea inițială: Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, anunță Guvernul într-un comunicat remis presei.

În urma consultării cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MApN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Repetenti la istorie! In loc sa trimita avioane in Artsakh, sa-i ajute pe armenii sub blocada invadatorilor turci, trimit avioane sa-i ajute pe turci!

    • Cum este sa ai mitea blocata-n trecut? Ce om poti fi, in loc de dragoste sa imprasti ura si moarte?

    • #Alex….lui iovan ii mai lipsește „ovici”!….amândoi, romani sadea! Și la fel de bun creștini ca toți haurarii!

  2. Ce legatura au echipele de cautare-salvare dupa un dezastru natural cu ceea ce spui tu?Daca raman toti oamenii aia prinsi sub daramaturi ajuta pe cineva?
    Astea sunt pe stilul:
    -Rusii au lovit cu rachete un bloc de locuinte
    -Ei lasa ca nici ucrainienii nu accepta predarea in limba romana.

  3. I-am ajutat pe refugiații ucraineni, îi ajutăm și pe turci după cutremur. Vorba aia: suntem săraci, dar avem suflet bun și avem un motiv de mulțumire, totuși: e război și a fost mare cutremur aproape de noi, dar măcar nu sunt la noi, slavă Domnului. Putem sta liniștiți la terasă și ne bem apa minerală, cât îi deplângem pe alții și le dăm ajutoare.