G4Media.ro

România și Bulgaria, discuții cu statele din grupul Vișegrad 4 pe tema…

sursa foto: Pixabay

România și Bulgaria, discuții cu statele din grupul Vișegrad 4 pe tema negocierilor din UE pentru pachetul climatic și impactul asupra economiei

Reprezentanţii ţărilor din grupul Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) și cei ai României și Bulgariei au avut marți consultări pe tema politicii UE „Fit for 55” (Obiectivul 55%), un pachet complex de propuneri al UE privind protecţia climei – a afirmat Attila Steiner, secretar de stat al Ministerului Inovaţiei şi Tehnologiei, citat de agenția maghiară publică MTI.

Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene include aproximativ 17 modificări legislative și va determina nivelul emisiilor nocive care urmează să fie atins până în 2030.

El a subliniat că pachetul Comisiei include o propunere de extindere a costurilor emisiilor de dioxid de carbon asupra populaţiei şi sectorului transporturilor. Acest lucru ar însemna că gospodăriile ar trebui să contribuie şi ele la finanţarea costurilor, ceea ce ar pune o povară suplimentară semnificativă pe familiile din Europa.

Pachetul UE „Fit for 55” va avea un impact major și asupra industriei din statele europene, rin creșterea costurilor cu energia tradițională.

Ungaria susține că este important ca această sarcină să nu fie asumată de gospodării, ci de marii poluatori care sunt responsabili pentru emisiile de dioxid de carbon. Opinia Budapestei a fost susţinută şi de celelalte ţări V4, precum şi de România şi Bulgaria, potrivit MTI.

Oficialul maghiar a explicat că celălalt scop principal al reuniunii a fost să se pună de acord şi să se pregătească pentru conferinţa climatică care va avea loc în noiembrie la Glasgow. Potrivit secretarului de stat maghiar, există multe puncte comune care leagă ţările din regiune. El a citat ca exemple administrarea eliminării cărbunelui şi tranziţia echitabilă. Un alt subiect de discuţie a fost dezvoltarea transportului electric. (sursa foto: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ce cautam aici? Ce prosti mai suntem…

  2. Va propun o tema pentru un articol pe aceasta chestiune: un tabel împărțit in doua coloane. Pe una dintre ele, sa zicem in stânga, sa enumerați începând cu 2010 majorările tarifelor la gaz, data majorării și procentul, in cazul României. In cealalta coloana același lucru in cazul Ungariei.
    Repetati comparația in același mod și pentru curent.
    După care încercați sa explicați rezultatul

  3. UE vrea sa cumparam masini electrice pe datorie.
    Dintre toti producatorii europeni, doar germanii si francezii au lansat coji electrice in gama de pret entry-level pentru ca targeteaza masele. Nu au inovat si nu au dezvoltat inca baterii cu adevarat ieftine, care sa nu foloseasca elemente rare, acestia se bazeza pe obligatia statelor de a subventiona masinile, practic se bazeaza pe politica agresiva impusa tot de ei la nivel de UE. La fel cum si-au facut loc Engie (franta) si eON(germania) pe piata distribuitorilor virtuali de curent si gaz, cu ajutorul directivei 944.
    Exista motive de ingrijorare pentru tarile nedezvoltate pentru ca preturile mari la electricitate si gaz vor alunga industria si le va face mai putin solvabile decat sunt in prezent.
    Ar trebui sa privim optimisti catre un val de imprumuturi facute pentru a inlocui servicii si produse ieftine si la indemana cu altele scumpe si de import? Nu cred.
    Am explicat in alte comentarii ce impact economic va avea inchiderea fabricilor de ciment dar si oprirea productiei de otel din minereu.
    Pentru Germania e totul aranjat, NS2 e gata iar industria auto asteapta sa-si numere banii scosi pe masini cu baterii „eco” obligatorii.

  4. Gata, oo, W Europa! Hai să facem reactoarele 3-4 de la Cernavoda ca să nu mai poluăm cu CO2. Hai să modernizăm toate hidro făcute de ceașcă pe bani europeni, verzi. Scăpam și de deficit, nu mai poluăm, prețul scade, cumpărăm și cojile voastre inepte electrice. Ce? Nu e bine că rămâne Romanica independentă energetic? Scenariile astea sunt prea grele pentru prostimea useristă.

    • Reactoarele 3 si 4 ar costa 6-10 mld eur. Nu se pot folosi fondurile de relansare pentru ca termenul este prea scurt, foarte probabil nici celelalte fonduri europene, din acelasi motiv.
      Banii europeni sunt pentru proiecte marunte: infiintat statii de incarcare EV, cumparat panouri solare, anvelopat si modernizat cladiri, becuri ecologice etc.
      Modernizarea hidrocentralelor ar costa cateva miliarde si nu ar aduce decat cateva procente in plus la eficienta, cantitate neglijabila fata de necesarul de energie la nivel national.
      Solutia eco ar fi eolian offshore dac acolo nu poti sa faci proiecte de cateva sute de milioane de eur, costurile pot fi reduse doar la instalatii mari, adica acelea care depasesc termenele impuse de UE.

  5. Intermarium…