G4Media.ro

România, pe locul șase la producția de mașini în UE/ Din fabricile…

Fabrica Ford din Craiova Inquam Photos / Bogdan Danescu

România, pe locul șase la producția de mașini în UE/ Din fabricile românești ies mai multe autoturisme decât din state precum Italia și Ungaria

România se află pe locul șase la producția de mașini în Uniunea Europeană, cu o medie de peste 40.000 de mașini pe lună. România produce mai multe mașini decât țări precum Italia și Ungaria, dar mai puține decât Cehia și Slovacia, relatează Agenția BTA și Rador.

Cel mai recent raport al Asociației Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) pentru perioada ianuarie-septembrie arată că în această perioadă au fost produse aproape 50 de milioane de mașini la nivel mondial. China este pe primul loc, cu 16,3 milioane, iar SUA este pe locul doi, cu 5,3 milioane de mașini. 7,96 milioane de mașini au fost produse în Uniunea Europeană, în creștere cu 5,8% față de aceeași perioadă din 2021, arată datele.

În România, în primele nouă luni ale anului 2022, au fost produse 376.000 de mașini, dintre care în jur de 60% au fost autoturisme Dacia și 40% au fost Ford. Germania este pe primul loc în Europa cu 2,4 milioane de autoturisme, dar cu mult sub producția din 2019, care a fost de 3,4 milioane. Spania este pe locul al doilea cu 1,27 milioane, iar Cehia, Slovacia și Franța completează primele cinci locuri. România este pe locul șase. În top 10 se află de asemenea Italia, Ungaria, Belgia și Suedia.

România este singura țară în care producția în acest an a fost mai mare decât în 2019, a arătat Asociația. Cea mai mare scădere procentuală a fost raportată în Franța, unde producția a scăzut cu peste 40%, de la 1,2 milioane de mașini la mai puțin de 700.000, arată datele ACEA. În Cehia au fost produse în jur de 910.000 de autoturisme, scăderea fiind de 10%. În același timp, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) a anunțat recent că producția națională de automobile a crescut cu 27,7%, în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 425 423 de mașini, relatează Agerpres.

Sursa: Actualno/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Se chiama delocalizare (pentru tarile cu producatori nationali) Delocalizarea in UE este un lucru bun, deoareca ajuta la marirea nivelului de trai local (salarii, investitii, impozite locale) cat si firmele care localizeaza (produse bune si mai ieftine, datorita costurilor scazute prin delocalizare)
    Toata lumea este castigatoare (delocalizare in UE)

  2. Interesant, si asta cu doar doua fabrici. In Ungaria, sunt patru fabrici mari de masini germane. Acum este si mai clar ca investitiile din Ungarie sunt mai mult facute pe criterii politice decat economice.

  3. Bravo, e „meritul” guvernului Ciuca si al guvernelor Citu, Dancila…
    Nu m-ar mira sa iasa Ciuca si Ciolacu si sa se impauneze pe subiect!
    E meritul MANAGEMENTULUI PROFESIONIST de la Dacia si de la Ford care la Pitesti si Craiova reusesc!
    In companiile de stat din Romania unde Statul roman e majoritar, e prapad: 90% dintre ele sunt an de an pe pierderi(la Final de An raporteaza Cheltuieli mai mari decat Veniturile!), pierderi acoperite de la Bugetul de stat in fiecare an!

  4. interesant este de vazut care este si valoarea productiei; or iesi pe portile uzinelor din ungaria mai putine masini, dar cat costa un audi si cat face un logan. prin urmare, cat revine statului maghiar din afacerea asta si cat intra in bugetul romaniei?