G4Media.ro

România, locul trei la creștere economică în topul țărilor europene

Sursa foto: Pexels

România, locul trei la creștere economică în topul țărilor europene

Institutul de Economie Mondială (IEM) de la Kiel a publicat previziunile de vară privind creşterea economică a UE-28 în 2019, scrie publicația spaniolă Invertia, citată de Rador.

Potrivit datelor culese de Institutul de Studii Economice, pentru acest an IEM indică o creştere medie a PIB de 1,4 % în ansamblul ţărilor Uniunii Europene, în comparaţie cu media de 2,0% înregistrată în 2018.

În eurozonă, rata medie se va situa la 1,2%.

Cele mai mari creşteri ale PIB în acest an vor corespunde ţărilor care au aderat recent, evidenţiindu-se în frunte Estonia, cu 4,4%, dar şi Ungaria şi România, ambele cu 4,3%.

Potrivit acestor previziuni, Spania va avea o creştere a PIB de 2,4% în 2019, cu numai două zecimi solo sub cifra corespunzătoare pentru 2018.

Ţara şi creşterea PIB în 2019 (rata anuală de variaţie de %)

Estonia 4,4
Ungaria 4,3
România 4,3
Lituania 4,1
Slovacia 4,0
Irlanda 4,0
Cipru 3,6
Polonia 3,5
Slovacia 3,5
Spania 2,4

Sursa: Institutul de Economie Mondială/ Invertia/ Rador/ Traducere: Cristina Zaharia

Context.

Creșterea economică este însă umbrită de avertizările FMI.

Dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, pe fondul creșterii veniturilor cetățenilor spre media europeană și a creșterii economice bazate pe consum, a arătat  Fondul Monetar Internațional (FMI) la finalul vizitei în România a delegației oficiale.

Primul pas pentru consolidarea fiscală și reducerea posibilității unei recesiuni ar fi atingerea unei ținte a deficitului bugetar de 2,75% în acest an, arată FMI, care estimează că aceasta ar însemna ”măsuri suplimentare de 0,9% din PIB”. Cu alte cuvinte, FMI recomandă o scădere a cheltuielilor sau creștere a veniturilor în valoare totală de aproape un punct procentual din PIB (circa 10 miliarde de lei).

Dacă nu va fi schimbat cursul politicilor, progresele în privința convergenței (creșterea standardului de viață spre media europeană) ar putea regresa, afectând veniturile pensionarilor și ale celor cu venituri mici, arată instituția internațională.

Investițiile publice și private au fost pe un trend descendent în ultimii ani, ceea ce afectează perspectivele de creștere pe termen lung.

Legea pensiilor ar aduce o cheltuială suplimentară de aproape 4% din PIB, ceea ce ar pune o presiune mare pe finanțele guvernamentale și o mare povară pentru tânăra generație, potrivit FMI.

FMI avertizează asupra riscurilor pe care le au proiectele în parteneriat public – privat (PPP), promovate masiv de guvernul Dăncilă, și arată că ar trebui analizate extrem de atent și căutate finanțări alternative, precum fondurile europene.

Reducerea corupției ajută la îmbunătățirea veniturilor guvernamentale, eficientizează cheltuielile și întărește competitivitatea.

FMI critică și OUG 114, arătând că unele prevederi ”pot crea distorsiuni care frânează investițiile sau alocarea eficientă a resurselor”. (Vezi comunicatul integral aici)

Sursa: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. stai sa-l vezi pe Catu cum vine si ne spune el cum a prevazut el apocalipsa acum 12 luni si acum 6 luni, dar atunci era pe benzodiazepine.

    • cresterea e pe datorie si inflatia e de tot 4%. suntem singura tara din UE cu deficite asa de mari si nu cu excedente, ca TOTI vecinii nostri.

    • @asd. Care datorie bai? Niveul de datorie publica e de 35 % din PIB, cu MULT sub media europeana, si e in scadere. Nominal ea creste, dar si PIB-ul la fel. Asa ca textele astea cu datoria sunt pentru liberalii cu 2 clase. Mai mult, ca sa nu zici sa suntem cu totii dobitoci, inflatia si cresterea PIB-ului merg mana in mana aproape intotdeauna! Te somez sa-mi gasesti un model, un exemplu economic in care cresterea PIB-ului a dus la deflatie! Hai desteptule.

    • Nu draga Franz, in realitate comentariul trebuie sa sune asa: „in pofida guvernarii total la plezneala a psd economia romaneasca inca rezista, semn ca e mai sanatoasa decit a crezut Citu.”

  2. Lasă că vine Ludovic Orban prim-ministru la anu’ și vom fi pe locul 3 la recesiune economica.

    • Stai linistit ca nu-l accepta nimeni pe inaptul ala ca premier. Cineva de la USR+ va lua pozitia aia.

  3. cresterea e egala cu inflatia, prin urmare e un mare 0…ca si guvernarea pesedista

  4. Si de aia sclavagim noi prin strainatate, ca are Romania crestere economica.

  5. pt # kondensatorii care se uita in gurile lui CATU si ale altor apostoli ai „apocalipsei economice” a ROMANIEI

    „Is inflation caused by economic growth?”

    A sustained rise in prices is known as inflation.

    A large rise in prices / higher inflation rate is often caused by economic growth.

    Inflation caused by economic growth

    Typically, higher inflation is caused by strong economic growth.

    If Aggregate Demand (AD) in an economy expands faster than aggregate supply, we would expect to see a higher inflation rate.

    If demand is rising faster than supply this suggests that economic growth is higher than the long run sustainable rate of growth.

    For example, in the UK, the long-run trend rate of economic growth is around 2.5%.

    If the UK economy expands very rapidly, e.g. economic growth of 5%, then you expect to get inflationary pressures:

    With high growth, demand rises faster than firms can keep pace with supply; faced with supply constraints, firms push up prices.

    High growth leads to more employment.

    Unemployment falls, but this may cause labour shortages.

    This fall in unemployment puts upward pressure on wages which leads to higher inflation.

    Inflation often increases when economies experience booms in the economy.

    The UK long had a history of boom and bust economic cycles. High growth leading to inflation (e.g. the late 1980s / early 90s when inflation increased to 8% as a result of high growth)

    Note, it is possible to have economic growth without rising inflation.

    If economic growth is close to the long run trend rate if demand increases at a similar rate to supply. (Monetarists would put emphasis on money supply increasing at same rate as productive capacity)

    e.g. in the great moderation (1994-2007), we had a long period of economic growth and fairly stable inflation rate.

    https://www.economicshelp.org/blog/3511/economics/is-inflation-caused-by-economic-growth/

    • Hai bre, ne lasi?! Englezule ce esti tu si psd-ist mindru ca esti.
      Dupa criza economia Romaniei creste din 2011, inflatie avem de cind a dat Dragnea cu bani in cetateni (ca la nunta) ca sa-i aiba aproape, de doi ani si ceva.
      Vezi, nu trebuie un tratat de economie pentru asta. Cerere mare+ oferta mica sau stationara = crestere de preturi.