G4Media.ro

România, la judecata CEDO în cazul presupusului centru de detenţie secret al…

România, la judecata CEDO în cazul presupusului centru de detenţie secret al CIA

O plângere depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la începutul lunii iunie 2012 de către unul dintre deținuții din închisoarea americană de la Guantanamo Bay, Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri, intră, pe data de 31 mai, în discuția judecătorilor de la CEDO, în procedură de Cameră, anunță ziaruldeprahova.ro. Pe site-ul CEDO, audierile publice în cauza Al Nashiri vs. România sunt anunțate pentru data de 31 Mai, începând cu orele 10.00. Potrivit surselor G4Media.ro,  pe data de 31 mai ar urma să fie pronunțarea în această cauză.

De origine saudită, Al Nashiri, născut în anul 1965, a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că i-ar fi încălcat drepturile, atunci când ar fi permis CIA să aibă închisori pe teritoriul său, unde s-ar fi practicat tortura.

Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri, care se află în penitenciarul de la Guantanamo Bay, este suspectat ca fiind printre responsabilii unor atacuri teroriste comise împotriva USS Cole, în Golful Aden, din Yemen (în octombrie 2000), și că ar fi jucat un rol în atacul unui petrolier francez, doi ani mai târziu.

În plângerea pe care a făcut-o la CEDO, Al Nashiri susține că a fost victima unei acțiuni de extrădare extraordinară, realizată de CIA, prin transfer extrajudiciar către închisorile secrete din diverse țări, printre care România și Polonia. Acesta afirmă, potrivit documentelor oficiale ale CEDO, că a fost deținut în România, din 12 aprilie 2004 până la o dată necunoscută, înainte de 6 septembrie 2006, și înainte de a fi transferat și închis la Guantanamo, “cu știința autorităților române, în scopul interogării sale, perioadă în care a fost torturat”.

Plângerile lui Al Nashiri, în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului, se referă la trei probleme principale: rele tratamente aplicate în România, în timp ce se afla în custodia SUA; transferul ilegal din România și eșecul României în a desfășura o anchetă eficientă asupra circumstanțelor care au permis detenția, relele tratamente aplicate și transferul său de pe teritoriul românesc.
O audiere publică în acest caz a avut loc la sfârșitul lunii iunie 2016, iar la sfârșitul acestei luni, judecătorii CEDO vor da o primă sentință.

Aflată într-o situație similară, Polonia a fost condamnată la CEDO după ce judecătorii au stabilit că Guvernul Poloniei a colaborat cu CIA și a înființat un centru secret de detenție la baza militară Stare Kiejkuty. CEDO a sancționat și faptul că Polonia nu a lansat o anchetă adecvată cu privire la încălcarea drepturilor omului în cazul a doi bărbați, suspectați de terorism, care au fost torturați în închisoarea secretă a CIA în cursul anilor 2002 și 2003. În cauză, Polonia a fost obligată să achite compensații în valoare de 230.000 de euro.

Reprezentanții statului român au negat că pe teritoriul țării noastre ar fi activat un centru de detenție al CIA.

Prin comunicări publice, reprezentanții Ministerului de Externe au afirmat, după apariția informațiilor referitoare la acest subiect, că „autoritățile române nu dețin niciun fel de informații din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenție ale CIA sau că aeroporturile românești ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenția unor prizonieri suspectați de acte de terorism”.

Pe 31 mai, la CEDO se va judeca de asemenea un caz asemănător în care s-a făcut plângere împotriva Lituaniei.

(Sursa foto: APADOR – CH)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Filme proaste. De parca CIA s-ar osteni sa duca un detinut la o inchisoare secreta si dupa aia l-ar inofirma: bai, vezi ca te-am dus in Romania, localitatea X, la urmatoarele coordonate GPS.
    Daca scopul incarcerarii ar fi fost tortura, ala n-ar mai fi stiut daca afara e noapte sau zi, darmite locatia unde a fost detinut.

    Dar ce sa faci, pentru fiecare aberatie din asta, trebuie facuta o ancheta in toata regula, altfel nu poti demonta niciodata acuzatiile. Si oricum si dupa ce le demontezi se gasesc destui „iluminati” care sa-ti explice ca de fapt e o conspiratie si mai mare la mijloc.

    • Aţi folosit exact cuvântul potrivit : „Iluminaţi”. Mai rămâne să reflectaţi la poziţia dvs. faţă de baricada adevărului.
      Nu cunosc, bine-nteles, sursele convingerilor dvs.. Bănuiesc că nu aveţi nici prea multe, nici prea credibile. Cititi presa serioasă (din strainatate) şi veţi putea trage o concluzie mai puţin îngăduitoare referitoare la acest subiect sensibil.
      O altă soluţie ar fi să vă căutaţi un post în aceste grupuri „inexistente” ce au practicat (şi practică încă ) tortura. Aveţi, chiar, idei interesante faţă de „felul cum ar trebui să…”

      SUA n-are voie să practice tortura pe teritoriul său. De o manieră juridică ipocrită, Guantanamo nu se află pe teritoriul SUA. Ruşinoasa „soluţie” americană este asumată sfidător la umbra unei forţe armate convingătoare. Nu prea sunt voci ce se opun semnificativ încalcarii flagrante a drepturilor omului, alte state profitând pentru a-şi rezolva problemele proprii cu „teroriştii” locali liber desemnaţi în funcţie de interese.
      Dar dacă SUA a vrut să evite posibile probleme juridice, alte ţări-marionetă, fără viziuni politice proprii , conduse de clanuri mediocre, ca România sau Polonia, au acceptat acest umilitor rol. Nu sunt singurele, din păcate…
      În faţa evidenţelor, cuvintele goale ale demagogiei patriotice sau ale ignoranţei încăpăţânate nu ne pot salva de destinul politic insignifiant al unei provincii barbare de la marginea Imperiului.
      Mai devreme sau mai târziu, vanitatea ignoranţei, urlate pe maidanele pustii ale unei Românii rătăcite în istorie, ne va pierde.
      Nu vedem flăcările, dar simţim deja fumul…

  2. mi se pare o imensa prostie sa iei in serios plangeri facute de teroristi. nu m-as mira sa depuna sesizari la cna sau la consiliul pentru discriminare, iar prostii aia sa le dea dreptate si sa condamne presa pentru folosirea apelativelor de „teroristi”. pe astia ii capturezi cu vestele cu explozibil pe ei si cu arma in mana, dar, na, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie ca nu au decizie definitiva de „teroristi” pana la incheierea procesului…
    parerea mea e ca cedo ar trebui sa se rezume la cazurile semnalate de cetatenii europeni. doar e curtea europeana a drepturilor omului. pentru teroristii din afganistan sau siria, plangerile sa fie depuse la curtea asiatica respectiv africana pentru drepturile teroristilor…
    sunt curios ce scrie in plangerea respectiva: subsemnatul mahmud abu salem , am fost capturat in timp ce conduceam o masina plina cu explozibil spre o baza militara din afganistan. de atunci am fost torturat de americani intr-o inchisoare secreta din romania.

    hai, bre….

  3. Si unde e problema?