G4Media.ro

România cu piciorul pe frână din cauza teoriilor conspiraționiste / Cum au…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

România cu piciorul pe frână din cauza teoriilor conspiraționiste / Cum au fost blocate sau încetinite măsuri ce ar putea aduce beneficii societății: de la copiii luați din familii la scandalul plăților cash

În ultimele șase luni, mai multe măsuri care pot aduce beneficii societății au fost majoritatea blocate urmare a teoriilor conspiraționiste, care au fost rapid îmbrățișate de o parte din populație. În toate cazurile, partidul extremist AUR a contribuit masiv la răspândirea acestor teorii, unele dintre ele total opuse proiectelor pe care le criticau. Ultima teorie conspiraționistă a vizat plățile cash iar în urma scandalului generat Guvernul a dat înapoi de aplicarea unei legi care prevedea limitarea plăților în numerare. Care sunt însă celelalte proiecte de legi blocate sau întârziate de teoriile conspiraționiste ventilate în principal de partidul extremist AUR?

Intenția guvernului de a limita plățile cash pentru a combate evaziunea fiscală a fost un bun prilej pentru a fi reaprinsă discuția în spațiul public despre monedele digitale, despre teorii ale conspirației privind dispariția banilor, dar și pentru a cere ca numerarul să fie trecut explicit în constituție, după cum a scris Economedia. Din nou, AUR a fost cel care a contribuit la reaprinderea și răspândirea acestor teorii.

Măsura trecerii în Constituție a plăților cash a fost anunțată pe 11 octombrie, de preşedintele AUR, deputatul George Simion, care a spus că face demersuri pentru două referendumuri.

„Vrem să anunţăm demararea demersurilor pentru două referendumuri importante, pentru familia dintre un bărbat şi o femeie şi pentru numerar. Se va constitui un grup de iniţiativă la notar, conform legii, strângere de semnături pentru plăţile în numerar, pentru introducerea în Constituţie a plăţilor cu numerar. Am văzut şi în alte ţări că se întâmplă acest lucru, în Austria, în Elveţia”, a precizat George Simion, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Despre ce este moneda digitală, sperietoarea care-l face pe George Simion să ceară referendum pentru banii cash, a scris PressOne.

De altfel, George Simion a declarat, în 6 noiembrie, la Prima News, că nu are card bancar şi că îşi încasează indemnizaţia în numerar, la Parlament, şi plăteşte totul cu bani cash. El a arătat că nu ar vrea ca cineva care are acces la acele date să ştie pe unde a mers el, pentru că este o chestiune de principiu. Liderul AUR a mai afirmat, potrivit News.ro, că şi-a certat soţia pentru că a făcut credit pentru un apartament, pentru că dacă iniţial plătea 800 de lei, a ajuns să plătească 1.500 de lei rata.

George Simion, AUR
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Măsura limitării plăților în numerar urma să intre în vigoare în 11 noiembrie, însă premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, 7 noiembrie, revenirea la prevederile anterioare, cu două excepții.

Ce măsuri urmau să intre în vigoare din 11 noiembrie:

  • Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. Mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei. De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.
  • Se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.
  • Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.
  • Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplica amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul. Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Premierul a susținut că măsurile au fost propuse de ANAF, pentru reducerea evaziunii fiscale. Economedia a arătat că finanțiștii au păreri împărțite în privința eficienței acestei măsuri.

Pe fondul scandalul întreținut de AUR – George Simion a susținut la România TV că vor fi afectați pensionarii, în condițiile în care plățile pentru persoane fizice urmau să fie limitate la 5.000 de lei pe zi -, Marcel Ciolacu a anunțat renunțarea la această măsură care ar fi trebuit să ducă la reducerea evaziunii fiscale, în același mod în care a adoptat-o. Fără a le explica oamenilor nici înainte de adoptare, nici după revenire de ce e bună/proastă.

Premierul a spus că se mențin totuși două prevederi: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Acesta este doar ultimul scandal dintr-o întreagă serie de teme inflamate de teorii conspiraționiste în doar câteva luni.

Sursa foto: captură video

În primăvara acestui an, una dintre teoriile conspirației ventilate de AUR în frunte cu George Simion, inclusiv în cadrul unui protest la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene este cea privind „orașul de 15 minute”. Teoria susține că rezidenții unui cartier sunt limitați la zona respectivă și vor fi obligați să aibă un permis pentru a circula în alte cartiere.

Totul a pornit de la un proiect legislativ pentru organizarea eficientă a orașelor pentru călătorii zilnice scurte, în primul rând pentru a reduce poluarea. Astfel, oamenii ar trebui să fie ajutați să ajungă cât mai repede unde au nevoie zilnic, fie că este vorba de școală, magazin, piață sau medic ori serviciu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, administrațiile locale ar trebui să asigure infrastructura necesară, iar cartierele noi să fie construite după acest model.

Propaganda împotriva acestui proiect a continuat luni de zile, iar în august, orașul Suceava a fost împânzit de pliante AUR cu mesajul „Nu vrem Suceava oraș de 15 minute!”

„Orașul de 15 minute” nu este o idee românească, ci este un concept de planificare urbană, lansat de Carlos Moreno, profesor de la Universitatea Sorbona, în care majoritatea necesităților și serviciilor zilnice, cum ar fi munca, cumpărăturile, educația, îngrijirea sănătății și petrecerea timpului liber pot fi ușor accesibile cu o plimbare pe jos de 15 minute sau o plimbare cu bicicleta din orice punct al orașului. Această abordare își propune să reducă dependența de autovehicule, să promoveze o viață sănătoasă și durabilă și să îmbunătățească bunăstarea și calitatea vieții pentru locuitorii orașului.

Proiectul se află încă în Parlament.

aur alianta pentru unirea romanilor george simion proteste violente parlament extremism partid extremist manifestatie aur
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

În 10 mai, partidul extremist AUR a organizat un protest violent în fața Parlamentului, în timp ce în Camera Deputaților era votat proiectul de lege menit să împiedice separarea copiilor de familiile vulnerabile. Acest proiect a fost interpretat și rostogolit ca un fake news de AUR, care a reclamat că se va produce „furtul copiilor” din familii. „Jos laba de pe copiii românilor”, a scris atunci Simion într-o postare pe Facebook, în timp ce pe contul de Facebook al AUR a apărut textul „Nu vă atingeți de copiii României! Sinistrul proiect PLx 145 prin care PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi va fi azi supus la vot în Camera Deputaților. Apărăm copiii României!”.

Proiectul a fost adoptat de Parlament, în ciuda scandalului, însă cu unele amânări și după dezmințiri repetate ale informațiilor false care au circulat intens.

Totul a plecat de la un proiect de lege al guvernului Ciucă, inițiat de Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea care are ca scop tocmai prevenirea separării copiilor de familii. Guvernul a arătat în nota de fundamentare că există în acest moment o practică a unor autorități locale, mai ales din comunitățile slab dezvoltate, „de a separa cu ușurință copilul de familie pe motiv că e săracă” și arăta că proiectul alocă fonduri tocmai pentru a susține aceste familii și a preveni separarea.

analiză realizată de platforma specializată Factual arată că Articolul 5 prevede obligația serviciului public de asistență socială să sprijine familiile cu copii care trăiesc în condiții precare sau se află în situații vulnerabile tocmai pentru a preveni separarea copiilor de familie.

porci pesta porcina africana bulgaria borisov romania pexels
Sursa foto: Pexels

O altă măsură întoarsă după ce AUR a militat împotriva acesteia este reglementarea mult mai strictă din normele de aplicare a Legii porcului. Inițiate de ANSVSA cu scopul de a limita răspândirea pestei porcine, noile reglementări interziceau vânzarea porcilor sacrificați în gospodăriile oamenilor.

George Simion a susținut că scopul acestei legi este distrugerea tradițiilor românești:

„Nu porcul este ţinta în Legea porcului, el este doar un mijloc folosit pentru a distruge tot ce înseamnă tradiţie şi sustenabilitate în gospodăriile oamenilor. Aplicând la punct şi virgulă direcția progresistă venită de la Bruxelles, de a desființa gospodăriile populației, pentru că libertatea oamenilor stă şi în capacitatea de a-şi asigura sursele de hrană, «specialiştii» Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au găsit şi soluţia pentru a face imposibilă creşterea porcului în gospodăriile populaţiei. (…)

Nu numai că Legea Porcului nu este pentru a ajuta porcii şi oamenii care îi cresc, dar şi cum, dacă este votată de Parlament şi promulgată de Preşedinte în forma actuală, reprezintă sfârşitul creşterii animalelor în gospodării, dar şi un precedent extrem de periculos la libertăţile individuale ale oamenilor”, scria Simion pe blogul său în 23 octombrie.

În 6 noiembrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că se revine asupra măsurilor, iar porcii crescuţi în gospodării vor putea fi valorificaţi în perioada sărbătorilor de Crăciun în baza unei adeverinţe emise de medicul veterinar.

Ministrul a fost întrebat ce l-a determinat să revină asupra acestei măsuri, în condiţiile în care s-au vehiculat informaţii potrivit cărora persoanele fizice nu-şi vor mai putea vinde porcii crescuţi în gospodării.

„A fost dat un ordin, Ordinul 130/2023, de către ANSVSA. Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru, cât şi domnul premier Marcel Ciolacu să luăm această decizie. În dimineaţa aceasta am convocat toată conducerea, va fi modificat acest ordin, şi bineînţeles, persoanele fizice pot valorifica porcii în perioada sărbătorilor de Crăciun”, a declarat Barbu, citat de Agerpres.

Sursa: Facebook/ Paul Anghel

Tot în acest an, partidul extremist AUR a dus o luptă acerbă și cu posibila utilizare a insectelor în produsele alimentare.

În luna septembrie, Alianţa pentru Unirea Românilor a depus în Parlament un proiect de lege privind interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană.

„În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gândacilor în alimentaţia umană”, a precizat un comunicat de presă al AUR.

Propaganda împotriva utilizării insectelor în alimente a câștigat teren rapid în societate, iar pe acest val ideea a fost preluată și de celalalte partide. Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, este inițiator al legii care interzice utilizarea făinii din insecte în produsele tradiționale românești, care a fost aprobată în Senat. Legea mai prevede că alimentele care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă vor fi prezentate în standuri separate cu afișe speciale.

Acestea sunt doar temele în jurul cărora s-au iscat cele mai mari scandaluri inflamate de diverse teorii conspiraționiste. Și doar în câteva luni. Iar reacția decidenților a fost pe măsura temperaturii din societate – cu cât aceasta a crescut mai vertiginos, și Guvernul sau Parlamentul au dat înapoi la fel de rapid. Mai ușor se descurcă cumva cu evaziunea fiscală, pesta porcină sau orașele sufocate de aglomerație decât cu alegători inflamați de conspirații.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Diversiunile marca Ciolanu-Semiom „famiglia traditionala” „plata cash” etc… totul pentru ca pr0stimea sa uite ca mafia le-a marit taxele. Probabil ca daia s-a dus Semiom imediat dupa alegeri la Dincu si Ciolanu sa discute punctajele de la Moscova si sa-si ia salariul in ruble.

    • cata vreme in bulgaria gap-ul de tva a devenit infim, iar restrictia la cash e echivalent ~5mii de euro, inseamna ca nu plata cash este problema. poate se gandeste cineva sa implementeze solutiile din bulgaria, reusesc si ei sa fure suficient, sa stea linistiti politicienii PSDNL daca le implementeaza!

    • In afara de Grecia (bineinteles), Italia si Franta nu prea exista nicaieri limitari ale cash-ului in UE sub 5000-10000 euro. Ba chiar, in multe tari, e nelimitat, deci sa nu mai aberam pe aici ca e o masura ”anti modernizare”!

    • Si voi astia de jos v-ati dus dupa fenta.

  2. Bun, sunt de acord ca partidul extremist AUR , creație a coaliției PSD-PNL și a serviciilor secrete, ar fi bine să fie scos în afara legii.

    Dar, evaziunea fiscală nu stă în plata cu cash, plata cu numerar poate fi împărțită pentru a se încadra în limite. Iar implementarea în rural este dificilă. Pe de altă parte, până și Suedia luată drept model (și-au găsit model(!) un stat aflat la ani lumina de România) a renunțat la idee.

    • Cei mai mari evazionnisti in Romanica sunt chiar Statul care nu raburseaza TVA-ul firmelor ca sa dea bine in statisticile de buget si BOR Corporation care nu plateste nicio taxa.

  3. Un popor slab educat, adânc îndoctrinat religios, și cu mentalitate de „unga-bunga” va fi mereu vulnerabil la conspirații de genul, iar asta îl va condamna la involuție și subdezvoltare.

  4. Unele dintre așa zisele beneficii sunt indicații prețioase și îngrădiri de libertăți legate de modul în care oamenii doresc să își trăiască viața. Evident că nu sunt acceptate fie că proveniența lor este de la tătuca din Moscova, vreun ayatollah din Orientul mijlociu sau de la Bruxelles.

    • S-a sfarsit luna si nu ti-au intrat rublele in cont? Degeaba arunci cu maro spre Bruxelles stim ca esti troll ruZnac.

    • @Regele
      Care “noi”? Tovarășii de colhoz?

    • Tovarasii tai de CeAP

  5. Acum trebuie să fie cinstiți, avem deja cea mai mică limită a utilizării numerarului din UE, încă o reducere nu ar duce decât la creșterea profitului băncilor. Fraudele majoritare nu sunt în cele ale societăților care ar cheltui 150000 lei pe lună numera

  6. Strict referitor la modul gândit pt.limitarea utilizării numerarului este clară slaba pregătire profesională a legiuitorului. Limitarea legală nu poate influența decât plățile legale, cu chitanțe legale sau bonuri fiscale, deci nu are NIMIC de a face cu evaziunea fiscală. Din contră, ar putea stimula evaziunea. Iar ca latură practică, intr-un oraș cu 40000 de locuitori în general băncile existente au max.2,3 MFA-uri. Chiar nimeni din guvern nu s-a gândit la cozile pentru depunere numerar ?

    • Dar de ce sa depui numerar? Incasezi salariul/pensia pe card si nu ai nevoie de MFA! Cardul te costa lunar 0 lei daca ai cate sute de lei incasati lunar. Mai platesc cash maxim 1 data pe luna.