G4Media.ro

România are cea mai mare rată a deceselor COVID din UE, raportate…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

România are cea mai mare rată a deceselor COVID din UE, raportate la populație / Rafila: Demonstrează că mulți pacienți sunt cu comorbidități. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes

România este țara cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat la Digi24 că acest indicator demonstrează că mulți pacienți cu coronavirus din țara noastră sunt cu comorbidități și a precizat că „avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes”.

ECDC prezintă situația din ultimele două săptămâni, dar România este pe primul loc de aproximativ o lună și jumătate, a spus Rafila.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoia persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Rafila.

E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment”, a adăugat el.

„Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a precizat Rafila.

Medicul mai arată că, pe baza statisticilor ECDC, se vede că România s-a aflat într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria, în ultima lună.

Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a spus Rafila.

Pe de altă parte, adaugă el, au fost și țări în care evoluția cazurilor a fost „fulminantă”, cum este Spania, care a ajuns la peste 200 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Dar mortalitatea, raportată la numărul populației, este un indicator care trebuie luat în considerare și cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătățiri”, a spus Rafila, arătând că unele spitale sunt suprasolicitate, iar unitățile de terapie intensivă din unele localități sunt sub presiune.

„Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – și ale persoalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – și atunci trebuie să găsim o soluție astfel încât să repartizăm această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles”, a spus Rafila.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Dovedeste ca sistemul de sanatate e asa cum il stiam, politizat si criminal…

    • Exact asta demonstreaza, ca sistemul nostru medical e plin de necalificati.
      Jur ca n-am nimic impotriva medicilor, dar, din pacate, asta e concluzia care se evidentiaza.

  2. Rafila a uitat ca rata mortalitatii in Romania era cea mai mare si in celelalte maladii, inaintea covidului.

  3. Poate ar fi altfel daca medicii nu ar mai fi toata ziua prin presa…

    • Poate ar fi bine sa fie in vacanta, cum au fost toti cei care le-au umplut spitalele asta vara.

    • @m mircea
      NU sunt spitalele lor, da? Medicii doar lucreaza acolo, pe bani buni si spagi si mai bune.

  4. Nu pot sa cred..pai noi nu avem toata ziua la televizor mari specialisti,Arahat,Rafila,Tataru,Santa Klaus,care indruma populatia si medici ce sa faca,cum sa faca….si totusi rata mortalitati crste…niste madcarici specialisti astia lui peste prajit…

    • eee, dacă erau specialiștii covidioți ai mafiei PRO-USL-PSD, altfel stătea treaba. Bea lumea betadină, își dădea cu uscătorul de păr în gât, mai lua și niște vitame plus o injecție cu spirt și gata, scădea rata mortalității.

  5. „Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes”

    Operația a fost reușită, dar pacientul a decedat. E frumos, dar nu prea. Cresc pensiile și salariile, dar defapt scad.

    PS: Deci da… avem condiții ca-n Germania (anului 1753).

    • @Hans

      Stai linistit ca si in Germania mor oamenii de cancer, diabet, hipertensiune, etc.
      Problema e ca nemtii au 5 bolnavi de cancer la mia de locuitori, iar Romania are 10.
      Iar asta n-are nicio legatura cu sistemul medical. Comorbitatile, de orice fel, nu sunt cauzate de starea sistemului medical.
      Cand fumezi si bei rachiu toata viata si mananci paine cu slanina, jumari si carnati pana te sufoci, nu mai e de vina sistemul medical ca tu la 60 de ani esti obez, ai colesterol cat o cisterna cu lapte, plamanii ciuruiti si ficatul praf si pulbere.

  6. Romania e pe locul 3 in UE la consumul de alcool pe cap de locuitor.
    Este logic ca in Romania sunt mult mai multi bolnavi de ficat, diabet, etc, boli care au directa legatura cu consumul de alcool decat in restul Europei.
    Lipsa aproape totala a educatiei sportive in randul persoanelor trecute de 60 de ani (plimbari cu bicicleta, drumetii, mersul pe jos, etc)atat cat poate fiecare.
    Alimentatia nesanatoasa.
    Tratamentele „casnice” abuzive cu antibiotice, pt orice afectiune minora (raceala, durere de dinti, junghiuri in spate) de-a lungul a zeci de ani.
    Obezitatea o problema foarte mare.
    Multi romani cred ca sunt obezi doar atunci cand depasesc 100kg la cantar, ceea ce este complet fals. In functie de varsta, sex, inaltime, obezitatea intervine deja cand ai 15-20kg in plus fata de greutatea normala-
    Colesterolul…

    Toti acesti factori fac din populatia Romaniei o populatie mult mai bolnava fata de restul Europei, mai ales la persoanele trecute de 60 de ani, iar speranta de viata in Romania confirma cu prisosinta aceasta stare de fapt.

    COVIDUL este la ora actuala un fel de indicator, un „turnesol” care pune pe tapet situatia generala a sanatatii populatiei.
    Mai multi pacienti cu comorbiditati, mai multe decese din cauza COVID.

    • Analiza dumneavoastra, desi contine multe elemente ingrijoratoare, are si o latura pozitiva.
      Evidentiaza lipsa ingrijorarii maselor in fata mortii. Ca doar nu te intoxici voluntar cu scopul de a-ti prelungi viata.Iti stimulezi centrii nervosi ai placerilor precursoare mortii.
      Concluzia ar fi ca temerea cea mare nu pare a fi indusa de moarte, ci de viata morbida.
      Din aceasta perspectiva, avand in vedere realitatea privind efectele virusului covid-19, oamenii(in special cei din Romania) se cam agita de pomana.

    • @Laura Coman
      Aveti partial dreptate. Va rog sa remarcati totusi ca mortalitatea Covid nu pare sa aiba o legatura directa cu consumul de alcool, altminteri ierahia s-ar fi pastrat si in cazul Lituaniei, Poloniei si celelalte tari care sunt imediat dupa Romania. Obezitatea in Romania nu e in niciun caz mai mare decat in alte tari Est Europene, iar colesterolul e o marota moderna (si nu ar explica diferenta ratei de mortalitate pentru ca e colesterol cat vrei prin toata Europa).
      Sunt mai multi factori care conteaza, printre care merita mentionate: rezultatul alimentatiei din timpul comunismului si chiar si expunerea la noxe si agenti cancerigeni in perioada comunista. Astia sunt factori seminificativi, dar cred ca sunt prezenti in toata Europa de Est, asa ca ar trebui sa ne rezumam cu compartia doar la state astea.
      Efortul dumneavoastra de a elimina orice referire la vinovatia si culpa sistemului medical e laudabil, doar ca e o omisiune vinovata. Daca ai mai multi bolnavi cu o anumita afectiune sau patologie, atunci (intr-o tara normala) ai mai multa experienta in a-i trata, ai un sistem mai cuprinzator si mai eficace pentru tratamentul lor. Ai mecanisme pentru prevenire si screening pentru ca ai o probabilitate foarte mare sa gasesti asa ceva.
      In realitate noi nu avem nimic de tipul asta. Medicii sunt slab pregatiti, spitalele gem de noscomiale si mizerie, restul personalului medical este mediocru in cel mai bun caz.
      Haideti sa nu dam vina doar pe pacienti, medicii exista pentru exista pacienti, nu invers, bine?

  7. Cercetatorii lu’ peste.
    Va exprimati injurios la adesa celor care se opun (intr-un mod timid) campaniilor voastre agresive de asa-zisa informare, insa de vreo 6 luni nu ati facut vreun studiu serios .
    Orice altceva s-ar petrece la nivelul intregului mapamond, de este rau sau bine, Romania tot in cea mai proasta pozitie ar fi clasata.
    Folositi-va creierii si intrebati-va:
    Daca pe terra ar aparea vreun elixir al vietii fara de morbiditati, cam ce procent din acesta ar ajunge si prin tara asta?
    Ipotetic vorbind(spun asta pentru ca nu va apare cu siguranta) , o sa aflati raspunsul la aparitia vaccinului anti covid-19.
    Suntem primii sau ultimii, in functie de valorile la care ne raportam, in orice alt domeniu.
    Din cauza voastra, bai,incompetentilor!
    Nu sunteti inventivi, si nici macar inovativi.
    Stati precum puii de randunica si asteptati sa vi se dea mura-n gura.

  8. demonstreaza 2 lucruri:
    1. sistemul de sanatate e la pamant
    2. educatia si stilul de viata al romanilor e la acelasi nivel cu pct1. apropos de ce, cum mananca romanii, cat de putin sport fac, cat de putin se odihnesc

    si lucrurile acestea nu se rezolva cu pandemia. e nevoie de cateva zeci de ani si o clasa politica responsabila care sa duca lucrurile in directia cea buna, nu ca cea din ultimii 30 de ani

  9. „avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes” (?????) Păi asta cum vine? Nu de aceea se tratează pacienții ca să se vindece, cu „succes”? Sau pacienții se tratează numai de amorul artei, să aibe medicii ocupație?

    • Spitalele noastre sunt un soi de centre de ingrijire paliativa: daca ai zile scapi, daca n-ai, n-ai.
      Pozitiv este ca personalul medical e foarte atent, grijuliu si amabil cu pacientii si apartinatorii si ca spitalele sunt atat de curate incat poti manca de pe jos.

    • Corect. Analizele sunt bune, pacientul este mort. Medicina este facuta de amorul artei, in spitalele din Rromania este o perpetua stare de „dolce far niente”, mai ales de cand „medicii sunt in prima linie” la baut cafele si uitat pe geam in spitalele goale.
      Medicii se fac ca muncesc pentru salariile umflate grosolan la care se adauga si sporurile date pe degeaba, iar pacientii se fac ca traiesc. La final, soc si groaza, Covid omoara oamenii pe capete.
      O paranteza: de cand cu Covidul, nu se mai aude nimic de malpraxis prin Rromania. Oare de ce? Au medicii un profesionalism exemplar sau poate cazurile flagrante de malpraxis sunt mascate elegant cu „infectie Covid”?

  10. Perfect spus. Tot ce vroiam sa scriu s a spus in comentariile de mai sus. Asta e un semn bun!!!

    • :)))))))
      Azi te-ai scos.Parca esti presedintele.
      Cum care presedinte?
      Al …Romaniei!:))))))))))), desigur.

    • @Anxie Etate
      A studiat cu atentie si ingrijorare si a ajuns la o concluzie imbucuratoare :))

      Ce inteleg eu din toata nebunia e ca pacientii care se duc la spitale ii am incurca pe medici si personalul medical. Se pare ca ne internam doar pentru a le strica statisticile.
      Ei ne-ar face bine, dar noi ne ducem la ei doar cand suntem bolnavi.

    • @Vali
      Medicii au o relatie(sa-i spunem…mai speciala) cu pecientii si alta cu apartinatorii acestora.
      Pacientii cu afectiuni grave si evolutie predictibila le spun medicilor ca s-au saturat de viata.
      Medicii, la randul lor, ii mint pe apartinatori si pe Tataru&comp. ca se straduiesc sa salveze vietile pacientilor respectivi.
      Juramantul, Hipocrate…povesti.
      Nici prostitutia nu este legalizata in Romania, insa este extrem de reala si infloritoare.
      Vrei sa discutam, eventual, pe tema eutanasiei?
      Este mult mai dramatica suferinta unui om neputincios decat moartea acestuia.

  11. Comparatia cu presedintele ,daca imi era adresata, nu face decat sa ma ingrijoreze!😀