G4Media.ro

România are 441 de focare active de pestă porcină africană în 32…

Sursa foto: Pexels

România are 441 de focare active de pestă porcină africană în 32 de judeţe

România înregistrează 441 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 32 de judeţe, din care 10 în exploataţii comerciale şi patru focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Numărul focarelor active este în scădere faţă de ultima raportare a Autorităţii din 24 octombrie, când au fost consemnate 529 de focare.

Cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman, respectiv 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20.

În intervalul 29 octombrie – 4 noiembrie 2020 au fost înregistrate 11 focare noi şi au fost stinse 56.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.963 de cazuri la mistreţi în 38 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

ANSVSA a efectuat o analiză a situaţiei PPA în România de la diagnosticarea primului focar în iulie 2017, la Satu Mare, până la data de 1 noiembrie 2020, în baza unui studiu efectuat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor pentru România, ţinându-se cont de evoluţia şi analiza factorilor de risc epidemiologici.

Conform studiului, în 2020 se estima o creştere a numărului de focare faţă de anul 2019, dar totuşi, prin măsurile luate de autorităţile din România, dar şi prin restricţiile impuse pe perioada stării de urgenţă, numărul acestora a fost redus pe parcursul acestui an. Mişcarea necontrolată a porcinelor constituie unul din principalii factori de risc pentru difuzarea bolii.

Din anchetele epidemiologice rezultă că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de pestă porcină africană sunt: numărul mare de mistreţi, în unele fonduri de vânătoare fiind depăşită densitatea maximă de 0,5 mistreţi/kmp din cauza nerespectării cotelor de vânătoare; nerealizarea cerinţei de a se vâna întreg efectivul de mistreţi în zonele infectate, conform Hotărârii nr. 3/2019 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă; neefectuarea supravegherii pasive în sensul de necolectare a cadavrelor de mistreţi în vederea testării în direcţia PPA şi neutralizării ulterioare; vânzarea/cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste statusul de sănătate; ieşirea porcinelor din zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în jurul focarelor (minim 10 km), în conformitate cu cerinţele Directivei 2002/60/CE.

De asemenea, alte cauze care duc la răspândirea PPA sunt mişcările necontrolate de porcine realizate de comercianţii ilegali de animale vii; sacrificarea porcinelor bolnave fără anunţarea medicului veterinar şi conservarea produselor provenite de la acestea, ţinând cont că datele ştiinţifice au demonstrat că virusul rezistă în produse congelate/conservate ani de zile; administrarea de resturi alimentare netratate termic în hrana porcilor; nerespectarea măsurilor de biosecuritate în special în gospodăriile populaţie, dar şi în unele exploataţii comerciale.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Haideti, ba, cu comentariile ! Fiv-ar buggul sau obraznicia jurnalistico-independenta. Vanduti mai sunteti … (Pe scurt, bullshit : Cerere/Oferta= 0 –> Capitalism. :X)

  2. Oare dacă le dau Cbd/thc s-or simți mai bine?

    • Da-mi un mail sa-ti dau ce comentariu ma chinui sa pun :)) (E clar ca-s vanduti Sistemului 100%, acum sunt ferm convins). Cu CBD, slabe sanse. Cu psilocibin, doze multe si constante + psihoterapie pt. toti lacomii din lume, sansulete … Securila, poate-ti trebuie si tie, te descurci tu oricum, aveti stocuri, nu-mi fac griji, dar macar nu le mai lasati pe strazi … ca ati vazut, pana si securistii ajung la parnaie …

    • Nu știu adresa ta de e-mail.

    • Pai n-am. Intrebam de mail-ul tau. :))

  3. serios?! eu am impresia ca doar covid există in românia.

  4. Greșit! Și asta este mâna ocultei care nu ne lasă să vindem porci in afară!!
    La serios, chiar este o problema cu impact economic.

  5. Traiasca porcii !

  6. Traiasca !

  7. Toată vara nu au fost focare? Le-au descoperit acum, când se apropie Crăciunul?

  8. Pesta africana evoluează în forță în România din 2017-2018, dar a fost nedeclarata la timp pentru a nu se interveni cu sacrificarea animalelor in zona afacerilor moștenitorului mustăciosului de la partidul 3 trandafiri. De-abia după ce a dat băiatul tunul, au constatat autoritățile ca e nasol si au dispus sacrificarea porcilor din fermele foarte mari (milioane de pagube).
    In continuare, de dragul a 1-3 porci din curtea omului, se întârzie declanșarea acțiunii de eradicare a bolii.
    Vecinii unguri intervin brutal pe la populație si menajează fermele, ca de acolo ies bani.

    Asta e… Carnea se va scumpi. Economia o ia in jos cu covidul. 80% asimptomatici si decese cauzate de tratamente administrate la ruleta.
    Situația e nasoala, dar autoritățile o fac extra…