G4Media.ro

Rolul industriei crypto în finanțarea terorismului: Hamas ar fi primit zeci de…

sursa foto: Unsplash

Rolul industriei crypto în finanțarea terorismului: Hamas ar fi primit zeci de milioane de dolari în ultimii ani, prin intermediul criptomonedelor

Rolul criptomonedelor în finanțarea terorismului atrage din nou atenția publică, în urma atacului din Israel, comis de Hamas. Israelul a confiscat conturi digitale despre care spune că au legătură cu Hamas. Parlamentarii americani au îndemnat guvernul să ia măsuri drastice împotriva utilizării criptomonedelor de către Hamas și afiliații săi. Totuși, în ultimii ani, organizațiile teroriste au reușit să obțină finanțări de zeci de milioane de dolari prin intermediul acestor criptomenede, scrie Deutsche Welle.

Israelul este una dintre cele doar nouă puteri nucleare globale și se mândrește cu unul dintre cele mai avansate și interconectate sisteme de apărare aeriană din lume. „Cupola de fier” a Israelului a reușit în mare măsură să respingă atacurile aeriene ale Hamas de ani de zile. Însă, la 7 octombrie, Hamas – un grup militant islamist și autoritatea guvernamentală de facto din Gaza, clasificat ca organizație teroristă de UE, SUA, Germania și alte guverne – a reușit să copleșească aceste sisteme de apărare, lansând peste 2 000 de rachete asupra Israelului din interiorul Fâșiei Gaza.

Cum a reușit Hamas să adune resursele necesare pentru un atac atât de sofisticat împotriva uneia dintre cele mai bine pregătite armate din lume? Potrivit analiștilor, criptomonedele au jucat un rol semnificativ.

Hamas a primit 41 de milioane de dolari (39 de milioane de euro) între august 2021 și iunie 2023, potrivit firmei de analiză și software criptografic BitOK, care are sediul la Tel Aviv. Jihadul islamic palestinian (PIJ), ai cărui militanți s-au alăturat Hamas în realizarea atacului, a primit alte 93 de milioane de dolari în criptomonede, potrivit cercetătorului în domeniul criptografic Elliptic, cu sediul la Londra.

Brigăzile al-Qassam, aripa militară a Hamas, au primit, de asemenea, milioane de dolari din transferuri de criptomonede, potrivit unei analize Elliptic. Aceste transferuri au venit sub formă de bitcoin, de stablecoin tether și de alte criptomonede, inclusiv dogecoin, o criptomonedă populară pentru Elon Musk, care a fost inventată inițial în glumă.

Unele dintre aceste grupuri sunt chiar implicate în cripto-minare, spune Elliptic, ceea ce le permite să câștige mai mulți bani din întreținerea de bază a rețelelor de criptomonede.

Milioane de euro în fonduri criptografice

În calitate de entitate teroristă desemnată, Hamas se confruntă cu sancțiuni și cu excluderea din sistemul bancar internațional. Măsurile globale de combatere a finanțării terorismului urmăresc orice încercare de strângere de fonduri de către grup. Chiar și așa, rapoartele arată că Hamas a primit o sumă semnificativă de finanțare sub formă de criptomonede în anii care au precedat cel mai recent atac brutal al organizației teroriste asupra Israelului.
Criptomonedele permit donatorilor să ocolească sancțiunile

Sub conducerea Hamas, Gaza s-a confruntat cu o izolare economică severă din partea multor țări. Blocajele cu vecinii Israel și Egipt au restricționat circulația bunurilor și a persoanelor.

Chiar și cu aceste restricții, revista americană Forbes a numit Hamas una dintre cele mai bogate grupări teroriste din lume în 2014, când s-a estimat că cifra de afaceri anuală a acestora a ajuns la 1 miliard de dolari. Această sumă provenea din taxe și impozite, precum și din ajutoare financiare și donații. O mare parte din finanțarea pentru Hamas a provenit de la expatriați sau donatori privați din regiunea Golfului.

Iranul este considerat unul dintre cei mai importanți susținători financiari ai Hamas. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, puterea din Orientul Mijlociu oferă Hamas și altor grupări teroriste palestiniene o finanțare de aproximativ 100 de milioane de dolari pe an. Qatar și Turcia au sprijinit, de asemenea, Hamas din punct de vedere financiar.

Criptomonedele au permis susținătorilor Hamas din zonele ostile grupului să ocolească mai ușor sancțiunile. Încă din 2019, Brigăzile al-Qassam le cereau susținătorilor de pe canalul său de socializare Telegram să trimită bitcoin.

„Realitatea jihadului este cheltuirea de efort și energie, iar banii sunt coloana vertebrală a războiului”, a scris Hamas într-o postare, atașând o adresă de portofel care a primit aproximativ 30.000 de dolari în bitcoin în acel an.

Ancheta Binance evidențiază activitățile criminale
Comunicările interne ale Binance, dezvăluite în cadrul procedurilor judiciare, indică faptul că, deși Binance nu caută clienți criminali, este conștientă de această bază de clienți și o tolerează.

Într-un schimb intern, fostul șef de conformitate Samuel Lim a scris că teroriștii trimit de obicei sume mici, deoarece sumele mari ar constitui spălare de bani.

„Nu poți cumpăra un AK 47 [pușcă de asalt] cu 600 de dolari”, îi răspunde un coleg. Binance nu a răspuns solicitării DW de a face comentarii.

Organizația Națiunilor Unite estimează că criptomonedele reprezintă 20% din finanțarea terorismului în lume. Recenta confiscare a conturilor Hamas a reînnoit controlul asupra criptomonedelor. Criticii spun că criptomonedele sunt instrumentul de finanțare perfect pentru infractori, deoarece plățile pot fi dificil de urmărit și pot eluda reglementările financiare.

„Este alarmant și ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru legislatori și autoritățile de reglementare faptul că portofele digitale conectate la Hamas au primit milioane de dolari în criptomonede”, a scris senatorul american Elizabeth Warren pe X, fostul Twitter. „Criptomonedele sunt arma financiară nu foarte secretă care finanțează organizații teroriste precum Hamas, rețelele chineze de fentanil și programul de rachete al Coreei de Nord.”

Israelul îngheață conturile de criptomonede ale Hamas

Secția cibernetică a unității Lahav 433 a poliției israeliene a anunțat că a înghețat conturile de criptomonede aparținând Hamas. De asemenea, Tether a înghețat 32 de adrese de portofele criptografice care conțin un total de 873.118 dolari, despre care a spus că au legătură cu „terorismul și războiul” din Israel și Ucraina, potrivit unui comunicat al companiei.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează