G4Media.ro

Roată uriaşă, amplasată pe faleza din Constanța, din care cetăţenii pot să…

sursa foto: Info-Sud-Est

Roată uriaşă, amplasată pe faleza din Constanța, din care cetăţenii pot să vadă derularea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat miercuri începerea oficială a consolidării şi restaurării Cazinoului de pe faleza oraşului, lucrări realizate cu fonduri de aproximativ 94 de milioane de lei din partea Companiei Naţionale de Investiţii, ce pot fi urmărite de cetăţeni dintr-o roată uriaşă, ce va fi amplasată în zonă, relatează Agerpres.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 30 de luni.

„Astăzi se întâmplă ceea ce aşteptam cu toţii de mult timp, Cazinoul nostru (…) va fi în sfârşit consolidat şi restaurat (…). Astăzi se încheie şirul de contestaţii, proceduri, lupte, asumări, neasumări şi cred că este o zi extrem de importantă nu doar pentru constănţeni, ci şi pentru români. (…) Cazinoul, astăzi, Cazinoul proprietatea constănţenilor, va fi predat Companiei Naţionale de Investiţii, respectiv constructorului. De astăzi, zi în care intră în forţă ordinul de începere a lucrărilor, cel care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru realizarea proiectului tehnic, de aici mai departe încă 27 de luni pentru lucrări de consolidare şi restaurare a Cazinoului nostru. Lucrările sunt în valoare de aproximativ 94 de milioane de lei, aici mă refer strict la investiţia CNI”, a declarat Făgădău, într-o conferinţă de presă organizată în incinta Cazinoului, adăugând că pe lângă investiţia CNI, contribuie şi administraţia locală cu circa 17 milioane de lei la realizarea consolidării şi reabilitării.

Potrivit acestuia, pe parcursul acestei zile va fi semnat documentul prin care Cazinoul este predat CNI, pentru demararea lucrărilor.

„Astăzi, voi semna predarea către CNI, respectiv către constructor, vom avea o întâlnire tehnică împreună cu aparatul meu de specialitate, constructorul şi reprezentanţi ai CNI – echipa de proiect, şi de aici lucrurile intră în linie dreaptă”, a spus primarul Constanţei.

Decebal Făgădău a mai anunţat că, în acelaşi timp, municipalitatea va demara o serie de lucrări în zona adiacentă Cazinoului, urmărindu-se, printre altele, realizarea unei roţi asemănătoare celei de la Londra, din care constănţenii şi turiştii să poată vedea cum se desfăşoară consolidarea şi restaurarea obiectivului de patrimoniu, dar să şi poată admira portul şi oraşul vechi.

„Lucrările de consolidare şi restaurare a Cazinoului ţin strict de CNI, dar ceea ce se întâmplă în afara Cazinoului ţine de municipalitate, dar şi de alte instituţii. De exemplu, tot în acest an va începe consolidarea acestei zone a oraşului, prin diguri şi o nouă faleză. Veţi vedea, undeva în jur de 1 mai, o roată ca la londra care să ofere constănţenilor ocazia de a vedea procesul de restaurare a Cazinoului, dar şi portul, marea şi oraşului vechi. De asemenea, veţi vedea faleza, anul acesta, îmbrăcată cu mult mai multe plante şi flori decât până acum. Începând de astăzi există şi internet gratuit pe toată faleza. (…) Ceea ce am început la Poarta 1, procesul de modernizare, va continua şi îmi doresc ca faleza să fie următorul proiect”, a declarat edilul.

El a mai spus că, prin Administraţia Naţională „Apele Române”, se va derula şi proiectul de protejare şi consolidare a falezei, urmând ca între Poarta nr.1 a Portului Constanţa şi Cazinou să fie construită o nouă faleză, în trepte.

Cazinoul de pe faleza Constanței, monument istoric de categoria A (interes național și internațional) va fi reabilitat după două decenii de ping-pong între instituțiile statului și de tergiversări ale licitațiilor prin patru contestații consecutive. Societatea care a depus cea mai recentă contestație s-a retras din procedură, în decembrie 2019, renunțând la proces.

G4Media.ro a publicat un tur virtual prin Cazinoul din Constanța, ridicat după planurile arhitectului francez Daniel Renard. Construcția monumentului a reprezentat, la vremea aceea, în 1910, un subiect de harță între taberele politice: liberalii își doreau o clădire simbol cu influențe arhitecturale occidentale, Art Nouveau, în timp ce conservatorii voiau o clădire cu arhitectură în stil românesc. Până la urmă au câștigat liberalii iar Cazinoul din Constanța a devenit un simbol Art Nouveau. Vezi turul virtual aici.

Epopeea reabilitării Cazinoului

În anul 2000, Primăria Constanța prelua Cazinoul de la societatea de stat Litoral SA și încerca să găsească soluții pentru restaurarea monumentului istoric care deja era degradat, ultima reabilitare fiind realizată în anul 1986. S-au încercat mai multe variante, notează Info Sud-Est. Prima dată s-a ales varianta concesiunii pe 49 de ani, cu obligația noilor proprietari de a investi în reabilitarea monumentului istoric. O firmă israeliană a preluat contractul, însă, după trei ani, fără să facă nicio investiție, l-a întrerupt. Apoi, în spațiul public constănțean a fost vehiculată chiar vânzarea monumentului istoric, către “ruși, turci sau arabi bogați”. Nici această variantă nu a fost concretizată iar Cazinoul a intrat, începând cu anul 2011, în sfera jocului de ping-pong dintre Primărie și Ministerul Dezvoltării.

La acea vreme, Cazinoul era trecut pentru prima dată din administrarea Primăriei Constanța în cea a Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru reabilitarea monumentului istoric cu bani de la centru. Doar un an mai târziu, Cazinoul s-a întors la Primărie în aceeași stare deplorabilă ca atunci când a fost transferat.

Doi ani mai târziu, în 2014, Cazinoul a fost predat din nou unei instituții de la centru: de această dată către Compania Națională pentru Investiții, care se subordonează Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În 2015 s-au alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitații, după ce mai multe contestații ale firmelor participante au fost acceptate de instanțe sau de CNSC, mai transmite Info Sud-Est.

În 2018, după anularea celei de-a treia licitații, la Constanța a venit o echipă de experți din partea Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene de Investiții, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered), la nominalizarea Asociației Arche. Programul identifică situri istorice valoroase dar vulnerabile și contribuie la crearea de strategii necesare salvării lui. După vizita din vara lui 2018, experții au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficiențele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie și CNI, dar, poate și mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puțin 13 milioane de euro. Publicarea raportului a fost primul moment în care anularea licitațiilor anterioare a fost văzută cu ochi buni, pentru că o restaurare în acele condiții ar fi fost un fiasco.

După acel moment începe o perioadă efervescentă de dezbateri publice, întâlniri între autorități, experți și societatea civilă. Se reface documentația de reabilitare, se ajustează suma și CNI lansează cea de-a patra licitație, care este adjudecată de o asociere de firme în frunte cu Aedificia Carpați. Concurenții însă contestă rezultatul la CNSC, dar nu au succes: forul respinge contestația. În cele din urmă, societatea care a contestat procedura licitației pierde definitiv la Curtea de Apel și se retrage din celelalte proceduri pe care le demarase.

Sursa foto: Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Foarte bine ca a demarat procesul.Dar de ce sa faci o roata langa?? Mi se pare un kitsch de mare prost gust. Sigur vor mai pune niste tiribombe,lanturi si cateva standuri de unde turistii isi pot cumpara mici,bere si alte akareturi.Bleah

  2. Degeaba momește cetățenii ca o sa facă și o să dreaga acum când se apropie alegerile, pentru că nu o să mai fie ales.Nu mai halește constantenii astfel de momeli.