G4Media.ro

FOTOREPORTAJ din interiorul Cazinoului: Simbolul Constanței inaugurat de principele Ferdinand a ajuns…

FOTOREPORTAJ din interiorul Cazinoului: Simbolul Constanței inaugurat de principele Ferdinand a ajuns o ruină după ce trei licitații au fost anulate și a patra este contestată

Cazinoul de pe faleza Constanței a ajuns o ruină după ce trei licitații au fost anulate și a patra se află în plin proces de constestație. În ultimul deceniu, simbolul arhitectural al orașului a fost pasat de la Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre la Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, apoi de Liviu Dragnea, pentru că nu existau bani pentru reabilitarea lui, spuneau autoritățile la acea vreme.

În cele din urmă, Ministerul Dezvoltării a alocat bani prin Compania Națională de Investiții și astfel a fost demarată prima licitație, în anul 2015. Procedura a fost anulată, la fel și următoarele două, fie pentru că prevederile din caietele de sarcini îi dezvantajau pe anumiți participanți, fie pentru că atribuirea contractului de finanțare nu era conformă cu cerințele licitației.

A patra licitație a fost câștigată, în 2019, de asocierea de firme condusă de Aedifica Carpați, o societate cu un portofoliu consistent în domeniul restaurării monumentelor istorice.

Înainte de 1990, Trustul Carpați, predecesorul Aedificia, a restaurat Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Sala Palatului, Palatul Foișor și Cazinoul din Sinaia, Palatul Olănești, Palatul Snagov ș.a.

După privatizare, noua Aedificia Carpați a restaurat Ateneul Român, Banca Națională a României, Teatrul Național, Opera Națională, Muzeul Țăranului Român, Patriarhia, Universitatea Națională de Arhitectură și alte universități și instituții importante. Dintre edificiile civile și industriale, Aedificia Carpați a restaurat Biblioteca Națională, Guvernul României, Teatrul Național de Operetă, Hotel Hilton București, Hotelul și sediul Federației Române de Fotbal, Institutul Național pentru Fizica Pământului, Universitatea Politehnică București, Fabrica de Bere Tuborg, Teatrul Național de Operetă ș.a.

Însă, procedura de licitație a fost contestată și de această dată, cu doar câteva ore înainte de încheierea termenului legal de depunere a contestațiilor.

În ultima ședință de Guvern dinaintea moțiunii, Viorica Dăncilă s-a grăbit să anunțe că Ministerul Dezvoltării va semna contractul de finanțare cu firma câștigătoare și că se demarează lucrările de restaurare a Cazinoului.

Vestea a entuziasmat comunitatea constănțeană pentru ca, doar câteva ore mai târziu, Primăria Constanța să anunțe că licitația a fost contestată și că va mai dura până când vom afla dacă monumentul istoric va fi într-adevăr reabilitat sau procedura va fi reluată pentru a cincea oară.

Cazinoul este o clădire monument istoric de categoria A, adică de importanța națională și internațională. Este construit în stil Art Nouveau, în perioada 1903-1910, și ultima dată a fost reabilitat de comuniști în 1986. La inaugurarea Cazinoului, la 15 august 1910, au participat multe personalități de marcă, printre care și principele Ferdinand și premierul liberal Ionel Brătianu.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Eu as fi facut un mare Burger King in cladirea asta, sa crape aia de la McDonald’s de ciuda….

  2. Buldozerele pe ea ! Un „moll” nou nout cu tot ce trebuie in dansul si gata. Numai strainezii pastreaza vekiturile si cocioabele de cladiri ! La ce o mai folosi o cladire parasita si vai de mama ei… una cu pamantul !!!!

    Noi molluri vrem !