G4Media.ro

Restricțiile impuse de China la exporturile a două metale esențiale în industria…

Sursa foto: Unsplash / Anne Nygård

Restricțiile impuse de China la exporturile a două metale esențiale în industria cipurilor sunt doar începutul, amenință un consilier chinez

Controalele la export ale Chinei asupra metalelor utilizate în fabricarea semiconductorilor sunt „doar un început”, a declarat miercuri un influent consilier chinez pe probleme de politică comercială, în timp ce China își intensifică lupta cu SUA în domeniul tehnologiei. Declarația vine înainte de vizita secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, la Beijing, notează Reuters.

Acțiunile unor companii chineze de metale au crescut pentru a doua ședință, investitorii mizând pe faptul că prețurile mai mari la galiu și germaniu, vizate de restricțiile la export impuse de Beijing, ar putea crește veniturile companiilor.

Germaniul este utilizat în cipurile de calculatoare de mare viteză, în materiale plastice și în aplicații militare, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, precum și în senzorii de imagistică prin satelit. Galliul este utilizat în construcția de radare și dispozitive de radiocomunicații, sateliți și LED-uri.

Anunțul brusc al Chinei de a controla, începând cu 1 august, exporturile unor produse din galiu și germaniu, utilizate și în vehiculele electrice (EV) și în cablurile de fibră optică, a determinat companiile să se grăbească să își asigure necesarul și a determinat creșterea prețurilor.

Miercuri, fostul viceministru al comerțului Wei Jianguo a declarat pentru ziarul China Daily că țările ar trebui să se pregătească pentru mai mult dacă vor continua să facă presiuni asupra Chinei, descriind controalele ca fiind „o lovitură grea bine gândită” și „doar un început”.

„Dacă restricțiile care vizează sectorul de înaltă tehnologie al Chinei continuă, atunci măsurile de contracarare se vor intensifica”, a adăugat Wei, care a ocupat funcția de viceministru al comerțului în perioada 2003-2008 și este în prezent vicepreședinte al think tank-ului susținut de stat China Center for International Economic Exchanges.

Anunțate în ajunul Zilei Independenței SUA și chiar înainte de vizita planificată a lui Yellen la Beijing, începând de joi, aceste controale au fost în mod clar sincronizate pentru a trimite un mesaj administrației Biden, care a vizat sectorul cipurilor din China și a împins aliați precum Japonia și Olanda să îi urmeze exemplul.

Măsura luată de China a stârnit, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că ar putea urma restricții asupra exporturilor de pământuri rare, arată analiștii, amintind de modul în care a limitat livrările în urmă cu 12 ani, în cadrul unei dispute cu Japonia. China este cel mai mare producător mondial de pământuri rare, un grup de metale utilizate în vehiculele electrice și în echipamentele militare.

Analiștii au descris mișcarea de luni ca fiind a doua și, până acum, cea mai mare contramăsură a Chinei în lupta de lungă durată dintre SUA și China în domeniul tehnologiei, după ce, în luna mai, a interzis unor industrii naționale cheie achiziții de la producătorul american de cipuri de memorie Micron.

Tabloidul media de stat Global Times, într-un editorial separat publicat marți târziu, a declarat că aceasta a fost o „modalitate practică” de a spune SUA și aliaților săi că eforturile lor de a împiedica China să achiziționeze tehnologii mai avansate au fost o „eroare de calcul”.

Ministerul chinez al Comerțului nu a răspuns la o solicitare de comentarii suplimentare.

RESTRICȚII ASUPRA EXPORTURILOR CĂTRE CHINA

Washingtonul ia în considerare noi restricții privind expedierea de microcipuri de înaltă tehnologie către China, după o serie de restricții în ultimii ani.

De asemenea, se așteaptă ca SUA și Olanda să restricționeze și mai mult vânzările de echipamente de fabricare a cipurilor către China, ca parte a eforturilor de a preveni ca tehnologia lor să fie folosită de armata chineză.

La o zi după ce China a dezvăluit restricțiile, președintele chinez Xi Jinping a făcut apel la națiuni să evite decuplarea și ruperea lanțurilor de aprovizionare într-un discurs virtual adresat liderilor care participă la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, potrivit rapoartelor presei de stat.

Acțiunile companiilor chineze de metale, precum Yunnan Lincang Xinyuan Germanium Industry Co și Yunnan Chihong Zinc & Germanium Co au crescut pentru a doua ședință miercuri, presa locală relatând că o creștere a prețurilor la germaniu ar stimula creșterea veniturilor firmelor.

În China, galiul cu o puritate de 99,99% se tranzacționa marți la 1.775 de yuani (245 de dolari) pe kilogram, neschimbat față de ziua precedentă, dar în creștere cu 6% față de săptămâna precedentă și, respectiv, cu 4% față de anul precedent, au arătat datele pieței Shanghai Metal Exchange Market pe Refinitiv Eikon. Cu toate acestea, a fost cu 46% mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut.

Marți, lingoul de germaniu din China a avut un preț de 9.150 de yuani pe kilogram, de asemenea stabil în ziua și în săptămâna respectivă, au arătat datele Refinitiv. Acesta a scăzut cu 4% de la o lună la alta și, respectiv, a crescut cu 4,6% de la un an la altul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...