G4Media.ro

Republica Moldova: Protest în Chișinău, în sprijinul procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo

sursa : captura/ tv8.md

Republica Moldova: Protest în Chișinău, în sprijinul procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo

Sunte de persoane s-au adunat duminică la Chişinău în faţa parlamentului Republicii Moldova, la o manifestaţie organizată de opoziţie pentru a protesta faţă de arestarea procurorului general Alexandru Stoianoglo, acuzat de autorităţi pentru corupţie, abuz de putere şi alte delicte, acuzaţii pe care opoziţia le consideră motivate politic.

„Lupta cu corupţia nu înseamnă lupta cu Procurorul General. Ei pur şi simplu vor procurorul lor de buzunar”, a declarat liderul partidului comuniştilor (PCRM), fostul preşedinte Vladimir Voronin, citat de Unimedia.

”Din tot Guvernul, doar 3 mai au câte ceva experienţă de lucru, restul sunt veniţi de prin ONG-uri, idee nu au ce trebuie să facă de fapt. Iată cum aleargă ambulanţele, aşa toată ziua. Această guvernare a scăpat toate lucrurile de sub control. Oamenii mor”, a adăugat fostul preşedinte prorus, cu referire la pandemie şi la guvernul instalat după câştigarea alegerilor legislative din luna iulie de către formaţiunea preşedintei proeuropene Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost arestat marţi şi suspendat din funcţie. Preşedinta Maia Sandu, care de când a venit la putere dorea înlăturarea acestuia, a declarat după arestarea lui că nimeni nu este deasupra legii şi a promis pedepse severe pentru corupţi.

Participanţii la protestul de duminică au adoptat o rezoluţie în care condamnă, printre altele, „justiţia televizată”, ”revenirea la metodele şi instrumentele regimului Plahotniuc, cu aceleaşi persoane compromise care slujeau interesului oligarhic”, ”subminarea absolută a principiilor universale ale statului de drept şi ale normelor constituţionale”. Ei au cerut în textul rezoluţiei ”încetarea derapajelor anticonstituţionale şi de degradare a statului de drept” şi ”eliminarea controlului politic asupra justiţiei şi sistemului procuraturii”, precum şi reintalarea în funcţie a procurorului general Alexandru Stoianoglo.

După reţinerea sa pe 5 octombrie, acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. El consideră că arestarea sa este o răzbunare din partea Maiei Sandu şi că acţiunile acesteia readuc Republica Moldova în situaţia unui ”stat capturat”.

Cu o zi înainte de reţinere el a făcut publice secvenţe din corespondenţa fostului şef al procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi înalţi funcţionari, printre care şi consilierul Maiei Sandu, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Potrivit acestora, fostul şef al Procuraturii anticorupţie, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacţiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo şi noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiţiei a elaborat şi prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-şi da demisia din funcţie, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulţi paşi, printre care evaluarea şi demiterea acestuia, dar şi suspendarea din funcţie, dacă este urmărit penal, relatează Agerpres, agenţia EFE.

Sursa Foto: captura tv8.md

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Incepe federalizarea-la revedere Transnistria si Balti!

  2. sute de persone… asa cand nu mai esti la butoane, nu mai ai bani decat pentru cateva sute de amarati pe care sa-i aduni la proteste

  3. Pesedistul Rizea protesta cu vehementa impotriva mafiei.

  4. Pe pancartele alea. E clar!

  5. Sunt disperati sa scape de modificarile ce se vor aduce in justitie, se va reforma justitia dupa modelul Romaniei Macovei-Kovesi din 2007, si asta ii inspaimanta pe banditi.

    • Ați apărut rusnacilor? Aveti 7n ciai cu poloniu de la mine😁😁😁😁😂😂😂😂

  6. maia sandu vrea sa isi puna procuratura in buzunar. asa ca un deputat pas a depus un demers catre csp pentru deschiderea unui dosar penal pe numele procurorului general. miza nu e condamnarea, ci ANCHETA PENALA, deoarece duce automat la suspendarea din functie a procurorului general. demersul, bazat pe articole de presa, NU ARE NICIO DOVADA. totusi, consiliul superior al procurorilor, csp, controlat de maia sandu, a decis deschiderea urmaririi penale pe numele procurorului general care a fost suspendat.
    unul dintre adjunctii lui a iesit public si a spus ca e un abuz de putere si ca suspendarea procurorului general e ilegala, la fel ca si arestarea fara probe, doar pe baza articolelor din presa.
    scurt, a doua zi, a fost retinut si adjunctul procurorului general, acuzat de… imbogatire ilicita. 🙂
    cel de-al doilea adjunct si-a dat singur demisia din cauza presiunilor.
    acum maia sandu a pus un baietel procuror general interimar. urmeaza dosare penale pe numele liderilor opozitiei, ca intr-o veritabila dictatura.

    • Horatiu, daca esti de acord, ca intre noi, raspunde-mi la o intrebare : a facut multa treaba in anii de cand este procuror general Stoianoglu al nostru…? Ce zici, este nevinovat, a fost luat pe nedrept din scaunul sau…?

    • Horatiu, tu esti constient ca aperi interesele dictatoriale ale lui Platon, cel care a furat miliarde din bancile moldovenesti? aperi pe Plahotniuc, un oligarh si pe Dodon celalalt oligarh. Tu esti de partea coruptilor. Moldovenii au votat anti-coruptie!

    • @ionut si daniel

      oameni buni, abuzul de putere e infractiune, indiferent daca are un scop nobil sau daca e justificat. nu poti aresta pe cineva doar pentru ca nu iti place de el sau pentru ca ar fi corupt. trebuie sa ai DOVEZI si trebuie sa actionezi LEGAL.

      procurorul general o fi corupt, i-a eliberat pe fostul premier filat, condamnat pentru coruptie (desi nimeni nu zice de asta) si pe platon, condamnat pentru spalare de bani (condamnat, apropo, in timpul lui plahotniuc, pe care il huliti). DAR nu poti sa il arestezi pe procurorul general incalcand legea.

      despre procurorul general adjunct nici nu mai spun. a fost arestat pentru 30 de zile, desi ancheta fiscului cu privire la averea nejustificata nici macar nu s-a incheiat. pur si simplu, a fost arestat din senin, desi nu exista niciun dosar penal. acum intelegeti de ce moldova continua sa fie o dictatura? si de ce cei care au puterea – presedintie, guvern, parlament – vor acum sa controleze si procuratura?

  7. Toate pancartele in limba rusă…
    Acești rusofoni încă nu vor să înțeleagă că aici este Moldova,parte a României, nicidecum Rusia..
    Multi dintre ei nici macar nu se sinchisesc să învețe și să vorbească în limba română,dar defilează în mari patrioți….nu sunt altceva decât relicve ale ocupantului și nu vor să înțeleagă că democrația și drumul spre vest este singura șansă a Moldovei…