
Republica Cehă îl convoacă pe ambasadorul Chinei în urma unui atac cibernetic care a vizat o reţea utilizată pentru comunicaţii neclasificate de Ministerul ceh de Externe
China este responsabilă pentru o „campanie cibernetică răuvoitoare” care a vizat o reţea utilizată pentru comunicaţii neclasificate de Ministerul ceh de Externe, a declarat miercuri guvernul Republicii Cehe, care l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a condamna incidentul, relatează agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Atacurile sunt în desfăşurare din 2022 şi au fost comise de actorul de spionaj cibernetic APT31, despre care Republica Cehă, stat membru al UE şi NATO, a declarat că este asociat public cu Ministerul Securităţii Statului din China.
Ambasada Chinei la Praga nu a răspuns deocamdată unei solicitări de comentarii din partea Reuters. NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat solidaritatea cu Republica Cehă.
Ministrul de Externe Jan Lipavsky a declarat pe platforma X că, după detectarea atacului, ministerul său a implementat un nou sistem de comunicaţii cu securitate sporită.
„L-am convocat pe ambasadorul chinez pentru a da clar de înţeles părţii chineze că astfel de activităţi au consecinţe grave asupra relaţiilor bilaterale”, a afirmat Jan Lipavsky.
„Guvernul Republicii Cehe condamnă ferm această campanie cibernetică rău intenţionată împotriva infrastructurii sale critice”, a declarat executivul de la Praga într-un comunicat.
O anchetă aprofundată asupra incidentului, care a condus la un grad înalt de certitudine privind actorul responsabil, a fost efectuată de către serviciile de informaţii cehe, a precizat guvernul, citat de AFP.
„Facem apel la China să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a remedia această situaţie”, se menţionează în comunicatul citat.
Potrivit ministrului Jan Lipavsky, atacatorii au fost „detectaţi în cursul intruziunii”.
Contraspionajul ceh desemnase China drept o ameninţare pentru securitate în raportul său anual din 2024, în care se menţiona că ambasada chineză caută „informaţii pe scena politică” locală.
Actualul guvern ceh centrist este solidar cu Ucraina de la declanşarea invaziei ruse în această ţară în 2022 şi afişează o poziţie proeuropeană.
Statele membre ale UE au fost din ce în ce mai des ţinta atacurilor cibernetice dinspre China în ultimii ani, iar Beijingul ar trebui să ia mai multe măsuri pentru a le preveni, a transmis Uniunea Europeană miercuri.
„Facem apel la toate statele, inclusiv China, să se abţină de la un astfel de comportament”, a subliniat UE. „Statele nu ar trebui să permită ca teritoriul lor să fie folosit pentru activităţi cibernetice răuvoitoare”, a declarat şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, într-un comunicat.
Uniunea Europeană este „pregătită să ia noi măsuri” pentru a „răspunde”, a adăugat ea, exprimând „solidaritatea” blocului comunitar cu Republica Cehă, potrivit AFP.
NATO, din care Cehia face parte, a afirmat într-un comunicat miercuri că observă „cu îngrijorare crescândă schema în extindere” a acestor activităţi chineze pentru „destabilizarea Alianţei”.
SUA şi Regatul Unit consideră că grupul de hackeri denumit APT31 are legătură cu guvernul chinez, potrivit AFP.
Atacuri împotriva instituţiilor democratice i-au fost deja atribuite de mai multe ţări occidentale, între care Franţa.
Washingtonul afirmă că operaţiunile de piraterie informatică, sprijinite de China, sunt cele mai vaste din lume.
Beijingul a negat întotdeauna că ar fi implicat în vreun fel, calificând acuzaţiile împotriva sa drept „nefondate”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.