G4Media.ro

REPORTAJ VIDEO Cum este să crești în Polonia? Povestea a doi tineri…

Ce înseamnă să crești în Polonia, un reportaj video realizat de jurnaliștii străini ENTR.

REPORTAJ VIDEO Cum este să crești în Polonia? Povestea a doi tineri care nu au cunoscut comunismul/ Radek studiază muzica la Conservatorul din Varșovia, iar Ania a plecat în Franța, pentru a scăpa de o soartă pe care ea o considera incertă

Radek, un tânăr de 22 de ani, student la Universitatea de muzică „Chopin” din Varșovia, și Ania, de 26 de ani, creator de videoclipuri și cântăreață-aspirantă, vorbesc despre cum a fost să crească în Polonia, ca țară membră a UE. Millenials și Generația Z nu au cunoscut niciodată epoca comunistă și au trăit într-o țară ce s-a transformat rapid.

Reportajul despre percepția celor doi tineri polonezi asupra lucrurilor din țara unde s-au născut și au crescut, mediul din care provine fiecare și de care s-au desprins, a fost realizat de jurnaliști polonezi și francezi, parte a proiectului european Entr, la care G4Media și RFI sunt parteneri români.

„Am crescut într-un mediu destul de sărac. Trebuie să realizezi că în Polonia la vremea aceea, (post-comunism) nu era chiar o clasă de mijloc, așa că erau oameni care erau fie înstăriți, fie oameni ca mine.”, spune Ania, care se trage dintr-o familie obișnuită, una dintre multele din Polonia unde există o dependență de alcool. Ea a realizat că este un mediu destul de complicat pentru a înflori, nesigur și instabil, așa că a decis să plece de acasă și să se mute în altă țară, „pentru a scăpa de acea soartă”. „Înainte de a mă simți cetățean francez sau polonez, mă simt cetățean european, un cetățean al lumii, nu simt că ar trebui să aparțin vreunei țări anume”, spune Ania, în reportajul VIDEO de mai jos.

Radek, tânăr student la Conservator, dimpotrivă, nu simte că ar trebui să plece în străinătate pentru a concura cu oamenii din alte părți, și vrea să rămână muzician în Polonia, chiar dacă observă critic lucrurile din viața lui. „Am fost crescut într-o familie catolică, religia era semnificativă sau poate nu, pentru că copiii nu sunt pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă.”, spune Radek. Însă astăzi, religia nu mai are vreun sens pentru el. „Doar încerc să fiu o persoană bună și nu are au vreo legătură cu biserica sau religia.”, adaugă tânărul polonez.

Întregul reportaj video de 13 minute:

Câteva date despre Polonia, ca țară membră a UE:

  • Din 2015, odată cu venirea PiS (Partidul Lege și Justiție), partid catolic și tradiționalist, religia a devenit subiectul central al țării.
  • După căderea Uniunii Sovietice, în urmă cu treizeci de ani, Polonia a cunoscut o creștere înfloritoare. Cu toate acestea, doar elitele au beneficiat de ea. Aceasta a fracturat țara în două: cea urbană, bogată și una rurală, care abia își găsește banii pentru subzistență.
  • La alegerile din 15 octombrie 2023 aproape 69% dintre cei de 18-29 de ani au votat. Este mult mai mult decât la alegerile precedente, în 2019. Polonia occidentală, mai bogată și mai liberală, a votat în mare parte pentru tabăra Coaliției Civice centriste, al cărui lider este Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European.
  • O problemă sensibilă: avortul. Donald Tusk a promis că îl va autoriza până la 12 săptămâni de sarcina. Avortul este interzis în Polonia, cu excepția cazurilor de pericol pentru mamă, viol și incest. Această decizie a declanșat demonstrații masive în această țară care nu garantează pe deplin dreptul la contracepție, cum ar fi pilula de a doua zi.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează