G4Media.ro

REPORTAJ Medic, la capătul puterilor: Ei pot spune că suntem asasini, criminali…

Sursa Foto: G4Media.ro

REPORTAJ Medic, la capătul puterilor: Ei pot spune că suntem asasini, criminali / Nu știu ce se întâmplă în spitale. Dar îi vom trata la fel ca pe toți, vom face tot ce putem pentru ei / Valul trei ne lovește mai puternic

În județul Cluj nu sunt locuri libere de terapie intensivă Covid. Iar numărul pacienților care au nevoie de ventilație mecanică invazivă crește zilnic. Sunt zeci de solicitări. La Unitatea de Primire a Urgențelor se intubează pacienți pe unde se apucă, în timp ce oamenii protestează împotriva măsurilor restrictive, împotriva măștilor, de exemplu.

Se intubează pe ambulanțe.

Câte o echipă întreagă de medici și personal medical, încearcă să facă tot posibilul să nu moară nimeni. Iar locuri nu sunt nicăieri în Cluj în Terapie Intensivă. Niciunul. Sunt liste de așteptare în spitalele de zi, oameni internați deja care au nevoie de TI urgent și sunt ținuți cu oxigen până se eliberează un pat.

Cele mai multe se eliberează prin deces și sunt ocupate imediat. Sunt oameni bolnavi care fac forme severe și unii mor pe ambulanțe, nici nu apucă să ajungă la spital. Problema e că acum, dacă faci o formă gravă de Covid-19, efectiv nu ai unde merge. Se pot amenaja sute de paturi noi, oricâte, pentru Terapie, dar nu este nici personal medical.

În curtea spitalului Județean, un bărbat vorbește la telefon.

-Îl resuscitează. Nu se poate, pe picioare o venit! Nu-i bine, moare.

Închide, își pune telefonul în buzunar și își aprinde o țigară din care trage lung, fără oprire. În UPU ajung acum, pe lângă urgențele cu risc vital, precum AVC-urile, infarcturi, politraumatisme din accidente și bolnavi infectați cu Sars-Cov-2, care sunt în pragul stopului cardiac.

Medicul Adela Golea, urgentist, spune că niciodată spitalul nu s-a confruntat cu o situație precum cea din prezent.

„În UPU suntem disperați realmente. Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă, dar UPU-urile funcționează ca terapie intensivă. Facem tot ce trebuie pentru ei, pentru pacienți. Nu pot decât să îi asigur. Se face un plan cu terapia și pacientul rămâne acolo unde se poate. Am intubat inclusiv în salvare. Situația nu arată bine deloc.”

Doctorul încearcă să-i înțeleagă și pe oamenii care protestează împotriva restricțiilor.

„Din punct de vedere medical, spun că aceste măsuri trebuie păstrate. Din punct de vedere social, sunt mulți factorti care au dus la nesiguranța aceasta, nu numai medicală, ci și financiară și de a nu se înțelege anumite măsuri medicale. Mai e și partea de comunicare. Eu văd două probleme majore în urgențe. Oamenii nu vin să se trateze la timp și nu mă refer acum doar la Covid, ci și la cei fără Covid, dar cu alte afecțiuni. Nu vin la timp fiindcă s-a mers pe tot felul de mesaje că în spitale te infectezi, că se întâmplă nu știu ce. La acestea se adaugă și problemele cu patologia post-covid, unde apar și probleme psihologice. Dacă ai avut Covid, ai rămas fără salariu sau cu salariul minim, ai și o familie, nu este foarte ușor să mai accepți restricții. Eu pot să le spun că nu e bine să nu respecți măsurile acestea de sănătate publică, dar ei, cei care protestează, îmi spun: Doamnă,eu trebuie să trăiesc. Ce facem acum în UPU? Încercăm doar să găsim soluții. Oamenii pot să înjure, tot vor fi ajutați. Dar, așa cum v-am spus, situația arată rău. Suntem disperați aici, vă spun.”

Supraaglomerarea din Unitatea de Primire a Urgențelor e efectul aglomerării celorlalte spitale din Cluj, care tratează cazuri de Covid-19. Spitalul de Boli Infecțioase e ocupat, ambele secții de Terapie Intensivă funcționând la capacitate maximă de luni de zile. Sunt ocupate și secțiile de preterapie intensivă, acele locuri unde pacienții primesc oxigen și se încearcă stabilizarea lor, pentru a nu fi nevoie de ventilație mecanică invazivă.

Medicii susțin că în ultima perioadă se observă o creștere semnificativă a severității bolii. Doctorița Iulia Trifu, medic specialist radiolog de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, afirmă că afecțiunile grave la plămâni au crescut vertiginos.

„Dacă aveam pneumonii preponderent ușoare și medii, în care leziunile afectau zonele periferice, subpleurale ale plămânilor, în a doua jumătate a anului trecut și prima parte a anului afectarea a devenit mai difuză, cu leziuni diseminate în ambii plămâni, cu afectarea tuturor regiunilor pulmonare la majoritatea pacienților internați la noi. A crescut numărul de cazuri a căror afectare pulmonară e de peste 50% la tineri, tot mai tineri, fără factori de risc cunoscut. Până anul acesta, o afectare pulmonară de peste 75% la persoanele tinere era o excepție, pe când doar în ultima săptămână am avut în ATI șapte persoane cu vârsta cuprinsă între 32 și 46 de ani, între care și o femeie însărcinată, care a suferit o naștere prematură în conditii de afectare pulmonară de 60%. Am sesizat și creșterea complicațiilor trombotice cauzate de Covid, complicații pulmonare și extra-pulmonare, cerebrale, renale, splenice.”

Sursa Foto: G4Media / Examinare Computer Tomograf pacient de 38 de ani. Afectare pulmonară de 90%. Singurele părți normale din plămâni sunt cele negre

Situația este similară la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Danielo. Și pe secția de zi și pe secția de Terapie. Medicul Tudor Simu care conduce Terapia Intensivă afirmă că a scăzut vârsta celor care dezvoltă forme severe și au nevoie de TI.

„A scăzut media de vârstă și nu doar asta, procentul de pacienți cu forme grave și tineri s-a inversat. Dacă anul trecut pe vremea asta totalul pacienților de la terapie într-o lună erau 80% forme medii și 20% severe, acum e invers. Probabil din cauza apariției noilor tulpini, cea britanică și cea sud-africană, care afectează tinerii de până în 50 de ani, 55 de ani. Procentul de afectare pulmonară este mai mare decât înainte. Avem pacienți cu afectare de peste 80 de la sută, 90 la sută și sunt tineri. Nici în primul val și nici în al doilea nu au fost atâtea cazuri în Terapie Intensivă. Pe secția de pretarie, unde avem niște ventilatoare unde bolnavii au nevoie de ventilație non-invazivă, e tot plin. Sunt cu afectare pulmonară de peste 70%. Ce facem dacă se agravează? Sunăm peste tot să găsim un loc în țară, undeva, oriunde, nu contează. Problema e că nu sunt nicăieri. Dacă se agravează, dacă vine momentul să-i intubăm, iar locurile sunt ocupate, vom intuba acolo. Pacientul trebuie ținut oriunde, stabilizat, până se găsește un loc. Intubez oriunde și să știu că pun un pat acolo, dar nu vreau să las pe nimeni să moară. ”

Ce faceți dacă aveți doi pacienți, unul de 40 de ani și altul de 90, ambii având nevoie de un loc pe Terapie Intensivă,în secțiile existând unul singur?, l-am întrebat pe doctorul Tudor Simu.

„Nu mă întreba, nu vreau, nu poți alege între oameni. O să-l aleg pe cel mai grav, nu are importanță vârsta. Dacă cel mai puțin grav e tânăr, el va mai rezista pe ventilație non-invazivă. Primul care are nevoie de ajutor, va fi ajutat. Eu nu am cum să aleg între pacienți, doar Dumnezeu poate alege. Fiecare are o șansă. Fac orice, doar să stabilizăm persoana. Vin foarte mulți în stare gravă. Fie nu își dau seama de ce au, fie se tem, iar leziunile evoluează foarte repede, iar de la afectare de 20% ajung la 80% în trei zile. Unii sunt mai rezistenți la hipoxie, stau acasă și ajung foarte târziu, când de fapt ar fi trebuit să înceapă deja tratamentul adecvat.”

Doctorul Simu conduce secția de Terapie Intensivă de la Pneumoftiziologie încă din primăvară, atunci când pandemia ajungea și în România. La fel ca și alți colegi, a auzit și vocea străzii acum. Grupuri de tineri protestează în toată țara, în marile orașe. Scandează, între altele, ASASINII, Asasinii.

„E frustrant, asta simt, dar nu mă plâng, pot striga ce vor ei, dar strigă în necunoștință de cauză. Cei care ne fac criminali, nu au fost nici o oră să vadă cum arată pacienții ăștia, cât e de dramatic ce se întâmplă. Nu au toate informațiile necesare, nefiind în domeniu. Își iau informații fie de pe facebook, fie de pe google, apoi le răspândesc. Personal eu simt o mare dezamăgire, dar asta nu mă împiedică să-mi continui munca.”

Doctorița Milena Man, șefa secției Covid de la Spitalul de Pneumoftiziologie vorbește despre cazuri recente, când anumiți pacienți au refuzat tratamentul.

„E dreptul lor, pot face asta. Chiar acum am avut un tânăr de 33 de ani, cu 75% afectare pulmonară, 79 saturație, care prefera să stea cu masca la bărbie. Spunea că a citit pe facebook. Eu nu pot combate ceva ce citești pe facebook, nu aș putea. Fiecare pacient care refuză, va semna pe propria răspundere că refuză oxigenul. Pot opta și pentru externare dacă nu sunt de acord cu recomandările. Dar această persoană a fost convinsă până la urmă. Nu putem lăsa pe cineva să moară fiindcă a citit pe facebook tot felul. Acum merge spre bine. Când ești pe secție de preterapie, trebuie să îți asumi că agravarea poate fi și moartea, inclusiv. Așa, de pe margine, e ușor să faci teorie, dar se mai schimbă lucurile când simți că aerul nu îți mai ajunge și poate că această viziune de pe facebook și aceste informații culese pot fi nuanțate și chiar schimbate.”

Sursa Foto: G4Media.ro

Medicul, pneumolog ca specializare, aduce în discuție și „efectul Flavia Groșan”, un doctor din Oradea care a spus, printre altele, că protocolul medical Covid din spitalele din România, ucide pacienții. Tot Groșan le transmitea oamenilor să nu meargă la spital dacă au saturație de 80%, oferind tratamente miraculoase nesusținute de nici un studiu medical.

„Unii pacienți refuză oxigenul. Eu, din ce înțeleg, acea doamnă doctor își conduce un cabinet.O consultație online ar costa 100 de lei, e benefic pentru doamna doctor să practice astfel de declarații. Deci suntem o țară întreagă de proști, iar un medic din mediul privat lucrează și poate are de câștigat. Oamenii sunt influențați foarte ușor.”

Medicul Milena Man crede că între stat și protestatarii ultimei săptămâni ar fi benefic un dialog.

„Pe unii îi pot înțelege. Sunt persoane care nu mai au ce să pună pe masă. Cred că restricțiile severe ar putea băga pe foarte multă lume în faliment. Toată lumea e obosită, dar le-aș cere o păsuire de o lună celor care protestează. Să apucăm să vaccinăm cât mai mult, căci se vor vedea efectele. Acum te apuci să protestezi, când ai cele mai multe decese, când terapiile sunt pline, când toate sunt pline? Nu e momentul oportun. Iar să ne facă criminali nu e drept. Acei oameni nu au pregătire și nici minima decență de a se interesa. Vă spun cum stăm.

Valul trei ne lovește mai puternic, ne izbește, nu doar ca înălțime, ci și ca intensitate. Sunt tulpini care circulă, probabil sunt și tulpini noi care circulă și pe care nu le știm. Sunt foarte mulți pentru care nu se mai poate face nimic. Sunt găsiți decedați la domiciliu, decedează pe salvare sau în primele ore când ajung în camera de urgență. Nu mă iau eu la trântă cu cei care ne fac criminali. Dacă nu le-a murit nimeni din familie, în necunoștință de cauză pot spune aceste lucruri, că suntem asasini, criminali. Ei nu știu ce se întâmplă în spitale. Dar îi vom trata la fel ca pe toți, oricând. Și vom face tot ce putem pentru ei. ”

Și ambulanțele din Cluj stau blocate, iar timpii de așteptare la apeluri cresc mai mult ca niciodată. La Huedin, un pacient depistat cu Covid-19 este ținut în fața spitalului cu mască de oxigen. Starea i s-a agravat în ritm accelerat. Cum nu sunt locuri nicăieri, el e ținut în ambulanță, în timp ce medicii stau pe telefoane și așteaptă un pat liber.

Cazul nu este singular.

Rareș Ghilea, ambulanțier la Serviciul Județean de Ambulanță, povestește că toată lumea suferă din cauza numărului mare de cazuri. Timpii de așteptare la apeluri e mai ridicat decât a fost vreodată. Bărbatul e șocat de protestele din ultima vreme.

„Nu am cuvinte. M-am uitat, am auzit, am văzut ce se întâmplă și efectiv m-am blocat. Presiunea pe sistemul medical e enormă și urcă din ce văd. UPU e blocat. Să nu uităm de cei cu accidente vasculare, infarcturi, care sunt prioritari. Personalul de peste tot e foarte obosit. Nu mai putem ajunge la ore suplimentare, ne îmbolnăvim și noi și asta e. Lumea are dreptul să protesteze, constituția funcționează, nu a fost abrogată, dar să-i faci pe medici criminali?

Asta nu pot înțelege. Noi ajungem la cazuri dintre cele mai grave. Problema acum știți care este? Că pacienții se degradează foarte rapid. Stai de vorbă cu omul, are o saturație acceptabilă, să zicem 85-90%, iar în câteva minute merge spre 70%. Asta nu s-a întâmplat înainte. Alții stau și așteaptă la nesfârșit. Lumea nu conștientizează nici acum ce se întâmplă.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. kaletra mai dati?

  2. ivermectina de ce nu folosiți?
    faceți cu adevărat tot ce se poate pentru pacienți

    • O multime de studii, o multime de doctori si oficialitati medicale au tot repetat ca ivermectina NU FUNCTIONEAZA, nu doar ca nu face nimic, e si toxica.
      CAND o sa va convingeti ca nu e ce trebuie, ba chiar poate a pornit ca un fakenews intentionat? Cat o sa mai bagati botul la solutii simple, 100% eficiente, ca tot felul de tratamente ala Grosan, medicamente de caini sau tot felul de antibiotice? Unii dintre voi aveti o reactie de-a dreptul patologica, cu cat va sunt aduse mai multe dovezi de mai multa lume, cu atat sunteti mai convinsi de contrariul….

    • Tiberius, poate ne dai si nouă cateva linkuri ca să vedem acea mulțime de studii, acele multe pareri de la doctori și oficialități cum că invermectina nu funcționează, să ne convingem si noi că nu mănânci cacao. Nu ți-e rușine să dezinformezi. Ceea ce spui tu este o minciună ordinară. Sa fim serioși, această pandemie este o afacere, bogații or să se îmbogățească și mai mult, iar săracii or să fie și mai săraci. Mafiotilor implicați în această pandemie nu le-ar conveni să se descopere un medicament ieftin si miraculos. Pun pariu că lucrezi în industria farmaceutică.

    • Sa zicem din concluzia EMA:
      Following recent media reports and publications on the use of ivermectin, EMA reviewed the latest published evidence from laboratory studies, observational studies, clinical trials and meta-analyses. Laboratory studies found that ivermectin could block replication of SARS-CoV-2 (the virus that causes COVID-19), but at much higher ivermectin concentrations than those achieved with the currently authorised doses.

  3. Intr-o luna Gheorghita mai vaccineaza 1,5 milioane, c-asa e el, mai lent. Insuficient.
    Asa ca doamna doctor trebuie sa ceara inca 2-3 luni de pasuire daca se bazeaza pe vaccinul lui Gheorghita. Din fericire virusul a imunizat natural o buna parte a populatiei asa ca o luna s-ar putea sa fie un termen bun.

    • *nefericire

  4. Am auzit o multime de tampiti care afirma ca indicenta mortii in cazurile de COVID-19 nu este semnificativa. Sunt de acord, insa pana la deces ce faci cu urmatoarele situatii: imbolnavire in masa la valori peste 10 la mie, lipsa locurilor la ATI? Cine este in masura sa hotarasca cine traieste si cine moare? Simion marioneta rusilor sau Sosoloanca? Presiunea pe sistemul sanitar este nemaintalnita pana acum, medicii chiar sunt storsi de vlaga. Era unul care s-a pozat in Spania inainte si acum si era incercanat si grizonat, schimbare evidenta de aspect al fetei in doar 1 an. Solutia nu este decat vaccinul si testul periodic pentru cei care nu accepta vaccinarea. Cand se va trage linie dupa pandemie o sa vedem costurile platite in oameni si bani.

  5. Iar va smiorcaiti? Ia filmați cat de mult se munceste cu bolnavii din multe spitale, ca sa fim convinși. Luati legătura zilnic cu aparținătorii lor, să-i anunțați de evoluția la 24 ore?
    Niciun doctor nu se plânge ca vor astia să închidă magazinele devreme si ca n-ar avea timp de aprovizionare. Niciunul. Urmati sfatul întâi sfatuitorului si fugiți la shopping in pauza de masa?

    • Nu medicii lucreaza ci asistentele. Medicul erou in halat alb sta in biroul sau si-si face meseria in baza pozelor facute de asistente. Halal medici!

  6. Acestor așa-ziși oameni care protestează, am văzut de ce factură umană sunt de altfel, chiar nu le pasă ce se întâmplă în spitale și ce se întâmplă cu persoanele aflate în stare gravă, pot să moară, nu e treaba lor, cât timp ei nu sunt afectați sau nu e problema lor nici că le pasă. Mă distrează la maximum faptul că toți acești răsculați scoși în stradă de niște imbecili precum cei din gașca haurolacă pretind că sunt buni creștini, iar ei nu dau un ban ruginit pe semenii lor care se zbat între viață și moarte. Am auzit-o într-o dăunăzi pe o protestatară, mândră foc că are și o icoană cu ea, cum spunea că pentru 4 persoane care ajung în terapie intensivă și mor nu trebuie ținute 100 de persoane în casă, nu trebuie dispuse măsuri restrictive, ce ziceți? asta da credință! Regula ei era, dă-i naibii pe cei vulnerabili, importanți suntem noi, cei șmecheri și sănătoși, deși tot mai mulți tineri și sănătoși ajung să dezvolte forme grave ale infecției cu coronavirus. E hiba acestui popor, nu ne pasă de nimeni, chit că sunt semenii noștri, ne pasă strict de noi și de farfuria noastră, dar ne mai pretindem creștini, sincer, nu prea avem noi multe în comun cu cele sfinte, doar declarativ pretindem că suntem ceea ce de fapt, faptele o demonstrează, nu suntem. Trist, dar e nația noastră, asta este cauza pentru care ne găsim aici cu țara și nu din alte motive. Situația de față radiografiază perfect nu o stare incidentală, ci starea noastră de fapt!

    • Ai mult timp de pierdut daca scrii comentarii asa lungi, sau, te platesc la nr de cuvinte

    • vrei si tu la nr de cuvinte ABC, nu?

    • Unele lucruri nu pot fi înghesuite intr-o propoziție. Dar multi sunt incapabili sa asimileze mai mult decât titlurile articolelor, asa ca e explicabil disconfortul tau cand vezi un comentariu mai lung de doua rânduri.

    • @ABC: ABCule, du-te inapoi la scoala, clasele 1-4 si invata bazele scrisului si cititului! In felul asta o sa poti citi mai mult de 2 randuri si o sa poti scrie corect macar un rand! Lasa postarile online pentru altii, idiot analfabet ce esti…

    • La atac postaci!!

    • @Mirel,
      Tu ești de-o prostie rară.

  7. Șpăgarilor!!!!!

  8. Ciubucarilor :))))

  9. Concediu medical..
    Ca pe primul „val”
    Nu inteleg care i treaba cu ” presiunea pe sistemul medical.”.daca munciti asa mult..de ce nu se vad si rezultate..10% ies pe picioare din ati..restul sunt dusi la morga..presiunea e pe ei..nu pe voi.

    • Ati este locul unde pacienti in stare foarte grava sunt sustinuti in viata de aparate. Cu sau fara covid pe ati mortalitatea este de peste 80% in orice tara. Nu mai puneti botu’ la paturile pe care vi le numara guvernul ca nu e obligatoriu sa supravietuiti daca aveti pat ati,incercati sa nu va infectati sau daca daca o faceti sa fiti vaccinati. Nu stiu cum dupa mai bine de un an nu ati priceput ca pentru aceasta boala nu exista tratament,medicii incearca sa va tina in viata cu speranta ca sistemul vostru imunitar va salveaza.

  10. la un judet de aprox 500.000 de persoane sunt 10 paturi ATI, ne intrebam acele paturi inainte de 2020, cat la % erau ocupate ? de ce sunt tot atatea paturi si dupa un an de pandemie ? si Churchill a zis, ca el crede numai statistica facuta de el.

  11. Respectati in pastele mamei voastre restrictiile, care si asa sunt mult prea lejere raportat la gravitatea situatiei!

  12. Hai sa lămurim câteva aspecte, lasand propaganda la o parte.

    A fi medic e o alegere. Nu are nimeni datoria să-ți facă viața ușoară ca medic. Nu are nimeni datoria sa se asigure ca ai putin de lucru în epidemii. Nu are nimeni datoria sa se asigure ca nu trebuie sa alegi pe cine sa tratezi și pe cine nu în condițiile unor resurse limitate, menajandu-te astfel psihologic. E pur și simplu parte din profesia ta. Nu are nimeni datoria sa iti respecte deciziile ca și cum ai avea drept divin sa guvernezi, când în realitate rolul tău e de consultant strict în domeniul tău de specialitate. Consultant, adică iti dai cu părerea ca expert și cel care iti primește opinia decide, nu tu.

    Nu-ti convine, da-ti demisia din postul ala sigur din spital și profesează în cabinet individual sau fa altceva. Simplu.

    • Hai sa lamurim alte cateva aspecte.
      Datoria unui medic e sa vindece pacientii. Omul e inca acolo in ciuda epuizarii, in ciuda efectelor psihologice date de valul de decese din ultimul an (nu stiu cat de linistit ai fi tu cand ti-ar muri sub supraveghere aproape zilnic oameni, in ciuda eforturilor). Asta il face NET superior unuia care, vai, nu mai suporta senzatia mastii pe fata, e nervos ca trebuie sa si-o dea la o parte cand trage o tigare. Unii nu mai suporta stresul si garzile interminabile din ultimul an, costumele biohazard si mirosul mortii, iar altii nu mai suporta ca de doua saptamani nu pot iesi mai mult de ora 20 din casa. E o diferenta, ce zici?
      Cat despre opinia oferita de specialisti…ce sa zic. DE AIA sunt specialisti, ca sa stie mai bine. In momentul cand tu, care in mod CLAR nu stii mai bine treci peste parearea lui pentru ca iti suna tie mai bine ce spune unul care iti gadila egoul si iti canta in struna pe facebook…e pur si simplu definitia prostiei omenecti.

    • Mhm… Și cine îi înlocuiește pe ăia care își bagă picioarele?
      Cine o tratează pe mama Domniei Tale dacă se îmbolnăvește?
      Scrii corect, păcat că nu gândești mai încolo de o palmă distanță de vârful nasului.
      În toate țările civilizate s-au luat măsuri care să micșoreze presiunea pe sistemul sanitar, printre altele tocmai ca medicii ăia să nu își dea demisia.
      Orice medic cu ceva pregătire mai serioasă (ca ATI-știi, de exemplu) are deja economii suficiente pentru a trăi liniștit un an minimum, la nevoie mai mult. Așa că înainte să simtă medicii foamea o să simțim noi ceilalți lipsa medicilor.
      Ce susții tu e cam ridicol. Păcat că sunt mulți ca tine.

  13. Ia zi-ne tu ce e in CT-ul ala,eu te voi crede,nu e normal? Mai bine cred un terchea-berchea de pe net decat 10 medici specialisti.

  14. Dar pacientul care a absolvit medicina pe facebook-ul lu’ Sosoaca si s-a tratat acasa cu ce l-a invatat unul de pe net,de ce mai suna la ambulanta cand se sufoca,de ce nu e consecvent in prostie si nu mai sta si ultimele alea doua zile acasa pe invermectina? E drept medicii sa isi faca meseria,dar si cel care se crede mai priceput in ale medicinii si nu are incredere in medici,sa nu injure,sa nu instige la ura ,ci sa isi vada de automedicatie in liniste.

  15. Mesajele de mai sus arata cat de lipsiti de empatie si nesimtiti pana in maduva oaselor sunt fanii haur iar cand ajung in spitale ei sunt primii care nu stiu cum sa bage bani in toate buzunarele „spagarilor”(asa cum ii numesc ei) si se uita la ei ca la dumnezei. Departe de mine sa iau apararea medicilor per asamblu, cu spitalele de stat am avut multe experiente cel putin neplacute dar de fiecare data cand s-a intamplat era vorba de doctori gen Monica Pop, dinozauri spagari, politruci pe care fanii haur ii adora doar pt ca spun ce vor ei sa auda.

  16. Auzi la unul de pe aici , cică sunt postacă , asta pentru că zic că medicii sunt niste șpăgari :))))

  17. Fazele prostiei in pandemie:
    1 Virusul nu exista
    2 Virusul exista dar nu moare nimeni
    3 Mai mor cate unii dar oricum mureau maine de altceva
    4 Mor cam multi dar ii omoara medicii cu oxigen
    5 E grav,avem tratament minune dar totusi mergem la spital sa ne omoare medicii cu oxigen.
    6 Nu vrem restrictii,medici ucigasi,virusul nu exista….

  18. Va plangeti ca sunt multe cazuri si nu le mai puteti face fata. De ce nu iesiti public sa cereti aprobarea terapiilor preventive? Cand cel care prezinta primele simptome se poate prezenta la medicul de familie si i se poate prescrie o reteta sau poate cumpara un kit direct de la farmacie cum este cel din India, cu precizarea ca in cazul in care simptomele persista sau se agraveaza sa mearga la un medic specialist. In acest fel multe cazuri pot fi stopate in faza de inceput. Daca v-ati fi mobilizat pana acum ar fi fost facute studiile clinice si ar fi fost aprobate. Dar nu, trebuie sa faceti apologia masurilor dictate de guvern. Sa aratati cat mai multe cazuri, cand multe cazuri ar putea fi prevenite. Au ajuns OMS si EMA Dumnezeul medicinii din Romania? Cui foloseste aceasta stare de lucruri? Ca noua nu, si dupa cum prezentati situatia nici medicilor.

  19. Nu știu ba plângăciosule. Dar știi sigur că medicii sunt niste jeguri care iau șpagă , daca vrei sa fii tratat. Și nicidecum nu sunt eroi in alb. De gunoieri de ce nu zice nimeni că sunt eroi ? Cretinilor. Și sunt sigur că mai sunt și medici care chiar știu să pună un diagnostic corect și care te tratează fara să-i bagi bani in buzunar . Dar sunt cam putini . Din ce in ce mai puțini 😉

    • Eroul este cel care ii salveaza pe altii. Gunoierii nu salveaza vieti, Mirelo, ca nu asta le este meseria. Medicii, insa, pot, pentru ca ei fix cu asta se ocupa. Si fii atenta, am aflat eu din surse sigure ca pot salva mii de vieti, Mirelo. Adica fiecare medic poate salva MII de vieti, intelegi? Asta este meseria lor. Cu asta se ocupa ei.

  20. Este o problema de sistem. Sistemul este mult subfinantat si strans cu usa de protocoale de tratament si birocratie. Sunt si cativa criminali dar sunt si eroi in halate albe. Dar sistemul incurajeaza tacit dezumanizarea, omorul din culpa sau intentie indirecta si spaga prin subfinantare si politica schemelor de personal mult subdimensionate si distorsionate.
    Nu m-ar mira daca din spusele esteticianului italian cu 8 clase, care a fost investigat si anchetat de oameni in care am mare incredere, sa fie partial adevarata afirmatia ca in Romania ar mai exista vreo 3000 de halate albe cu ”diplome”…
    Oricum, e dificil de judecat un malpraxis cu mai multi oameni implicati. Dar ceea ce se vede din filmari si statistici e clar. Mortiile inutile se aduna.
    Vina este a intregii clase politice, dar mai ales a celor care au distrus sistemul de sanatate de stat si au construit unul paralel privat, de carton, cu tarife exorbitante si care nu face fata unor cazuri simple, si in niciun caz, unei pandemii potentate de politic si alte interese socioeconomice externe.