G4Media.ro

VIDEO Andreea Oprea, tânăra mamă din București care a convins autoritățile să…

VIDEO Andreea Oprea, tânăra mamă din București care a convins autoritățile să construiască un loc de joacă pentru copii în cartierul ei. Spațiul poartă acum numele „Emma”, după fiica ei

„Îmi era teamă ca fetița mea să nu fie lovită de mașină atunci când ieșeam cu ea la joacă, în fața blocului. Toate ieșirile erau stresante. Fiecare copil are dreptul la joacă în condiții de siguranță”, spune Andreea Oprea despre sentimentele de frică și îngrijorare pe care le avea de câte ori petrecea timp în aer liber cu fetița ei, în cartierul Colentina, zona Pancota.

De când a devenit mamă, în urmă cu 4 ani, și-a dat seama că părinții din zonă au o mare problemă: zonele destinate copiilor erau o stradă circulată și o parcare. De la această situație până la construirea locului de joacă „Emma”, după numele fetiței Andreei, au fost mai mulți pași și multă perseverență.

Drumurile spre Primăria Sectorului 2 au început acum 2 ani

În primul rând, Andreea Oprea a căutat și alți părinți nemulțumiți de situație. 50 de persoane au semnat o petiție pe care a dus-o la primărie. S-a documentat și a propus o listă de spații publice din zonă care ar fi putut fi transformate în locuri de joacă. Pentru că demersul ei s-a încheiat cu un răspuns sec, „Vom analiza”, și niciun răspuns concret, femeia a vrut să facă ceva mai vizibil, să nu mai poată fi ignorată.




De această dată, 300 de părinți au semnat o nouă petiție și 50 dintre ei s-au organizat într-o acțiune cetățenească. Au pus presiune și prin postări pe Social Media. Andreea Oprea a cerut și audiențe pentru a explica nevoia stringentă a spațiului de joacă.

În urma eforturilor ei, viceprimarul  și reprezentanții ADP Sector 2 au venit să stea de vorbă cu părinții și să le promită soluții. Prima reușită a fost că au primit o persoană de contact din primărie cu care Andreea Oprea a ținut legătura săptămânal, în continuare.

Pandemia a încetinit demersurile, dar până la urmă dorința cetățenilor a fost îndeplinită. Un spațiu destinat parcării mașinilor a fost ales pentru construirea unui loc de joacă cu mobilier stradal modern și iluminare adecvată.

„Mă bucur zilnic când văd că toți copiii din zonă se joacă în siguranță, că s-au înființat 2 treceri de pietoni în această zonă și că s-au montat limitatoare de viteză pe stradă. Sunt mândră de faptul că acești copii nu se mai joacă printre mașini și au parte de recreere în siguranță. Autoritățile au venit cu propunerea ca locul să se numească Emma, după fetița mea, și mă simt onorată.” – Andreea Oprea

Într-o dimineață ploioasă de mai, anul acesta, Andreea Oprea a fost premiată în cadrul Galei Participării Publice, chiar în locul de joacă construit datorită perseverenței ei.

Sursa foto: CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Felicitari! Asa ar trebui sa procedam cu totii.

  2. Multe felicitari! Sa fie un exemplu pentru toata lumea de daruire personala si, in acelasi timp, un argument ca solidaritatea poate misca lucrurile.

  3. ce sa zic, ai desfiintat o parcare ca sa faci loc de joaca unui copil a carui mama cand l-a facut si locuia acolo stia bine ca nu e loc de joaca ! hai sa desfiintam toate parcarile !

    • Mare postac și prost pesedist mai ești.

    • Acum ca ti-ai pierdut locul de parcare ar trebui sa te apuci de facut copii ca sa-ti dai seama de utilitatea acestui spatiu.

    • Si inca cate ar mai trebui desfiintate. Si ridicate masini parcate aiurea, eliberate trotuarele …
      In oras locuiesc oameni, nu masini.

    • Și ce vroiai, să nu mai facă un copil fiindcă nu avea loc de joacă? Bine că l-a făcut și uite că are și loc de joacă. Există și copii pe lume nu numai mașini…

    • Dumnezeu este sus și îi va da fiecăruia după cum gândește: unora realizări și altora frustrări până la adânci bătrâneți!
      Se vede ca nu ați avut niciodata o realizare care să vă bucure sufletul!!!

    • Dragul meu,cred,cu tărie, că ți-ar face bine mai multă mișcare.Răutățile ,fie ele și gratuite,îți fac rău.

  4. Copiilor de la tara nu li se da nici macar ceea ce lege cere, cum ar fi invatamant prescolar gratuit. Dar bucurestenilor li se da pomana de la stat cu trei maini, ca nu cumva sa le sara in cap „autoritatilor”.

    E vina taranilor ca aleg sa fie tarani. Daca ar vrea pomana de stat, ar trebui sa scoata banul de apartament la oras.

  5. Când s au construit blocurile in perioada comunistă nici nu erau mașini și parcări in jurul blocurilor, iar blocul când a fost construit a avut o gradina de jur împrejur, deci spatiu verde, pe care puturoșii/nesimțiții au transformat o in parcare, că deh se da jos din pat și urcă în mașina parcată la scară. E greu să construiești o parcare cu etaje, să plătești pt ea și paza acestora și să mergi pe jos câteva minute până la bloc…Bravo mămico. Sa luăm înapoi toate grădinile care au fost transformate în parcari

  6. Dar de ce i-a spus după fii-sa? A decedat intre timp?

  7. Mie imi place de puturoșii care nu se deplasează 30 minute pe jos cu boracii să-i ducă într-un parc cu copaci, unde pot chițăi in voie și isi consuma energia.
    Ador sa vad micuți pe trotuare/in țarcuri fara umbra, acompaniați de departe de parinti grijulii care fumeaza si barfesc intre ei.

    Cand am citit titlul mi s-a facut rau gandindu-ma ca a vor avea pamant, iarba și copaci. Artificial e mult mai bine… E binecuvântare.

    Felicitari mămichii!