G4Media.ro

Regizorul Morgan Spurlock, cunoscut pentru documentarul „Super Size Me”, a murit la…

sursa foto: Captură video

Regizorul Morgan Spurlock, cunoscut pentru documentarul „Super Size Me”, a murit la 53 de ani

Regizorul american Morgan Spurlock, care a devenit cunoscut datorită documentarului său despre McDonald’s, „Super Size Me” (2004), nominalizat la Oscar, a murit din cauza complicaţiilor provocate de un cancer, a anunţat vineri familia sa într-un comunicat, informează AFP.

„Este o zi tristă, în care ne-am luat adio de la fratele meu Morgan. Lumea a pierdut un adevărat geniu creativ şi un om special. Sunt mândru că am avut şansa de a lucra cu el”, a declarat fratele cineastului, Craig Spurlock, care a colaborat la mai multe dintre proiectele acestuia, transmite Agerpres.

Morgan Spurlock, regizor, scenarist şi actor, născut în statul West Virginia în 1970, şi-a început cariera în cinematografie în 1994 în calitate de asistent de producţie la filmul „Leon”, regizat de Luc Besson şi în care rolurile principale au fost interpretate de Jean Reno, Natalie Portman şi Gary Oldman.

Cariera sa a luat cu adevărat avânt odată cu realizarea documentarului „Super Size Me”, care îl prezenta pe Morgan Spurlock hrănindu-se exclusiv, timp de 30 de zile, cu cel mai impunător meniu propus de McDonald’s, denumit „super size”, la mesele de dimineaţă, prânz şi seară, limitându-şi numărul paşilor la 5.000 pe zi – media unui locuitor din New York – şi măsurând efectele asupra corpului său.

La sfârşitul experimentului, Morgan Spurlock, pe atunci în vârstă de 32 de ani, se îngrăşase cu mai mult de 10 kilograme, nivelul său de colesterol crescuse considerabil, ficatul lui se deteriorase din cauza excesului de grăsimi, iar el se confrunta şi cu tulburări sexuale.

Filmul „Super Size Me”, nominalizat la premiul Oscar la categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”, a alimentat dezbaterile despre efectele nocive ale industriei fast-food asupra sănătăţii publice, în special într-o perioadă în care Statele Unite se confruntau cu o creştere a numărului de cazuri de obezitate.

În 2007, o universitate suedeză a realizat un experiment similar: studenţii dintr-un grup trebuiau să se hrănească doar cu produse fast-food, dar care nu proveneau în exclusivitate de la McDonald’s, timp de o lună.

Deşi studenţii s-au îngrăşat cu 5%-15% din greutatea lor corporală şi se simţeau „obosiţi şi balonaţi”, niciunul nu a dezvoltat simptomele descrise de Morgan Spurlock la finalul documentarului său.

O parte din concluziile filmului au fost puse sub semnul întrebării în 2017, după ce Morgan Spurlock a recunoscut că „bea alcool în mod regulat de la vârsta de 13 ani”. „Nu am fost niciodată treaz mai mult de o săptămână în 30 de ani”, a adăugat el.

În total, Morgan Spurlock a regizat 15 documentare, aproape întotdeauna cu el însuşi în rol principal, printre care „Where in the World Is Osama Bin Laden?”, în 2008, ce îl arăta călătorind prin lume în căutarea fostului lider al organizaţiei teroriste Al-Qaida.

Ultimul său film, „Super Size Me 2”, realizat în 2017, a pus accentul pe strategiile comerciale ale giganţilor din sectorul junk-food pentru a-şi prezenta produsele într-o lumină mai bună din punctul de vedere al sănătăţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Bei de la 13 ani când ști că viața e scurtă,arta e lungă,faci și experimente care sunt periculoase cum spunea Hipocrate,pariez că și fetițele an gros făceau parte din viața ta și vrei să trăiești cat Ion Iliescu?

  2. Burgeri cu bătaie lungă!

  3. Oms are carnea procesata încadrată la cancerigen împreună cu plutoniul si azbestul, deci, despre ce vorbim?