G4Media.ro

Reforma justiției din Republica Moldova: CNA și Procuratura Generală, la raport în…

Sursa/Procuratura Generală a Republicii Moldova, pagina de Facebook

Reforma justiției din Republica Moldova: CNA și Procuratura Generală, la raport în Parlament

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, a declarat joi seară, în cadrul unei emisiuni televizate la postul public Moldova 1, că atât activitatea Centrului Național Anticorupție (CNA), condus de Ruslan Flocea, fost consilier prezidențial al lui Igor Dodon, cât și activitatea Procuraturii Generale condus de procurorul general suspendat și anchetat, Alexandr Stoianoglo, urmează să fie evaluate săptămâna viitoare în Parlament.

„Centrul Național Anticorupție nu a făcut nimic atunci când grupările mafiote au capturat statul. Nu a făcut nimic atunci când dezinformarea și manipularea a acaparat toate instituțiile. Centrul nu face nimic ca să investigheze finanțarea ilegală și netransparentă a mai multor instituții media. Este foarte mult de lucru pentru CNA”, a declarat Maia Sandu

Șefa statului a adăugat că Parlamentul se va reuni săptămâna viitoare și va evalua activitatea CNA-ul condus de fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon, Ruslan Flocea. „Înțeleg că săptămâna viitoare va avea loc evaluarea. În următoarele săptămâni înțeleg că va avea loc evaluarea conducerii CNA. Se va decide dacă este satisfăcătoare sau nesatisfăcătoare”, a declarat Maia Sandu.

Încă din luna septembrie, Parlamentul a votat posibilitatea inițierii de către legislativ a controlului parlamentar asupra activității CNA pentru a monitoriza activitatea acestei instituții.

Pe de altă parte, de o procedură similară de evaluare va avea parte și procurorul general suspendat și anchetat, Alexandr Stoianoglo, la Procuratura Generală. Evaluarea activității acestuia va fi făcută în paralel cu anchetarea sa de organele de anchetă.

Mai Sandu a precizat că procesul de evaluare poate fi iniţiat de către preşedintele ţării sau de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Pentru că nu a venit o asemenea sesizare din partea CSP, am hotărât eu să depun această sesizare pentru ca să ducem la bun sfârşit această procedură iniţiată prin lege”, a specificat Maia Sandu, adăugând că acţiunea de evaluare a activităţii lui Stoianoglo „vine cu întârziere din cauza crizei gazelor, care ne-a ţinut ocupaţi practic 100% în luna octombrie şi nu am ajuns să ne ocupăm de multe alte lucruri”.

Maia Sandu a mai precizat că suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcţie în legătură cu dosarul penal intentat este un proces, iar evaluarea activităţii sale în calitate de procuror general este un cu totul alt proces. „Cu ce se va încheia procesul la Procuratură nu putem şti. Nu cunosc alte detalii decât au fost prezentate publicului larg de către procurorul care se ocupă de caz”, a adăugat Maia Sandu.

Șefa statului a explicat că CSP-ul are 10 zile la dispoziţie pentru crearea unei comisii din cinci membri, delegaţi de diferite instituţii şi această comisie trebuie să aibă o metodologie de evaluare. Uterior, această comsiei va furniza o deicize finală în privința evaluării activității acestuia. În cazul în care calificativul va fi „nesatisfăcător” procurorul general va fi demis, a confirmat Maia Sandu, făcând trimitere la norma legală. „Îmi doresc să fie o evaluare obiectivă şi corectă”, a conchis Maia Sandu.

Foto: Procurorul general suspendat și anchetat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Sursa/Procuratura Generală a Republicii Moldova 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. in ce tara democrata din lumea asta, activitatea procuraturii e evaluata de parlament? credeam ca exista separatia puterilor in stat si ca legislativul nu intervine peste procuratura. iata ca moldova arata ca nu s-a dezbarat de vechile tare si reforma justitiei se face cu grave abuzuri, pe principiul: cioucu mic, acum suntem noi la guvernare.

    nu mai spun ca pe procurorul general l-au retinut inainte sa iasa in conferinta de presa si sa isi exprime punctul de vedere, l-au suspendat din functie si i-au deschis proces penal pentru un aviz dat pe un proiect de lege in… 2011, cand era deputat.

    cam cum se cheama asta? abuz de putere?

    • si daca l-au retinut inainte sa iasa in conferinta ce? aia nu e o incalcare a drepturilor. o incalcare a drepturilor ar fi sa nu aiba proces. sa il condamne fara.
      nu i-au deschis proces penal pt ce spui tu, ci pt multe alte lucruri. ia mai citeste. si grave.

      intelegi eronat separatia puterilor in stat. separatia aia nu inseamna ca toate puterile alea fac ce vor si nimeni nu da socoteala nimanui. nu scrie nicaieri ca daca te cheama sa dai raport, intervin peste tine. a interveni inseamna cu totul altceva. dar na, da la un rusofil comunist ce sa ceri….

      mi-ar fi placut sa iti fure tie unii economiile (desi ma indoiesc ca esti capabil sa ai), si procurorul general al tarii sa ii acopere pe hoti, mama ce mai era la gura ta.

  2. ma, andrei, ma, nu mai fi tontalaul de serviciu de pe g4media:
    in lumea civilizata imunitatea parlamentara inseamna ca nu te poate trage nimeni la raspundere pentru votul din parlament, pricepi?

    banuiesc ca nu numai Stoianoglo a votat acea lege…, au mai fost arestati si altii?

    nu? cum asa?

    atunci asta sa fie uberdemocratia implementata de duoamnele scolite in america?

  3. @andrei probabil nu urmaresti ce se intampla in moldova si nu stii ca noua guvernare vrea sa puna mana pe toata puterea in stat. Cum explici ca au pus tunurile pe procuratura? Au dat lege de demitere a procurorului general prin evaluare -ok, de ce nu il evaluezi? L au pus sub acuzare, suspendat si in arest la domiciliu de o luna, dar abia ieri seful statului a cerut comisie de evaluare…

    Intre timp, adjunctii procurorului general au fost decapitati: unul e arestat pentru… Imbogatire ilicita, altul a fost suspendat din functie in asteptarea evaluarii, iar al treilea a fost lasat in pace pentru ca a demisionat singur. Iar procurorii sunt indemnati sa depuna plangeri penale impotriva fostilor sefi ca sa le faca dosare penale. Daca nici asta nu e abuz de putere…

    Zici ca nu scrie nicaieri ca puterile alea fac ce vor fara sa dea socoteala, cand sunt chemate la raport, atunci de ce deputatii pas se opun audierii premierului in parlament pe tema cumpararii de gaze din surse alternative? De ce premierul, cand e intrebat cati bani din buget a dat pe gazul cumparat la licitatie, spune ca e secret comercial? Daca eu cer ca statul sa justifice cum si cat a cheltuit din buget, sunt rusofil comunist?