G4Media.ro

Record mondial de temperaturi medii pentru începutul lunii iunie (serviciul european Copernicus)

Sursa foto: Pixabay

Record mondial de temperaturi medii pentru începutul lunii iunie (serviciul european Copernicus)

Temperaturile medii mondiale la începutul lunii iunie au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru această perioadă de către serviciul european Copernicus, depășind recordurile anterioare cu o „marjă substanțială”, potrivit unui comunicat de presă citat de agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Lumea tocmai a cunoscut cel mai cald început de iunie înregistrat vreodată, după o lună mai care a fost cu doar 0,1°C mai rece decât recordul”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), într-un comunicat.

„Temperaturile medii globale ale aerului la suprafață pentru primele zile din iunie au fost cele mai ridicate înregistrate în setul de date ERA5 pentru începutul lunii iunie, și cu o marjă substanțială”, a precizat Copernicus, ale cărui date datează pentru unele regiuni încă din 1950.

Aceste măsurători vin într-un moment în care fenomenul meteorologic El Niño, asociat în general cu o creștere a temperaturilor globale, a început oficial, după cum subliniază Copernicus. De asemenea, Copernicus a anunțat recent că luna mai a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată la suprafața oceanelor.

Copernicus subliniază, de asemenea, că, la începutul lunii iunie, temperaturile globale au depășit nivelurile preindustriale cu mai mult de 1,5°C, ceea ce reprezintă cea mai ambițioasă limită de încălzire prevăzută în Acordul de la Paris din 2015. Este pentru prima dată când această limită a fost depășită în luna iunie, dar a fost depășită de mai multe ori în iarna și primăvara ultimilor ani.

„Fiecare fracțiune de grad contează dacă vrem să evităm consecințe și mai grave ale crizei climatice”, a subliniat Samantha Burgess.

Copernicus are sediul la Bonn, unde se desfășoară în prezent negocieri internaționale privind clima sub egida ONU, înaintea marii conferințe COP28, programată la Dubai la sfârșitul anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Da, ne-au rupt, 14 grade dimineata, 17 seara. Murim de cald!

  2. Cum naiba tot măsoară ăștia, că abia dacă a fost nevoie să pornesc aerul condiționat până acum? În alți ani muream de cald încă din minivacanța de 1 mai.