G4Media.ro

Recoltarea cartofului, îngreunată de ploile frecvente / Oficial din Harghita: Muncitorii care…

Sursa Foto: Facebook/ Florin Stanescu

Recoltarea cartofului, îngreunată de ploile frecvente / Oficial din Harghita: Muncitorii care lucrează la recoltarea cartofilor trebuie plătiţi pentru întreaga zi, chiar dacă începe o ploaie şi ei au lucrat doar câteva ore

Producătorii din Harghita au început recoltarea cartofului, care este cultura principală în judeţ, dar activitatea este îngreunată de ploile frecvente înregistrate în ultima perioadă.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat, pentru Agerpres, că s-a recoltat aproximativ 20% din suprafaţa totală de 6.950 de hectare, iar producătorii aşteaptă zile favorabile pentru a putea continua.

Acesta a explicat că muncitorii care lucrează la recoltarea cartofilor trebuie plătiţi pentru întreaga zi, chiar dacă începe o ploaie şi ei au lucrat doar câteva ore, lucru care înseamnă cheltuieli suplimentare.

„În condiţiile actuale, în fiecare zi înregistrăm precipitaţii, iar forţa de muncă contractată pentru recoltare trebuie plătită toată ziua, iar producătorii nu cheamă lucrătorii decât când e sigur că vor putea lucra toată ziua. (…) În cazul unei eventuale ploi se întrerupe ziua, dar trebuie plătită toată ziua. Producătorii aşteaptă condiţii meteo mai bune, să fie zile întregi, să înainteze cu recoltatul şi să merite şi financiar pentru ei”, a precizat Romfeld Zsolt.

El a adăugat că situaţia e similară şi în cazul recoltării mecanizate, întrucât se folosesc mai mulţi muncitori pentru fiecare combină de recoltare, iar aceştia trebuie plătiţi pentru întreaga zi, chiar dacă lucrează câteva ore.

Potrivit sursei citate, se aşteaptă totuşi o toamnă normală, iar producătorii ar mai avea la dispoziţie pentru recoltare atât a treia decadă a lunii septembrie, cât şi întreaga lună octombrie.

În ceea ce priveşte producţiile obţinute, şeful Direcţiei pentru Agricultură a precizat că, pe suprafeţe recoltate până acum, acestea se situează între 20 şi 22 de tone la hectar, dar pentru că nu s-a finalizată recoltarea în tot judeţul nu se poate face o estimare a producţiei medii pe judeţul Harghita.

Preţul la cartofii de consum se situează, la poarta fermei, la 1,6-1,7 lei / kilogram, dar producătorii speră ca acesta să ajungă la doi lei, pentru a putea finanţa culturile din 2023, în condiţiile în care au crescut costurile cu combustibilii şi îngrăşămintele.

„Pentru cartofii de consum, producătorii speră să ajungă la un preţ de doi lei pe kilogram şi au nevoie să încaseze doi lei la poarta fermei ca să poată finanţeze culturile din anul următor. Se fac calcule, se fac devize tehnologice pentru anul 2023 şi este nevoie de o finanţare mai consistentă”, a mai arătat Romfeld Zsolt.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Aceeași fermieri infecți care se plâng de lipsa forței de munca iar când o au fac mofturi, cine sa va mai creadă waie ?!?!? Da de forme legale cu caracter permanent știu fermierii?!?!? Sau ei știu numai de zilieri prost plătiți pe post de sclavi la negru??? Niște infecții umane acești fermieri care an de an fac miloane de euro din evaziune fiscală și muncă la negru.

  2. A intrat vreodată statul în ei să vadă ce averi au?nu!de ce?

  3. Stiti doar sa va plangeti si sa intindeti mana sa va dea statul.

  4. Acum mariti si voi pretul ce sa mai zicem, am inteles e greu, e oportunitate, oricum produl vostru era nesanatos prajit.

  5. de ce vor bani cand ploua? ce sa faca cu banii astia excesiv de multi? mananca si in zillele ploioase?