G4Media.ro

Reacția mediul bancar la proiectul PSD de amânare a plății ratelor până…

Foto: Pexels.com

Reacția mediul bancar la proiectul PSD de amânare a plății ratelor până la sfârșitul anului: ”Măsurile pot avea efecte contrare dacă nu e consultat sistemul bancar”

”Solicitam ca orice masuri sa fie promovate de catre autoritati cu consultarea prealabila a sistemului bancar, in caz contrar acestea riscand sa nu aiba efectele scontate, ci chiar contrare pentru clienti si economie”, a declarat pentru G4Media.ro Bogdan Preda, secretar general al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) despre proiectul legislativ prin care PSD cere amânarea plății ratelor până la sfârșitul anului.

“Considerăm că rolul oricaror măsuri avute in vedere de autoritati in aceasta perioada ar trebui sa fie acela de a ușura situația sectoarelor cele mai afectate pe termen scurt, tinand insa seama de pericolul real al decontarii costurilor in alte sectoare de activitate functionale sau de afectarea capacitatii sectorului bancar de a finanța economia românească și bugetul pe termen mediu și lung”, a mai declarat Bogdan Preda.

Parlamentarii Partidului Social Democrat au depus joi în Parlament un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente.

Măsura ar urma să fie valabilă atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice și s-ar aplica tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv. Suspendarea ratelor bancare va opera până la finalul anului 2020, durata contractuală urmând a se prelungi corelativ.

”Bancile din Romania s-au mobilizat imediat si au comunicat deja solutii pe care le pun la dispozitia clientilor (persoane fizice, companii) care intampina dificultati financiare in aceasta perioada, in contextul epidemiei cauzata de noul coronavirus. Asadar, la cerere, orice client poate beneficia de masuri de sprijin”, a mai spus Bogdan Preda.

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Multumim de informatii , dar avem experieta de cel putin doua ori in aceasta procedura reusita.

  2. sistemul ancar are nevoie de supravegherea bancii centrale si in special a lui mugur isarescu. bancile vor respecta sfaturile consiliului de administratie.

    • Mars jegosule. Din cauza lui mugurel au bancile cea mai mare marja la nivel european, cu cei mai putini clienti.

  3. Sistemul bancar scoate sute de milioane de euro anual si ii directioneaza in exterior in profitul actionarilor externi. Asa se loveau de ceasul mortii si cand a fost schimbata formula de calcul a Robor- ului si nu numai.

    Tot la fel se loveau de ceasul mortii si cand s-a propus schimbarea creditelor din CHF sau Euro in Ron si spuneau ca vor inchide si vor pleca, pana la urma le-a ajutat BNR si CCR. In Ungaria si Polonia nu le-a ajutat nimeni, statul a actionat in interesul cetatenilor si ghiciti ce… bancile nu au plecat, chiar nici alea care erau foarte vocale la noi si care spuneau ca va fi dezastru economic.
    Ani la rand a fost criticat Victor Orban pentru masurile economice si uite ca nu a gresit (nu pun in discutie alte aberatii pe care le face pe alte zone).
    Deci asta cu bancile care vor falimenta e o mare fasaiala, ca de obicei, de fapt singurul lor interes este sa nu le scada profiturile.

  4. Mamma mia, cat bullshit din partea bancilor! Pana acum, solutiile pe care le-au oferit inseamna un pic de frectie la picior de lemn si nu ajuta cu adevarat clientii. Bine, idioți sunt lucovid si ai lui, ca nu sunt in state sa gandeasca!

  5. Prioritatea numărul 1: viața

  6. Foarte bine face PSD ….ca daca stam dupa Pîrtu si Sica Mandolina nu se rezolva nimic pentru oameni simpli ci doar pentru multinationale…in Ungaria Victor Orban a luat aceasta masura si bancile nu au avut ce comenta..doar la noi le tot plangem de mila bancilor…

    • „in Ungaria Victor Orban a luat aceasta masura si bancile nu au avut ce comenta..” Asta-i dictator?

    • Astfel incat la sfarsitul anului vei avea de platit rata x nr. de luni in care n-ai platit-o. Nu e scutire, reducere, etc E amanare..

  7. Buna seara!Tibi,ești bancher???Dacă toate statele lumii se folosesc de niște prerogative privind sistemul bancar,România de ce sa faca excepție??Sau crezi ca le convine lor să devină agenție imobiliară peste noapte???Dacă nu exista bani pentru rate ,crezi ca exista cumpărători pentru clădirile ipotecate???Si chiar daca ar exista unul -doi,la rândul lor ar vrea să facă o investitie bună!Cui să vândă?Băncile trebuie să înțeleagă că se ajută pe ele,nu fac facilitati de dragul de a credita!!!!Pentru a-si recupera bani trebuie sa aiba înțelegere!Si oricum,raiul pe pamant in Romania fata de alte state…dobanzi de 8-10% in Romania fata de 2-5% in alte state UE!!!!Tu ai renunta???Ele sigur nu si ,a demonstrat out 114!!!!

  8. Am un ipotecar în CHF la Banca Românească (proprietar mai nou Eximbank) și anunță banca ca pasuieste clienții cu 2 luni, hai sa încerc, sunt consemnat 2 săptămâni la domiciliu în loc de munca la birou și ghiciti dau mail, dar aplic pe site în final sun la callcenter și de fapt ce oferă este reeșalonare a creditului. Nu plătești 2 luni, dar nu îți prelungește nimeni creditul, când ajungi sa plătești plătești dobânda datorata pentru 2 luni și principalul la credit se împarte la perioada ea asa deci cotcari

  9. Buna dimineata!Eximbamk este bancă de stat sub administrarea ministerului finantelor!!!Interesanta abordare tinand cont ca ni se comunică faptul că guvernul poartă discuții cu băncile!Dacă nici în curtea lor nu iau măsuri ce să așteptăm de la celelalte bănci??