G4Media.ro

Raportul Sue Gray despre petrecerile ilegale de la reședința premierului Boris Johnson…

foto: Raportul Sue Gray

Raportul Sue Gray despre petrecerile ilegale de la reședința premierului Boris Johnson critică atitudinea oficialităților. Presiunea politică asupra premierului Johnson sporește

Publicat miercuri, raportul comisiei de anchetă conduse de înaltul funcționar public Sue Gray confirmă faptul că premierul britanic Boris Johnson și echipa de funcționari publici și consilieri din jurul său au încălcat reglementările adoptate de guvern în timpul celor trei carantine naționale Covid din Anglia în perioada 20 mai 2020 – 16 aprilie 2021.

Publicarea raportului complet, care cuprinde 60 de pagini, a fost amânată pentru a nu influența ancheta Poliției Metropolitane a Londrei, care a constatat încălcarea legii la aceste petreceri și a aplicat 83 de amenzi, între care una și premierului Johnson.

Iată cele mai severe concluzii din raport:

  • “Oricare ar fi fost intenția inițială, ceea ce a avut loc la multe dintre aceste întâlniri și la modul în care s-au desfășurat nu a fost în concordanță cu reglementările Covid la momentul respectiv. Chiar și ținând cont de presiunile extraordinare la care erau supuși oficialii și consilierii, constatările faptice din acest raport ilustrează unele atitudini și comportamente neconforme cu aceste orientări. De asemenea, este clar, din rezultatul anchetei poliției anchetei poliției, că un număr mare de persoane (83) care au participat la aceste evenimente au încălcat reglementările Covid și, prin urmare, orientările Covid.”
  • “Am constatat că unii membri ai personalului au fost martori sau au fost supuși unor comportamente la locul de muncă de care s-au simțit îngrijorați, dar pe alocuri s-au simțit incapabili să le semnaleze în mod corespunzător. Am fost informată despre multiple exemple de lipsă de respect și de tratament necorespunzător al personalului de securitate și de curățenie. Acest lucru a fost inacceptabil. Sunt reasigurată să văd că de atunci s-au luat măsuri pentru a introduce mijloace mai ușor accesibile prin mai accesibile pentru a exprima îngrijorările pe cale electronică, în persoană sau online, inclusiv direct cu secretarului permanent din cadrul Numărul 10. Sper că astfel se va instaura cu adevărat o cultură care salută și creează oportunități de a contesta și de a vorbi deschis în toate domeniile.”
  • “Am făcut, de asemenea, o recomandare conform căreia ar trebui să se ia măsuri pentru a se asigura că fiecare departament guvernamental dispune de o politică clară și solidă care să acopere consumul de alcool la locul de muncă. De atunci, au fost emise orientări către toate departamentele guvernamentale.”
  • “Mulți vor fi consternați de faptul că un astfel de comportament a avut loc la această scară în inima guvernului. Publicul are dreptul să se aștepte la cele mai înalte standarde de comportament în astfel de locuri și, în mod clar, ceea ce s-a întâmplat a fost cu mult sub așteptările de acestea. Cu toate acestea, cred cu tărie că aceste evenimente nu au reflectat cultura care predomina în guvern și în serviciul public la momentul respectiv. Multe mii de oameni din întreaga țară au lucrat neobosit pentru a a-și face datoria față de public în vremuri fără precedent. Rămân extrem de mândră de faptul că sunt funcționar public și de activitatea serviciului și a sectorului public în general în timpul pandemiei.”

Raportul Sue Gray conține și opt fotografii care-l înfățișează pe premierul Johnson la unele dintre aceste evenimente, uneori cu un pahar de alcool în mână.

Vorbind în Camera Comunelor la sesiunea săptămânală de interpelări a prim-ministrului, premierul Johnson și-a cerut scuze pentru faptele sesizate în raport a spus că își asumă toată responsabilitatea. El a adăugat că deși a participat la unele evenimentele menționate pentru scurt timp nu a avut cunoștință de ce s-a petrecut după plecarea sa.

Liderul opoziției și al Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, a cerut din nou demisia premierului Johnson, spunându-i “să-și facă bagajele și să plece”.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Naționalist Scoțian (SNP), Ian Blackford, i-a cerut și el demisia premierului Johnson spunând că acesta poartă responsabilitatea culturii de la Numărul 10 (reședința oficială a premierului – n.red.) și că “peștele de la cap se împute”.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Sir Ed Davey a întrebat dacă premierul Johnson poate „să-i privească pe britanici în ochi și să numească o persoană, o singură persoană, de care să-i pese mai mult decât de el însuși”.

Majoritatea parlamentarilor Partidului Conservator al cărui lider este premierul Johnson l-au sprijinit, spunând că este momentul ca acest capitol al petrecerilor de la numărul 10 să fie închis, dar au fost și câțiva care au declarat că nu mai au încredere în liderul lor. În cazul în care 15% dintre deputații Partidului Conservator semnează scrisori în acest sens, atunci are loc un vot de neîncredere în liderul partidului.

Deocamdată, comisia de imunități a Camerei Comunelor investighează acuzația că premierul Johnson i-a dezinformat cu bună știință pe deputați declarând că nu a fost conștient de faptul că a încălcat legea participând la petrecerile din timpul carantinelor. Dacă este găsit vinovat, atunci, potrivit cutumei, premierul Johnson va trebui să demisioneze din funcție.

Pe plan mai larg însă, publicarea raportului Sue Gray, în pofida tonului său sobru și a concluziilor moderate, nu va face nimic pentru a restabili credibilitatea unui prim ministru și a unei administrații percepute a sfida regulile impuse restului populației, reguli pe care această administrație le-a adoptat, într-o perioadă extrem de dificilă, în care mulți oameni au fost împiedicați să-i vadă pe cei dragi pentru lungi perioade de timp și în unele cazuri nu i-au revăzut niciodată pe cei care au decedat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...