G4Media.ro

Prim ministrul britanic Boris Johnson este sub o presiune crescândă să demisioneze…

foto: Boris Johnson Facebook

Prim ministrul britanic Boris Johnson este sub o presiune crescândă să demisioneze după scandalul petrecerilor ilegale din timpul carantinelor Covid

John Stevenson a devenit cel de-al 28-lea deputat al Partidului Conservator care a înaintat o scrisoare în care-și exprimă neîncrederea în premierul Johnson ca lider al Partidului Conservator.

Pentru declanșarea unui vot de neîncredere sunt necesare 54 de astfel de scrisori, adică 15% din numărul total al deputaților Conservatori, care este la ora actuală de 359 (din totalul de 650 câți numără Camera Comunelor; majoritate absolută 326).

În caz că acest prag este depășit, atunci are loc un vot în partidul parlamentar. Dacă premierul Johnson întrunește majoritatea atunci rămâne lider al Partidului Conservator și este imun împotriva unui vot de neîncredere pe un an. Dacă însă o majoritate a deputaților Conservatori votează pentru destituirea sa, atunci are loc alegerea unui nou lider al Partidului Conservator, la care premierul Johnson nu are dreptul să participe și noul lider ales îl va înlocui în funcția de prim ministru.

Vicepremierul Dominic Raab a declarat că numărul scrisorilor de neîncredere este departe de pragul cerut pentru declanșarea unui vot printre deputați, dar presa a consemnat pe lângă cele 28 de scrisori alte declarații de nemulțumire care ridică totalul deputaților contestatari la 41.

Cert este că la vârf Partidul Conservator este îngrijorat și presa relatează că a fost lansată o campanie de convingere a deputaților să nu semneze scrisori de neîncredere. La precedentul vot de neîncredere din 12 decembrie 2018 împotriva premierului Theresa May au fost până la un moment dat 24 de scrisori, după care în timp foarte scurt s-au adunat altele și a fost depășit pragul de 48, necesar la acea vreme. Moțiunea de neîncredere a fost respinsă, dar în mai 2019, după un rezultat catastrofal al Partidului Conservator în alegerile pentru Parlamentul European, premierul May a demisionat din funcția de lider al partidului, fiind înlocuită de Boris Johnson.

Raportul publicat luna trecută de înaltul funcționar public Sue Gray a criticat conducerea guvernului pentru petrecerile care au avut loc la reședința oficială a premierului Johnson în timpul carantinelor, atunci când orice reunire a unor persoane din gospodării diferite era interzisă. Premierul Johnson a primit o amendă din partea Poliției Metropolitane a Londrei, primul șef de guvern britanic pedepsit pentru încălcarea legii în timpul mandatului său. Premierul Johnson a fost acuzat că a încălcat regulile impuse de propriul său guvern într-o perioadă în care marea majoritate a populației era supusă unor restricții severe.

În plus, premierul Johnson este investigat de comisia pentru imunități a Camerei Comunelor sub acuzația că ar fi mințit deputații că nu știa la momentul respectiv că a încălcat legea. Dacă este găsit vinovat, atunci, potrivit cutumei el va trebui să demisioneze din funcție.

Tot mai mulți deputați Conservatori sunt îngrijorați cu privire la propriile mandate pentru alegerile viitoare, care vor avea loc cel mai târziu în 2024. Alegerile parțiale pentru circumscripțiile Tiverton și Honiton (vestul Angliei) și Wakefield (nordul Angliei) programate pentru 23 iunie și ambele deținute de Partidul Conservator după alegerile din decembrie 2019 vor constitui un test politic foarte important, pentru a vedea cât de afectată este popularitatea partidului din cauza premierului Johnson.

Cei mai îngrijorați sunt deputații din nordul Angliei, mulți dintre ei aleși în circumscripții deținute de Partidul Laburist de un secol, de la introducerea votului universal, unde ostilitatea la adresa premierului Johnson poate anula câștigurile din 2019. Și unii dintre ei nu vor ezita să voteze în favoarea sacrificării premierului Johnson cu scopul de a-și păstra mandatele. (foto: Boris Johnson / Facebook)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ultimul „mohican”

  2. De- asta vrea ăsta ,, cafteală ” , ajutoare militare , trompetă maximă toată ziua și noaptea ? Să rămână la putere că-i tare bine ?