G4Media.ro

Raportul Oxfam arată că inegalitățile s-au accentuat. Două mii de miliardari sunt…

Raportul Oxfam arată că inegalitățile s-au accentuat. Două mii de miliardari sunt mai bogaţi decât 4,6 miliarde de oameni

În 2018, Jeff Bezos, patronul Amazon, a pierdut o vreme sceptrul celui mai bogat bărbat din lume, redobândindu-l la scurt timp. Acest tip de întâmplări sunt cauzate de creșterile și scăderile acțiunilor la bursă. Cu excepţia acestei variabile, înregistrată cu ușurință de mass-media, imaginea inegalităților de avere și venit din lume nu s-a schimbat prea mult de la un an la altul, foarte probabil s-a agravat, fenomen care afectează mai ales noile generații. Extrem de punctual în fiecare an, în ajunul reuniunii Forumului economic mondial de la Davos, unde cei mai bogați, sau mai puternici oameni de pe planetă se vor întâlni peste câteva zile, raportul Oxfam ne reaminteşte acest lucru, ca un fel de antidot împotriva riscului unei dependențe în masă de inegalități.

(articol preluat din La Republica, via Rador)

Pe scurt, Oxfam avertizează că 2.153 de persoane, cu o bogăție de 2.019 miliarde dolari (date de la jumătatea anului 2019), se pot lăuda cu o bogăție mai mare decât averea totală a 4,6 miliarde de oameni, reprezentând aproximativ 60% din populația mondială.

O bogăție concentrată, aşadar, în întregime în vârful piramidei sociale. Un exemplu? Averea tuturor femeilor de pe continentul african (reunite) echivalează, mai mult sau mai puţin, cu cea a celor 22 de bărbați cei mai bogați din lume. Numere spațiale. Pentru că dacă averea unuia dintre cei mai bogați oameni din lume ar fi stivuită în bancnote de 100 de dolari, aceasta ar străpunge spațiul suborbital al pământului, depășind o sută de kilometri înălțime. Imagini puternice care rămân așa, deoarece în ultimele trei decenii creșterea economică pe scară globală, care totuşi a existat, nu a avut deloc un caracter incluziv. Venitul și bogăția au crescut, dar s-au oprit în vârful piramidei. Şi nu numai. Doar 4% din veniturile fiscale provin din forme de impozitare a averii. Cu totul diferite de cele ale veniturilor. Desigur, lucrurile se schimbă de la o țară la alta, însă este evident că această redistribuire este departe de a fi corectă.

Și în Italia? Inegalitățile există și persistă. Iată datele. La jumătatea anului 2019, ponderea averii aflate în posesia celor mai bogați 1% depășea cota bogăției totale deținută de 70% dintre cei mai săraci italieni, în ceea ce privește activele. Bogaţi și săraci. Dar ceea ce frapează cel mai mult este faptul că în ultimii douăzeci de ani, averea celor mai bogați a crescut cu 7,6%, în timp ce cea a 50% din cei mai săraci, a scăzut cu 36,6%. O redistribuire în sens invers. Nici la capitolul venituri lucrurile nu s-au schimbat deloc. În 2018, indicele Gini, care măsoară inegalitățile, a plasat Italia pe locul 23 în UE. O ţară inegală.

Şi-aşa cum ne arată Oxfam, şi cum observăm şi noi zilnic, aceste inegalității sunt plătite de noile generații. Și de femei. Mai sărace din punctul de vedere al averii, retribuțiilor și pensiilor. De ce? Pentru că Italia e caracterizată de o persistență a condițiilor economice de la o generație la alta. O țară imobilă, chiar şi din punct de vedere activ. Cum ai spune că ascensorul social este rupt. Și că deocamdată nu este în reparație.

Fiul unui director are un venit anual cu 17% mai mare decât cel primit de fiul unui angajat oarecare, chiar dacă au urmat aceleași cursuri de formare. Cu condiția să ajungă la școală și la universitate, deoarece în ultimii doi ani, fenomenul abandonului timpuriu al școlii a crescut, după un deceniu de scădere. Lucrurile stau mai rău decât în Italia doar în Spania, în Malta şi în România.

Traducerea: Cătălina Păunel

Image by Daniel Nebreda from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Simtim, simtim, nu era nevoie de un raport….

 2. Asa si, ce vrea sa zica acest raport ? Astazi traim cele mai bune momente ale umanitatii, never ever (preistorie, antichitate, ev mediu) nu a fost mai bine, ca nivel de trai, educatie, sanatate si durata de viata, pentru tugulanul de rand. Poate spune raportul si cati oameni sunt angajati la entitatile controlate de cei 2000 de indivizi si cum de sunt mai performanti ca o multitudine de entitati statale. Gargara leftist socialista, niste imbecili ce nu produc nimic se freaca in cum cum sa redistribuie (bage mana in buzunarul unora). Exemple de cacat, nici femeile din America de Sud sau Australia nu insumeaza o avere egala cu a celor mai bogati 22 de barbati. Si care e treaba ? Exista destule femei bogate, nu e vina barbatilor ca sunt mai multi miliardari printre ei. Egalitate dupa ce reguli ? Inteleg ca, presupusa, ziarista e femei dar oamenii sunt platiti pentru ce fac nu pentru ce poarta in pantaloni. Fiul unui director poate este mai bine pregatit (Universitatile nu sunt cotate identic), poate este mai inteligent, mai tupeist, stie sa isi negocieze mai bine pachetul salarial, etc.

  • Faptul ca ‘astazi traim cele mai bune momente ale umanitatii’ nu inseamna ca ne-am atins limitele si ca sistemul nu ar trebui, mai departe, imbunatatit. „Today: 262 million children will not be allowed to go to school. Almost 10,000 people will die because they cannot access healthcare. 16.4 billion hours of unpaid care work will be done, the majority by women in poverty.” Si lista ar putea continua. Ca sa iti raspund la intrebare, raportul vrea sa arate ca sistemul trebuie imbunatatit, si ca avem resursele necesare pentru acesta.

  • Ai dreptate, numai ca nu cum iti imaginezi, sansa umanitatii e ca toti sa adopte un sistem similar celui vestic. Bla, bla, bla, inechitati au fost, sunt si vor exista mereu, omul este egal doar in fata Legii, Taxelor si Votului. Ca in orice competitie si in viata exista invingatori si invinsi, nu toti sunt afaceristi de succes, medici, ingineri, etc.si e normal asa, altfel sistemul se prabuseste. So, coffe break is over, get to work.

 3. Si cand te gandesti ca la scoala ne invatau cat de nasol era in Evul mediu, cand taranii plateau zeciuiala ca taxa (10%) din venituri, dar astazi noi platind cumulat taxe si impozite de vreo 60% din venituri.
  Bun venit in neofeudalism!

 4. E F.F. grav.. Da’ (po)pulimea n-are incotor(SIC!).. E Pharma, e ratele la fitze sau la viatza de zi cu zi, e multe.. So, ciordeala la greu si every second.. degeaba.. . (nu dau idei, ca nu-s idi)

 5. Va rog scrieti un titlu corect. Raportul nu scrie ca exista 2000 de miliardari ci ca 2153 de persoane au o avere cumulata de peste 2.019 miliarde. De aici nu reiese ca oricare dintre cei 2153 au averi de peste 1 miliard.

  Nu vreau sa polemizez despre stire in si ci doar despre corectitudinea editarii ca am pretentii de la g4media

 6. Ai dreptate, numai ca nu cum iti imaginezi, sansa umanitatii e ca toti sa adopte un sistem similar celui vestic. Bla, bla, bla, inechitati au fost, sunt si vor exista mereu, omul este egal doar in fata Legii, Taxelor si Votului. Ca in orice competitie si in viata exista invingatori si invinsi, nu toti sunt afaceristi de succes, medici, ingineri, etc.si e normal asa, altfel sistemul se prabuseste. So, coffe break is over, get to work.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.