G4Media.ro

RAPORT Uniunea Europeană nu va ajunge mai devreme de 60 de ani…

Sursa foto: Pexels

RAPORT Uniunea Europeană nu va ajunge mai devreme de 60 de ani la egalitatea de gen, iar pandemia ar putea încetini progresele

Mai trebuie să treacă încă cel puţin 60 de ani pentru ca Uniunea Europeană să ajungă la deplina egalitate de între femei şi bărbaţi, iar pandemia de coronavirus ar putea încetini şi progresele lente înregistrate până acum, relatează joi Reuters, citând ultimul raport al Institutului European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (EIGE), transmite Agerpres.

Cu toate că s-a înregistrat un mic progres pe parcursul ultimului an, femeile sunt în continuare cele care fac cea mai mare parte a muncii neplătite în casă şi sunt expuse unui risc economic mai mare faţă de bărbaţi din cauza pandemiei, conchide raportul.

În cifre, autorii raportului au calculat că UE progresează la capitolul egalităţii de gen cu doar o jumătate de punct pe an, scorul înregistrat în prezent fiind de 67,9 din 100. Dintre statele membre Suedia, Danemarca şi Franţa îşi menţin şi în acest an locurile din fruntea clasamentului. Cele mai mari progrese le-au obţinut Italia, Luxemburg şi Malta, care au progresat cu aproximativ 10 puncte fiecare faţă de 2010, în timp ce Grecia, Ungaria şi România se află la coada clasamentului.

Raportul notează că pandemia a crescut presiunea asupra femeilor, nevoite să intensifice treburile casnice cum sunt curăţenia şi gătitul pentru milioane de familii închise în case în timpul măsurilor de izolare.

În acelaşi timp, regulile de distanţare fizică menite să încetinească răspândirea coronavirusului au afectat în special locurile de muncă unde lucrează predominant femei, cum sunt asistenţa, industria ospitalităţii şi învăţământul, şomajul în rândul femeilor crescând mai mult decât în timpul recesiunii din 2008, se remarcă în raport. De asemenea, închiderea şcolilor şi suspendarea serviciilor de asistenţă au avut probabil un impact disproporţionat asupra mamelor care lucrează, arată acesta.

„De la an la an am înregistrat creşteri mici dar constante, însă de această dată avem un motiv de îngrijorare. Pandemia cauzată de coronavirus reprezintă o ameninţare gravă la adresa progresului în privinţa egalităţii de gen, pe care nu ne putem permite să o ignorăm. Mai mult ca oricând, este necesar ca factorii de decizie să utilizeze rezultatele indicelui nostru pentru a crea soluţii incluzive, care să promoveze egalitatea de gen în societatea noastră atât în timpul pandemiei, cât şi după ce aceasta va trece”, a afirmat Carlien Scheele, directoarea EIGE.

Indexul, care încearcă să stabilească cum se poziţionează femeile în Uniunea Europeană în raport cu bărbaţii în materie de muncă, bani, cunoştinţe, timp, putere şi sănătate, defineşte egalitatea de gen ca fiind „drepturi egale, responsabilităţi egale şi oportunităţi egale pentru femei şi bărbaţi”, pe o scară de la 1 la 100 în care 1 semnalează inegalitate şi 100 paritate.

Potrivit raportului, cele mai mari îmbunătăţiri s-au observat în sectorul privat, în mare parte datorită îmbunătăţirii echilibrului de gen în componenţa consiliilor de administraţie ale întreprinderilor. În Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Ţările de Jos, Finlanda, Suedia şi Regatul Unit, aproape o treime din membrii consiliilor de administraţie ale întreprinderilor sunt femei. Franţa este singura ţară care are peste 40 %. Deşi aceste ţări contribuie la creşterea scorului pentru acest domeniu, în curând ritmul schimbării va înregistra o scădere dacă alte ţări nu vor începe să recupereze decalajul, atenţionează autorii studiului.

Pe de altă parte, acesta constată că una dintre cele mai mari probleme care ţin pe loc realizarea egalităţii de gen este segregarea în educaţie şi în muncă. În pofida eforturilor de combatere a acestei probleme, cum ar fi iniţiativele speciale de încurajare a femeilor să urmeze studii în domeniul ştiinţelor, ingineriei sau tehnologiei informaţiilor, practic segregarea a crescut faţă de 2010, a stabilit raportul, potrivit căruia în UE doar două din zece posturi în domeniul tehnologiei informaţiilor sunt ocupate de femei, iar în sectorul serviciilor de îngrijire se remarcă absenţa bărbaţilor. Aceştia reprezintă în schimb numai 15% din totalul celor care lucrează ca asistenţi medicali, moaşe şi îngrijitori personali în cadrul serviciilor medicale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Bravo ba! Vom ajunge in curand ca femeile sa fie barbati si barbatii femei! Asa e cand o duci prea bine…

    • Vom fi ca stridiile, la inceput masculi si apoi femele.
      Egalitatea se va produce cand barbatii vor naste si femeile vor deschide usa la bloc sa intre barbatul cu plodul la san. Va fi misto de vazut.
      Una bucata femeie barbat bine.

  2. Pe ticalosii astia contopisti de la conducerea UE ii intereseaza numai povesti cu inorogi, zane si curcubee; in timp ce deschid granitele uniunii pentru oricine vrea sa intre, de oriunde, cu tot cu apucatutile lor salbatice.
    Astazi un alt adept al religiei pacii a omorat 3 persoane in basilica Notre Dame din Nisa.

    • Si n-ar fi asta o problema neaparat. Egalitatea de sanse pentru toata lumea nu e un lucru negativ in nici un caz.
      Problema e ca nu asta se doreste, ci egalitatea in rezultate. Daca ai o industrie predominant ocupata de barbati din varii motive e o problema, chiar daca orice femeie are deja oportunitatea de a ajunge acolo atata timp cat depune acelasi efort, si trebuie remediata prin cote de angajare chiar daca alte grupuri nu sunt la fel de capabile sa depuna acelasi efort.

    • @Vlad.
      Suna de parca as fi scris eu comentariul. Exact asta cred si eu si toata lumea echilibrata. Oferiti egalitate de sanse, nu de rezultat. Circarilor!

  3. Eu as vrea sa vad egalitatea de șanse la lucru în cadrul meseriei de salahor, zidar, incarcator-descarcator de marfă, si in general în orice meserie unde e de munca cu cârca. Vrem egalitate, dar nu intre căței. Cam asta e ideea.. Vrem egalitate, dar bărbații ies la pensie mai tarziu, ca ei sunt mai fraieri. Egalitatea de rezultate, asta e politica corectă. In companiile private îi doare în cot daca ai sau nu penis, atata timp cat iti faci treaba. SI asa trebuie să ramana. Dacă femeile dau mai multe rezultate, se va vedea. Nu sa fortezi să angajezi 50 50. E ca si Blm aia, se simt discriminati si ca hârtia igienică e alba nu neagră.

  4. Fals!
    Nu se va ajunge la egalitate de gen nici peste o suta de ani daca facem analize non selective si introducem reprezentativitatea de gen in munca de instalator, electrician, zidar, tamplar, manuire utilaje grele, constructii civile si industriale, munci la drumuri si poduri, pilot aviatie, transport maritim , transport TIR, incarcat-descarcat marfa, armata, politie etc.
    Feministele vor 50% reprezentativitate doar in functiile de conducere ceea ce e o aberatie. Cel mai bun trebuie sa ocupe pozitia de CEO sau manager indiferent de gen. Feministele de azi lupta impotriva sexismului doar in situatiile convenabile, in realitate vor privilegii. Nicidecum egalitate si nicidecum principii de promovare bazate pe competenta .

    • Si nici in partea cealalta n-o sa mearga veci-pururi: asistent medical, educator gradinita, invatator, moaşă (!!), etc.

      Vezi tarile scandinave, care au adaptat legislatia spre asa ceva, iar rezultatul a fost de-a dreptul contrar: si mai multi barbati in domeniul STEM + si mai multe femei in domeniul stiintelor sociale decat inainte de modificarea legilor.

      Egalitatea de tratament este in regula, dar datele zic, pana acum, ca nu va duce niciodata la egalitate de rezultat. Si nici chiar la japcă; tot datele o zic.

  5. Pentru ca nu exista egalitate de gen. Niciodata mintea unei femei nu o va egala pe cea a unui barbat.

  6. nicio șansă! In câțiva ani vor trebui refăcute statisticile si împărțite la 3 genuri – va dati seama cu ce handicap va porni genul ala incert? 😏

  7. Bărbații inteligenți gândesc diferit de cum gândești tu.

  8. Se știe, femeile care vor să fie egale bărbaților sunt lipsite de ambiție.

  9. De ce nu 6.000 de ani? Astfel incat toate cohortele de birocrati care „lupta” pt egalitatea de gen sa aiba ce manca. Astia nu vor rezolva nicio problema, inchipuita sau nu, pentru ca, daca problema ar fi rezolvata, ar trebui sa plece acasa.

  10. Se face referire la egalitarismul comunist. Pentru ca egali nu pot fi. O sa dispara specia cind nu vor mai fi diferente sexual-anatomice si implicit de gindire pentru ca gindirea e influentata de hormoni.

    • Se face „lobby” ca pentru aceeași funcție, muncă prestată, performanță și rezultate, atât femeile cât și bărbații să beneficieze de aceeași remunerație. Ceea ce mi se pare corect.

    • @DianaR: te inseli, nu pentru asta se face lobby.

      Se face pentru a ajunge numar egal de barbati si femei in functii de conducere, pentru ca mai apoi sa fie platiti toti la fel, indiferent de rezultat (desi sunt convins ca sunt si cazuri in care femeile merita recompensa mai mare, pe merit! – dar nu asta este discutia aici).

      Uite un exemplu: la partide, nu se valideaza lista daca nu au numar egal de femei si barbati drept candidati. Poate sa fie si Partidul Obligatiei Purtarii Cravatei in Institutiile Publice. Nu conteaza! Si astia trebuie sa aiba femei pe lista…

      N-are legatura cu meritocratia, ci cu paritatea.

      Sa notam ca femeile sunt subreprezentate printre puscariasi, spargatori, lucratori la inaltime, lucratori in exterior (frig/vant), lucratori care accepta ore suplimentare, etc.

      Ori vrem egalitate de rezultat, ori nu vrem decat la borcanul cu miere? Pai?!? Ne batem joc de scoala?! 😈

    • @Sanitarul,
      Ai dreptate, principiul parității a deschis portița pentru noi spețe de corupție nesimțită.
      Am văzut și eu multe femei mediocre suprapromovate în funcții de conducere înalte pe motiv de „gender equality”, ele fiind mult sub nivelul intelectual și profesional al multor bărbați si în special sub nivelul femeilor cu adevărat competente care, iată, sunt discriminate inclusiv în cadrul aceluiași gen!

      Bărbații deștepți și corecți ar trebui să fie cei care rezolvă problema asta. Dacă sunt corecți, ei nu vor discrimina femeile care au aceeași educație, competențe și performanță ca ei și care ocupă funcții inferioare lor, cand ele merită mai mult.

    • @ Diana – sunt de acord cu salarii la fel pentru munca la fel. Nu cand femeia se duce 4 ani in concediu de maternitate si cand se intoarce munceste numai cu gandul la plecat acasa, dus copiii la scoala si facut mancare.

  11. Clasic, raportul vorbește despre una, speriații vorbesc despre alta. Doaaamnee, zici că era un text despre hoarde de femei alergând cu aruncătoare de grenade împachetate în scutece, fugărind salahorii care le-au chemat pe șantier.

    Un mic extras din text pentru cine a fost copleșit de lene când a văzut un text mai lung de două paragrafe:

    „Raportul notează că pandemia a crescut presiunea asupra femeilor, nevoite să intensifice treburile casnice cum sunt curăţenia şi gătitul pentru milioane de familii închise în case în timpul măsurilor de izolare. […]

    De asemenea, închiderea şcolilor şi suspendarea serviciilor de asistenţă au avut probabil un impact disproporţionat asupra mamelor care lucrează, arată acesta.”

    COCNCLUZIE: femeile ori trebuie să muncească mai mult decât bărbații (pentru că au și treburi casnice), ori și-au pierdut locurile de muncă și acum sunt dependente de soți. Asta e lipsa egalității de gen, nu cotele de muncitori pe șantier.

    • Pick and choose … ce faci tu.

      Uite aici: „De la an la an am înregistrat creşteri mici dar constante, însă de această dată avem un motiv de îngrijorare.” – asta e preocuparea.

      Cum crezi tu ca au fost facute cresterile mici dar constante? Raspunsul nu implica pandemia deloc.

      Nu e deajuns sa reusesti sa citesti mai mult de doua paragrafe. Mai trebuie sa si intelegi ce citesti. Ori sau nu?! :))

  12. Non-solutii pt. Non-probleme. Daca un cuplu nu-și împarte sarcinile mulțumitor, atunci se poate separa. Si, din cate observam, familie mono, mono-parentale si uniunile ne-angajante sunt extrem de populare în zona Europeană.
    oricum privesc alocuțiunea ta, tot spre un fel de re-educare bate!