G4Media.ro

RAPORT Războiul din Ucraina a redus consumul de gaze în Europa

Sursa foto: European Council

RAPORT Războiul din Ucraina a redus consumul de gaze în Europa

Criza ucraineană a marcat un punct de cotitură pentru consumul de gaze din Europa, care se așteaptă să scadă din nou în acest an, pe măsură ce locuințele și firmele adoptă măsuri de îmbunătățire a eficienței și pompe de căldură, potrivit organismului mondial de supraveghere a energiei, Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie The Guardian.

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie a constatat că economiile dezvoltate de pe continent și-au redus consumul de gaze cu 15% în 2022, după ce Rusia a întrerupt fluxurile după invazia sa. Gospodăriile și întreprinderile europene și-au redus cererea de gaze cu încă 9% în primele trei trimestre ale acestui an, ceea ce ar putea duce la o reducere constantă a cererii de gaze în anii următori, a precizat AIE.

Aceasta a constatat că aproximativ 40% din economiile realizate au fost rezultatul vremii blânde din iarna trecută, dar majoritatea au fost determinate de o creștere a cererii de pompe de căldură electrice și de îmbunătățirea eficienței.

AIE se așteaptă ca aceeași tendință să apară și în SUA, după ce administrația Biden a inclus îmbunătățiri ale eficienței energetice în pachetul de stimulare ecologică în valoare de 369 miliarde de dolari.

Se preconizează că locuințele și întreprinderile din SUA își vor reduce consumul de gaze cu aproximativ 1% pe an între 2022 și 2026, în ciuda accesului la rezerve interne ample, ca urmare a unor câștiguri mai bune în materie de eficiență și a implementării pompelor de căldură pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon cauzate de încălzirea cu gaz.

Economiile la energie salvează planeta

AIE a subliniat necesitatea unei mai bune eficiențe energetice dacă guvernele mondiale speră să își atingă obiectivele climatice cu câteva zile înainte de începerea summitului Cop28 privind clima din Emiratele Arabe Unite, care începe joi.

Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a declarat: „Ambițiile mondiale în materie de climă depind de capacitatea noastră de a face sistemul energetic global mult mai eficient. Dacă guvernele doresc să mențină la îndemână obiectivul de 1,5C, susținând în același timp securitatea energetică, este esențial să se dubleze progresele în materie de eficiență energetică în acest deceniu.

„Constatările acestui raport reprezintă un avertisment dur pentru liderii care se vor reuni în curând la conferința Cop28 privind clima de la Dubai, care vor trebui să se angajeze cu toții să ia măsuri mai ferme în materie de eficiență și să le pună în aplicare.”

Un sondaj realizat de YouGov pentru organizația caritabilă National Energy Action, care luptă împotriva sărăciei de combustibil, a constatat că 41% dintre clienții cu contoare de plată anticipată, adică echivalentul a aproximativ 2 milioane de gospodării, s-au trezit fără credit pe contorul lor de plată anticipată și în imposibilitatea de a avea acces la energie în ultimele trei luni.

De asemenea, sondajul a arătat că 43% dintre adulți au ales să se culce mai devreme pentru a se încălzi, 13% au folosit aparate precum cuptoarele pentru a-și încălzi locuințele, iar 23% au lăsat perdelele închise toată ziua sau au pus ziare la ferestre pentru a ține frigul afară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. A fost un catalizator că mulți și multe afaceri să treacă pe pompe de căldură! Banii dați zilnic pe gaze nu vor mai fi niciodată ca înainte de război 1 miliard euro PE ZI!

  2. Reducerea consumului de gaze s-a realizat prin restrangerea/suspendarea / inchiderea activitatilor marilor companii mari consumatoare de gaze naturale (Alro Slatina, Azomures, Combinat Galati, Alum Tulcea etc.). Asa am ajuns sa importam materiale feroase si neferoase, ingrasaminte agricole produse in tarile care nu aplica conceptul de energie verde. Mari consumatori de gaze sunt cele folosite in incalzirea centralizata si apa calda din orase. Pompele de caldura sunt ok dar pretul de cost,instalarea,intretinerea si consumul de curent electric depasesc costurile aferente centralelor pe gaze pe durata medie de functionare. Sunt activitati industriale care nu pot functiona decat pe gaze. In aceasta perioada oamenii au facut economie la gaze in defavoarea confortului datorita pretului ridicat al gazului.