G4Media.ro

Comisia Europeană anunță noi norme de reglementare ecologică pentru uscătoarele de rufe…

Sursa foto: Unsplash / PlanetCare

Comisia Europeană anunță noi norme de reglementare ecologică pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur / Începând din iulie 2025, doar uscătoarele cu pompă de căldură vor fi permise pe piață

Comisia Europeană a publicat miercuri noi norme UE privind reglementarea ecologică pentru a reduce consumul de energie al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur și pentru a facilita repararea acestora.

Noile norme înlocuiesc actuala reglementare ecologică și vor fi însoțite de o nouă etichetă energetică care se va aplica uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur introduse pe piață începând cu 1 iulie 2025, se arată într-un comunicat al CE.

Ținând cont de cele mai recente evoluții tehnologice, doar uscătoarele de rufe cu tambur bazate pe tehnologia pompelor de căldură vor fi permise pe piață. În plus, eticheta energetică a fost modernizată și redimensionată de la A+++ la D pe o scară de la A la G.

Clasa A se va aplica doar celor mai bune produse din clasă, creând astfel un stimulent pentru ca producătorii să dezvolte aparate performante și eficiente din punct de vedere energetic. Producătorii vor trebui, de asemenea, să respecte criteriile de durabilitate, care includ obligația de a pune la dispoziția consumatorilor și a reparatorilor o listă de piese de schimb, ceea ce reprezintă un alt stimulent pentru repararea produselor de uz casnic în loc să le arunce.

Se preconizează că măsurile publicate vor conduce, până în 2040, la economii cumulate de energie și de emisii de gaze cu efect de seră de aproximativ 15 TWh și, respectiv, 1,7 milioane de tone de echivalent CO2. Acest lucru poate fi comparat cu consumul anual de energie electrică a aproximativ 2,6 milioane de vehicule electrice. Eficiența energetică îmbunătățită care rezultă din noile măsuri are potențialul de a economisi aproximativ 2,8 miliarde de euro pentru consumatori.

Noile norme sunt rezultatul unor consultări și examinări extinse din partea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri.

Producătorii vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție de aproximativ 18 luni pentru a pune în aplicare noile măsuri.

Context

Normele UE privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur sunt în vigoare din 2012 și se dovedesc a fi de succes. În prezent, există mai multe pompe de căldură pe piață, în mare parte datorită tehnologiei care a evoluat semnificativ în ultimul deceniu, iar actualele etichete energetice ale UE îi ghidează pe consumatori, precum și datorită economiilor de energie realizate de consumatori în contextul recentelor prețuri ridicate ale energiei și al crizei energetice aferente.

Uscătoarele cu pompă de căldură s-au dovedit a fi mai eficiente din punct de vedere energetic în comparație cu alte tehnologii. În prezent, în UE sunt utilizate în jur de 60 de milioane de uscătoare de uz casnic. Adoptarea noilor norme ar contribui la accelerarea în continuare a vânzărilor de uscătoare de rufe cu pompă de căldură mai eficiente din punct de vedere energetic de pe piață.

Ultima generație în prezent în ceea ce privește mașinile de uscat rufe folosește ca tehnologie pompa de căldură. Această pompă de căldură este, de fapt, un compresor, la fel ca la frigider, cu freon sau gaz. Sistemul de încălzire este un fagure care circulă acest gaz încălzit de pompă, iar un ventilator puternic suflă aerul din acest fagure în interiorul uscătorului, notează vicbest.ro.

La mașinile de uscat rufe prin condensație, căldura este efectuată de un bloc de rezistențe. Aici apare și diferența prin consum de electricitate. Cel cu pompă are un consum de aproximativ 280W, iar cel cu condensare 2400W. Numai că raportând la orele de funcționare, consumabilele și întreținerea, diferența nu este mare din punct de vedere al costurilor. Avantajul celui prin condensare este că curățarea și întreținerea se face chiar de utilizator, când la cel cu pompă de căldură trebuie efectuată curățarea de către un service specializat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...