G4Media.ro

Raport ONU: Poluarea provoacă un număr mai mare de decese decât pandemia…

Sursa foto: Pixabay

Raport ONU: Poluarea provoacă un număr mai mare de decese decât pandemia de COVID-19

Poluarea produsă de state şi companii provoacă mai multe decese la nivel global decât pandemia de COVID-19, se arată într-un raport de mediu al ONU publicat marţi, cerând o „acţiune imediată şi ambiţioasă” pentru a interzice unele substanţe chimice toxice, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit raportului, poluarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice provoacă încălcări pe scară largă ale drepturilor omului, precum şi cel puţin 9 milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură ignorată.

Pandemia de COVID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese, conform datelor Worldometer.

„Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare şi substanţele toxice eşuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi durabil”, scrie autorul raportului, David Boyd, raportor special al ONU.

Documentul urmează să fie prezentat luna viitoare la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a declarat un mediu curat ca fiind un drept al omului.

Raportul, postat marţi pe site-ul Consiliului, solicită interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, substanţe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele antiaderente pentru gătit, care favorizează apariţia cancerului şi sunt considerate „substanţe chimice pentru totdeauna” pentru că nu se descompun în mod natural.

Documentul recomandă, de asemenea, curăţarea zonelor poluate şi, în cazuri extreme, chiar posibila relocare a comunităţilor afectate – multe dintre ele sărace, marginalizate şi indigene – din aşa-numitele „zone de sacrificiu”.

Termenul, folosit iniţial pentru a descrie zonele de testare nucleară, a fost utilizat în raport pentru a include orice locaţie contaminată puternic sau devenită nelocuibilă din cauza schimbărilor climatice.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Noua stare de urgentă. Lockdown! Apocalipsa! Ta pa la ga, scrie un articol! Cl e j ce zice?

  2. Numa măscuțe le, seringile și flacoanele de vaccin, vorbim de miliarde de bucăți

  3. Nu e ca si cum nu si-a dat nimeni seama. Nu inteleg, noi ce ar trebui sa facem? Nu producatorul e responsabil sa creeze ambalaje sustenabile, etc? Solutia e simpla: dai lege pentru folosirea materialelor biodegradabile cu prioritate si producatorii se conformeaza.

  4. Dacă un om moare de poluare și are și covid, el va fi trecut la decedați din cauza covidului sau a poluării, în funcție de interesul politic din momentul respectiv.
    Acu’, lăsând gluma la o parte, chiar sunt prea multe ambalaje: scobitori ambalate, produse electronice în plastic puse într-o cutiuță de carton, pusă într-o cutie mai mare, învelită în plastic. Feliuțe de salam în plastic, suc sau apă în plastic, mici, bere, cașcaval, portocale în plasă se plastic. Cumperi un prelungitor, vine cu un cearceaf de hârtie despre cum să nu torni apă în el în 15 limbi.

  5. Pai nu era pandemia cea mai mor.tala chestie inventata vreodata? Nu pentru asta a stat tot Pamantul in loc timp de doi ani de zile?

    Disparusera foamea si SIDA din Africa, exista doar Covid…

    Acuma ce facem? Schimbam naratiunea?

  6. O carantina de doua saptamini ar face minuni. Cred.

  7. Vedeti ce faceti daca nu aveti private jet si servitori care sa stranga dupa voi? Poluati…..

  8. E foarte multa polutie in tarile sarace. Africanii au niste marturii care iti frang inima.

  9. Vaccinul pentru poluare când îl scoateți? Vai de mama voastră cu analizele astea de doi bani.