G4Media.ro

Raport de admitere pentru inițiativa legislativă privind monitorizarea prin brățări electronice a…

Sursa foto: Pixabay

Raport de admitere pentru inițiativa legislativă privind monitorizarea prin brățări electronice a infractorilor și a inculpaților aflați în arest preventiv la domiciliu. Victimele violenței domestice vor fi alertate dacă agresorul se află în apropiere

Comisiile juridice şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au dat marţi raport favorabil proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Raportul urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor.

Proiectul, care a trecut de comisii cu mai multe amendamente de tehnică legislativă, faţă de forma adoptată de Senat în 2020, reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, denumit în continuare SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME.

SIME este un ansamblu integral de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

SIME se utilizează în scopul monitorizării electronice cu ocazia executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune, potrivit Legii nr 134 /2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare; executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Legii nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare; aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie republicată, cu modificările şi completările ulterioare; aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea unor acte normative, în cadrul procedurilor de arest preventiv şi control judiciar.

Proiectul a fost inițiat de liberalii Alina Gorghiu, Florin Cîțu și Marcel Vela.

Gorghiu a salutat, într-o postare pe Facebook, adoptarea inițiativei în comisii:

  • Victorie la comisia juridică pentru victimele violenței domestice!
  • Raportul de admitere pentru brățările electronice a fost adoptat în unanimitate! Am depășit încă o etapă semnificativă pentru o legislație sănătoasă în domeniul violenței domestice. Cât de curând, agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS. România se va depărta de realitatea ultimilor cinci ani, când între 30-40% din ordinele de protecție emise au fost încălcate.
  • Ceea ce s-a întâmplat azi la Comisia juridică este luminița de la capătul tunelului. Rămâne doar votul în plenul Camerei pentru a avea în sfârșit o lege care poate aduce o revoluție în sistemul de protecție al victimelor violenței domestice.
  • Victimele violenței domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă! Dacă un ordin de protecție a fost emis, atunci nu va fi încălcat. Și vom avea legislația necesară care să garanteze asta!
  • Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta.
  • „Brățările electronice” vor schimba radical regulile jocului în domeniul legislației protecției victimelor domestice. Aștept cu nerăbdare votul în plenul Camerei. Cu toții merităm o viață sigură și demnă acasă!

Deputaţii au adoptat un amendament, la propunerea deputatului PSD Dumitru Coarnă, conform căruia SIME se mai utilizează în scopul supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit formei iniţiale, adoptate de Senat, SIME se mai utiliza în scopul supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, prin amendament fiind astfel eliminat din text cuvântul „deţinuţi”.

Secretarul general adjunct în MAI, Geani Nica, a susţinut această modificare, argumentând că Legea 254 se referă inclusiv la categoria peroanelor condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis. „Şi atunci, eliminând referirea la deţinuţi şi rămânând doar supravegherea la distanţă, potrivit Legii 254, se aplică pentru toate situaţiile în care Legea 234 prevede supravegherea la distanţă”, a arătat reprezentantul MAI.

Potrivit proiectului, monitorizarea electronică realizată în condiţiile prezentei legi vizează exclusiv dispozitive de supraveghere electronică localizate pe teritoriul României.

Dezvoltarea, administrarea şi operarea SIME se fac de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Proiectul mai prevede că dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Dispozitivele electronice de supraveghere fixe se montează în imobilul în care se execută măsura arestului la domiciliu sau în imobilul de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie.

În cazul persoanei protejate, acesteia i se va pune la dispoziţie un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generării unor alerte privind apropierea sub distanţa prestabilită a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.

Raportul comisiilor de specialitate va fi supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. In curand si pentru cei care nu se vaccineaza!

  2. În sfârșit! Sper să fie și votat în plen.

    Victimele violenței domestice (femei, bărbați, copii) trebuie protejate de agresorii lor.

  3. Declic. Bravo !