G4Media.ro

Raport: Care sunt țintele predilecte din România ale atacurilor cibernetice și topul…

Raport: Care sunt țintele predilecte din România ale atacurilor cibernetice și topul țărilor de origine

Cele mai multe atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice din România au provenit din țară, conform noului raport CERT-RO pe anul 2018. China se clasează pe poziția întâi în topul țărilor generatoare de alerte de securitate la adresa sistemelor informatice naționale, conform raportului realizat de instituția care gestionează domeniul.

Raportul notează o creștere a numărului țărilor din care provin aceste atacuri: „peste 190 de state/teritorii (în 2018 – n. r.) comparativ cu 60 de state/teritorii identificate în cursul anului 2017.” și aparația unor noi tipuri de atacuri cibernetice.

Principalele țări de origine au fost România, Bulgaria, SUA, Ungaria și insulele Seychelles. „Ca o particularitate, s-au identificat pentru prima dată atacuri provenite din 25 de state noi față de anul 2017”, mai arată același raport.

Potrivit CERT-RO,  chiar dacă China se află în topul țărilor generatoare de alerte de securitate, numărul atacurilor provenite din interiorulul statului chinez s-au diminuat față de 2017.

În topul serviciilor vizate de atacatori se numără cele de stocare a datelor în „cloud”, cele de banking/plăți și serviciile de rețea. Cele mai afectate instituții și organizații afectate, în 2018, au fost cele din domeniul privat, arată raportul.

În domeniul administrației publice, marea majoritate a atacurilor au provenit din „China (12,76%) și fostul spațiu sovietic, în principal Ucraina (23,93%) și Rusia (10,88%)” – conform CERT-RO.

În 2018, vulnerabilitățile de sistem au reprezentat cauza principală care au dus la infectarea sistemelor informatice, iar acest lucru s-a realizat îndeosebi prin intermediul malwarerului, distribuit prin intermediul programului „Andromeda”, arată același raport.

Potrivit The Register, Andromeda este un botnet care se cred că a infectat peste două milioane de calculatoare, global și că ar fi răspândit peste 80 de tipuri de malware. În 2017, întreaga rețea ar fi fost neutralizată printr-un efort comun Europolului, FBI-ului și al companiilor ESET și Microsoft. Site-ul zdnet.com scrie că deși centrele de control și comandă ale botnetului au fost neutralizate, Andromeda încă poate fi găsit în calculatoarele pe care le-a infectat.

Amintim că joi, sistemele informatice a patru spitale din România au fost ținta mai multor atacuri cibernetice care a dus la infectarea acestora cu ransomware.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează