G4Media.ro

Raiffeisen şi Strabag au ajuns la un acord pentru reducerea expunerii la…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Raiffeisen şi Strabag au ajuns la un acord pentru reducerea expunerii la Rusia

Raiffeisen Bank International (RBI), una din băncile cele mai expuse la Rusia, a anunţat marţi că va prelua o participaţie de aproape 28% în grupul austriac de construcţii Strabag, în condiţiile în care ambele companii încearcă să-şi limiteze legăturile cu piaţa rusă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

RBI şi Strabag au o prezenţă importantă în România.

Grupul bancar austriac va achiziţiona 28,5 milioane de acţiuni Strabag prin subsidiara sa din Rusia, pentru 1,51 miliarde de euro (1,66 miliarde de dolari) în numerar, o decizie neobişnuită, care va reduce capitalul subsidiarei sale din Rusia.

Participaţia Strabag este vândută de firma rusă Rasperia Trading Limited, deţinută de omul de afaceri supus sancţiunilor Oleg Deripaska. De asemenea, Strabag caută modalităţi de a reduce participaţia lui Deripaska de 27,8%.

„Cu această tranzacţie, RBI îşi reduce şi mai mult expunerea la Rusia,”, a precizat grupul bancar austriac.

Reprezentanţii Strabag nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

La 1 august directorul general al RBI, Johann Strobl, a anunţat că banca intenţionează să se separe de operaţiunile sale ruseşti la finele lui 2023. În noiembrie, Strobl a declarat: „Depindem de numeroase aprobări ale autorităţilor de reglementare din Rusia şi din Europa şi prin urmare putem influenţa ritmul realizării ieşirii de pe piaţa rusă doar într-o mică măsură”.

Banca Centrală Europeană a pus presiune asupra Raiffeisen (cea mai mare bancă occidentală care activează în continuare pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei) să renunţe la afacerile sale foarte profitabile de pe piaţa rusă.

RBI susţine că în continuare lucrează la o vânzare sau o scindare.

În cele din urmă, subsidiara rusă a RBI va transfera participaţia Strabag către RBI, care apreciază că va fi o investiţie pe termen lung.

În primele nouă luni ale anului, Rusia a fost responsabilă pentru 45% din profitul RBI, deşi a raportat un declin de 30% al împrumuturilor în Rusia în trimestrul trei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mi se pare tare, Putin confisca toate proprietatile firmelor occidentale iar detinerile de oligarhi in firmele occidentale sunt rascumparate cu bani grei de conducerile firmelor respective. UE ar trebui pur si simplu sa impuna o regula prin care orice detinere a oligarhilor de active occidentale se vo rascumpara cu 1 euro.