G4Media.ro

Rafila: Oamenii în România pierd foarte mulţi ani din viaţă din cauză…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Rafila: Oamenii în România pierd foarte mulţi ani din viaţă din cauză că nu sunt diagnosticaţi şi trataţi în timp scurt, iar leucemiile sunt un exemplu în acest sens

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că oamenii pierd foarte mulţi ani de viaţă din cauză că nu sunt diagnosticaţi şi trataţi în timp scurt, iar leucemiile sunt un exemplu în acest sens, relatează Agerpres.

„Într-adevăr, o problemă foarte importantă e legată de patologia aceasta a bolilor neoplazice hematologice care afectează de multe ori persoane la vârste tinere sau chiar foarte tinere şi pentru care accesul la resursele de diagnostic şi la resursele terapeutice într-un timp cât mai scurt este foarte important. (…) În momentul de faţă lucrăm la Programul naţional de control al cancerului. Cu atât mai mult bolile hematologice care, aşa cum spuneam, afectează de multe ori persoane la vârste tinere, trebuie abordate integrat”, a spus Rafila în cadrul unei dezbateri organizată de Societatea Română de Hematologie.

El a arătat că, de multe ori, în România oamenii pierd ani de viaţă din cauză că nu se reuşeşte diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni într-un timp scurt.

„Cred că lucrul acesta este extrem de important: pierdem de multe ori în România foarte mult timp şi de fapt oamenii pierd foarte mulţi ani de viaţă din cauza faptului că nu reuşim într-un timp scurt să îi diagnosticăm, să îi tratăm şi leucemiile probabil că reprezintă un exemplu în ceea ce priveşte limitarea accesului la diagnostic şi terapie”, a susţinut demnitarul.

Consilierul prezidenţial Diana Păun a exprimat o opinie similară, punctând că diagnosticarea precoce şi tratamentul imediat al leucemiilor acute pot aduce un management eficient al boli.

„Ca în multe alte afecţiuni, şi în cazul leucemiilor acute diagnosticarea precoce şi tratamentul imediat pot aduce un management eficient al bolii. Tratamentul corect administrat imediat este esenţial pentru a creşte şansele de supravieţuire. Din păcate şi aici sunt înregistrate sincope şi provocări, pe de-o parte legate de lipsa unei infrastructuri echilibrate la nivel teritorial şi a resursei umane specializate, dar şi sincope de acces la terapii moderne legate mai degrabă de constrângeri bugetare sau de multe ori de mecanisme învechite de plată şi rambursare. Cred că este prioritar ca autorităţile să acorde atenţie investiţiei în creşterea capacităţii de diagnosticare la nivel naţional pentru reducerea numărului de cazuri care ajung la medic în stadii avansate ale bolii.
Cred că transferul accelerat de inovaţie în îngrijirea pacientului poate sprijini eforturile în reducerea acestor bariere de acces la servicii de diagnosticare şi tratament personalizat”, a afirmat aceasta.

Diana Păun subliniat că investiţia în cercetare şi inovare în medicină înseamnă o investiţie în sănătate, iar mecanismele de finanţare trebuie „reconfigurate” astfel încât să fie mai uşor adaptabile noilor realităţi.

„Investiţia în cercetare şi inovare în medicină este, în ultimă instanţă, investiţie în sănătatea noastră şi responsabilitatea autorităţilor este să se asigure că pacienţii vor avea acces la aceste rezultate ale inovaţiei în condiţii optime. De asemenea, mecanismele de finanţare trebuie reconfigurate astfel încât să fie mai uşor adaptabile noilor realităţi. Pentru un management eficient al bolii susţin demersurile pentru o abordare integrată, la fel cum am iniţiat-o şi în Planul naţional de combatere a cancerului, în echipe multidisciplinare care poate aduce îmbunătăţiri concrete pentru viaţa pacienţilor”, a adăugat consilierul prezidenţial.

Sursa foto:  Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Și pesediștii tăi de 32 de ani tot rezolvă problema

    • Ati terminat de furat mărind preturile și v-ați amintit de oamenii pe care-i omorâți cu zile ?
      Când mergeți să vă tratați in străinătate, vă amintiți de popor ?

  2. Pai ce sa diagnostichezi bă nene, cu cine ca nu dai de Medici la stat. Am sunat pentru un consult la toate spitalele din oras. Ghici ce: ori nu răspund, dacă răspund îți spun ca dr. cutare nu poate, sau poate peste 3 luni. Ghici ce: in o săptămâna s-a putut, dar la privat. Din gura sunteți toți buni. Dacă ai co.e interzice lucrul in ambele sisteme. N-ai tu curajul asta.

    • Adevărat! Asta este problema sistemului sanitar, din ultimii 10 ani, deși plătești lunar, ai loc alta dată. Când ai nevoie nu au fonduri și te obliga sa mi la investigații în privat tot pe banii tăi în plus față de ceea ce plătești. De programe naționale nici vorbă să ai parte…

  3. Lasă că se construiesc spitalele lui livache și se rezolva problema… Sau e vina lui VV ca nu a ridicat câteva spitale in 5 luni?
    Ursuletu o să-ți dea o scatoalca dacă mai vii cu declarații d-astea…

  4. Ai bani in PNRR. Pune mana si construieste spitale, janghinosule! De diagnostice stim ca e bun PSD.

    • Ai aflat și tu dom ” dottore” de leucemie. Săptămâna viitoare aflam de râie, scabie, bruceloza,. Ai cșitir de anii de facultate pe care ai urmat. Nu ai fost la cursuri.

  5. Halal josnic ce esti …. acuma dupa doi ani de covid te trezesti ca mai este si leucemie ???? Dar de cancer ai auzit candidatule la presedentie ? Nerusinatilor…..

  6. oamenii, si mai ales copiii nostrii au pierdut deja mai mult de 2 ani din viata, din cauza minciunilor globaliste, ia terminati odata cu minciuni, si lasati-ne in pace !