G4Media.ro

Rafila: În situația actuală, România trebuie să poată testa 80-100 de mii…

Rafila: În situația actuală, România trebuie să poată testa 80-100 de mii de persoane zilnic, iar pentru a fi în siguranță rata de pozitivare a testelor trebuie să scadă la 3%

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat, joi, într-o conferință de presă la PSD, că, în situația actuală, România trebuie să poată testa 80-100 de mii de persoane zilnic, iar pentru a considera că am ajuns în siguranță rata de pozitivare a testelor trebuie să scadă la 3%.

România testează de aproximativ o lună în jur de 30-35 de mii de persoane zilnic, iar în această săptămână rata de pozitivare a testelor a urcat la 25%, adică una din patru persoane testate a fost confirmată cu noul coronavirus.

La situația actuală, capacitatea de testare trebuie să crească substanțial. Trebuie să putem testa 80-100 de mii zilnic, adică peste jumătate de milion într-o săptămână, iar acest lucru trebuie să se facă permanent. (…) Procentul de siguranță ar fi o scădere la 3% a probelor pozitive. Israelul, de exemplu, care a avut probleme foarte mari cu epidemia, a reușit reducerea proporției de teste pozitive la mai puțin de 2%”, a afirmat Alexandru Rafila.

„Raportarea în sistem european se face numai prin confirmare prin testare RT PCR. Noi raportăm un număr de laboratoarea care testează tot mai mulți pacienți, dar trebuie să fim siguri că testele sunt de bună calitate și laboratoarele sunt într-un sistem de verificare a calității. Trainingul și verificarea cunoștințelor celor care lucrează în aceste laboratoare sunt f importante”, a mai subliniat Rafila.

Medicul a atras atenția că există pericolul ca în scurt timp tratamentul în secțiile ATI să nu mai fie posibil, ceea ce va genera un număr de decese important. El a spus că în prezent nu există o coordonare a direcțiilor de sănătate publică, astfel încât acestea să poată identifica numărul de persoane infectate și contacții acestora și să îi testeze.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Da, pentru ca 100000 e mult mai bine decit 37000, nu?
    Mult mai bine, pentru importatorii de teste. Nea Rafila la care o avea actiuni?

  2. Rafila vorbeste ca sa vorbeasca, asa cum fac toti cei de la Organizatia Mafiei mondiale a Sanatatii. Ce e aia „ca sa fie in siguranta Romania trebuie sa ajunga la o rata de pozitivare de 3%). Ce fel de siguranta, si de ce 3% ?? Ca-i place lui cifra 3, procente?
    Toata discutia despre teste este pe langa, o diversiune care sa faca uitate lucrurile importante, si o reclama la afacerea cu teste (masti, etc). Ce trebuie facut este actiune targetata la cei vulnerabili pentru a preveni cat mai mult cazurile de ATI si mortile.

  3. Are dreptate individul.Rata foarte mare de pozitivare arata ca avem extraordinar de multe cazuri care nu sunt descoperite pentru ca numarul testelor este mic.Daca nu facem mai multe teste pana rata de pozitivare va fi mica,nu stim pe unde sunt cazurile alea nedescoperite dar banuite a fi foarte multe(banuiala e data cum a spus de rata mare de pozitivare la testele facute acum).Nu descopeim pe unde sunt cazurile alea mai multe>ele se inmultesc exponential(multi dintre purtatori au simptome usoare sau n-au deloc,nu au acces la testare isi vad mai departe de viata).
    Reducerea ratei de pozitivare a testelor nu e un scop in sine,e un mijloc de a restrange cat mai mult posibilitatea de a avea cazuri’la intamplare’.Se restrange cercul.
    De aia toate tarile apasa la maxim pedala testarilor.Nu ca au vreun campionat care are mai multe cazuri sau vor sa arunce banii pe fereastra.Vor sa vada pe unde’umbla’virusul.Cum n-are lanterna in mana,altfel cum sa-l vezi?!
    Avem un semestru de cand auzim numai’purtati masca,spalati-va pe maini,fiti atenti’.Asta se aude si in alte tari,fara a da impresia ca e dascalita populatia.Numai ca marea diferenta e ca-n alte tari aia din guvern au avut grija si-n dreptul lor sa faca ceva,sa se pregateasca de ‘valul 2′.
    La noi’vedeti ca daca vine valul 2 muriti,nu mai aveti loc la ATI,blablabla’.Pai bai desteptilor,daca tot vedeati valul venind voi va bazati doar sa-l tina populatia la distanta?!in care tara din Europa s-a reusit asta?In care tara din Europa singura preocupare a fost dojenirea populatiei?Cine in toate mintile crede ca va fi vreodata posibil sa fie bine ca sa nu fie rau doar stand cu mainile incrucisate si dand vina pe populatie?
    Cate saptamani sunt de cand tot’crestem testarea’?’Avem 50.000 capacitate’.Iar teste nu facem nici macar 200.000 saptamanal.
    Toata vara se numarau paturile de ATI,iar de 2 sapatamani mai apar unele in plus.Asta in conditiile in care alte boli nu mai exista,iarasi spre deosebire de tarile civilizate la noi Covid ne ocupa tot timpul=spitalul.Cand erau cazuri cu zecile si sutele spitalele erau cvasi-inchise,cand sunt cu zecile de mii tot la fel.
    Scoli,restaurante,afaceri se inchid si deschid ca intrerupatorul,fara nicio coerenta,dupa criterii care se schimba peste noapte sau cand nu se schimba criteriul se schimba unitatea de masura.
    Cum sa se ia masuri coerente daca zile in sir mintea era ocupata numai la cum sa mai fentam numaratoarea cu ajunsul la 3 la mie?ca sa faci atatea giumbuslucuri trebuie sa-ti caznesti mintea toata ziua.
    Sa facem ca la Arges,ia uite ce bine fac aia cu masca pe acolo….se vede,au 200 de cazuri!
    Sa facem ca la Brasov…acolo e misterul lui peste prajit…zilnic sute de cazuri,in crestere,insa indicatorul ala la 14 zile scade!Acum vreo 2 zile era 2,99,acum e 2,88.daca face cineva un calcul aia cred ca scad jumatate de cazuri ca sa tina rata sub 3.La ce i-o fi ajutand nu stiu ca e limpede ca nu mai tine smecheria mult.
    Fiecare face ce-l taie capul,ca s-arate cum judetul lui e mai cu mot.Asta pana cand anunta ca la ATI nu mai au locuri,spitalul judetean e in colaps si’o sa muriti ca nu ati purtat masca,noi ne-am pregatit cu lumanari,cu altceva nu am avut timp ca ne ocupam cu indicatorul sa ramana sub 3′

  4. Inmultirea cazurilor trebuie PREVENITA – nu descoperita. Si asta se face prin masuri targetate, de exemplu, Minsiterul ar trebui sa se adreseze direct celor vulnerabili: cei cu diabet, batranii, cei cu boli cardiovasculare etc: sa spuna: voi astia care aveti una din aste conditii, fiecare este un factor de risc, deci cu cat aveti mai multe, cu atat riscati ce este mai rau si trebuie sa evitati contaminarea, si iata cum puteti face; plus iata ce uteti face pentru a afla daca aveti una din acesti factori de risk (daca nu stiti deja, sau nu este evident, precum varsta, obezitatea, etc). Deci concret pe detalii, si apoi fiecare stie unde se afla si cum sa se protejeze si stie pe ce sprijin se poate baza din partea sistemului de sanatate, etc. Ministerul trebuie sa comunice clar, pentru ca nu toata lumea stie ce teste / analize se pot face gratis, care vor fi gratis (pentru ca Guvernul va plati pentru ele – aca exemplu de masura). ETC.

    Nu actiuni de astea de comunizare cu se face in majoritatea tarilor datorita incompetentei-imposturii clasei de birocrati care trateaza oamenii ca pe o turma peste care ei se cred pastori.

  5. Da, sigur!
    Ca la star treck: „engage!”
    Cel mai bine ar fi sa se testeze 20 milioane in 4 zile. Sau si mai bine, sa nu fi existat acest virus. Poate ne trezim maine dimineata ca am visat urat si era doar un film prost la tv.

    Altfel, de la cei 50000 testati azi cu mare sfortare si lasati liberi 4 zile pana iese rezultatul, vor mai fi contaminati alti 5-6000 in plus in urmatoarele 4 zile (asta cu o rata de contaminare modesta de 1,1! Cauta-i si adu-i la dispensar in 3 zile!
    Daca nu poti sa faci testarea TOTALA in 2-3 zile, n-ai de ales decat sa faci testare orientata pe categoriile cu risc si sa te rogi la cel de sus sa te ajute sa-i gasesti pe cei pozitivi, 10 din 100 de teste.

  6. Scopul e sa gasesti cazuri izolabile. Majoritatea oamenilor din Romania reala au si alte treburi, in afara de a se ascunde pentru ca le-a zis doctorul sa ascunda. Nu se lasau ei de fumat sau baut inainte, cand era interesul lor personal.

    Sa zicem ca e important sa aflam cine e pozitiv. Dar ideea lui Rafila este sa avem zeci de mii de teste negative (caci ce altceva inseamna 97% negative din 80 de mii teste zilnice?). Inseamna sa platim milionul pe zi pentru a afla nimic. Ce vor face cei 70 de mii de negativi cu acte? Cu ce li se schimba viata? Cu ce se schimba viata celor din jur? Te duci sa te lingi cu ala cu adeverinta de sanatos?

    Aceasta stratagema este folosita in tarile care creeaza locuri de munca prin testare – adica tarile unde se fabrica teste. La ei, testele sunt o forma de parandarat legal. Medicii britanici testeaza in loc sa someze, asa ca nu se vor revolta impotriva actualului guvern.

    Dar noi inca mai fabricam polidin. Copierea unei idei de afara, chiar si cand motivatia strainilor e diferita, se cunoaste la noi de aproape doua secole. Rafila e gol pe dinauntru.