G4Media.ro

Rafila, despre menopauză: ”Cred că trei sferturi dintre femei nu ştiu exact…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila, despre menopauză: ”Cred că trei sferturi dintre femei nu ştiu exact despre ce este vorba” / ”Este o condiţie biologică normală”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat miercuri, la o conferinţă de specialitate, că menopauza este o condiţie biologică normală care trebuie tratată cu atenţie şi nu o boală, menţionând că acest termen este folosit de multe ori peiorativ, transmite Agerpres.

„Eu cred că trei sferturi dintre femei nu ştiu exact despre ce este vorba şi de multe ori această remarcă legată de menopauză e folosită peiorativ. (…) Cred că trebuie să educăm şi femeile adulte, iar evoluţia demografică la nivel global ne arată că un sfert dintre femeile din lume, dintre toate femeile, inclusiv fete, copii ş.a.m.d. sunt în această perioadă şi în România avem cifre foarte asemănătoare, circa 4,5 milioane de femei, la nivel global 26%, plecând în urmă cu 10 ani de la 22%, ceea ce înseamnă că acest proces de îmbătrânire a populaţiei se manifestă la nivel global, iar consecinţele sunt multiple, fie că se referă la sănătatea individuală sau sănătatea comunităţilor, dar există şi un impact asupra dezvoltării economice”, a afirmat Rafila.

El a susţinut că prelungirea duratei vieţii active reprezintă singura posibilitate de menţinere a creşterii economice în foarte multe ţări şi este important ca perioada perimenopauzei şi menopauzei să fie abordată cu înţelegere şi cu profesionalism.

Alexandru Rafila a transmis că trebuie dezvoltat un pachet de servicii preventive, care să includă o consultaţie periodică pentru femei, într-un anumit interval de vârstă şi să indice eventuale investigaţii şi resurse terapeutice, care să prevină vulnerabilităţile din punct de vedere al sănătăţii, printre care bolile cardiovasculare şi osteoporoza.

„Mă gândesc foarte serios dacă putem să dezvoltăm (…) o reţea de centre de consiliere şi, mai mult decât atât, de recomandare a unor tipuri de investigaţii şi de realizare a acestor investigaţii, inclusiv de acces la resurse terapeutice care să facă ca această problemă, pe de o parte, să fie cunoscută, dar, pe de altă parte, să fie şi posibil de rezolvat, acolo unde este cazul, pentru că caracteristicile individuale sunt foarte diferite în această situaţie, iar percepţia individuală a menopauzei este foarte diferită, de la o viaţă foarte puţin schimbată, la anumite tipuri de tulburări care au nevoie de consiliere şi de tratament”, a explicat ministrul Rafila.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Asta era problema la el. A rezolvat, in rest, tot

  2. Gargara inutila: „trebuie…ma gandesc …eu cred…”. Insirurea de vorbe fara sens pentru in individ care este la finalul mandatului de ministru reprezinta, de fapt o incercare de a ramane in atentia publica.