G4Media.ro

Putin ar putea pregăti „o capcană” pentru mercenarii Wagner în Belarus (ISW)

sursa foto: president.gov.by

Putin ar putea pregăti „o capcană” pentru mercenarii Wagner în Belarus (ISW)

Vladimir Putin ar putea să întindă o „capcană” mercenarilor Wagner, prezentând Belarusul ca un refugiu sigur, afirmă respectatul think-tank american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News.

Președintele rus le-a spus membrilor grupului de mercenari că au trei opțiuni în urma revoltei lor eșuate: să continue să servească Rusia, să se retragă sau să îl urmeze pe liderul lor Evgheni Prigojin în Belarus.

Însă, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că Kremlinul va considera probabil că personalul care fuge în țara vecină drept trădători „indiferent dacă ia sau nu măsuri imediate împotriva lor”.

„Este posibil ca Putin să prezinte Belarusul ca fiind un refugiu pentru luptătorii Wagner ca pe o capcană”, a declarat ISW, în ultima sa actualizare, notând că „valoarea pe termen lung” a promisiunii personale a președintelui rus privind siguranța mercenarilor este „discutabilă”.

Președintele belarus Alexander Lukașenko a predat în trecut Moscovei 33 de luptători Wagner reținuți, după ce i-a folosit ca instrument de negociere împotriva Kremlinului în 2020.

„Nu există niciun motiv aparent pentru care el nu ar face acest lucru din nou”, a declarat ISW.

ISW arată că publicația rusă de opoziție Verstka a scris la 26 iunie că autoritățile belaruse construiesc mai multe tabere noi pentru a găzdui luptătorii Grupului Wagner în Belarus și că în Asipovichy, regiunea Mogilev, este deja în curs de construcție o bază de 24.000 de kilometri pătrați pentru 8.000 de luptători ai Grupului Wagner.

Amplasarea unei baze a Grupului Wagner în Asipovichy nu reprezintă o amenințare imediată la adresa Ucrainei, în condițiile în care Asipovichy se află la aproximativ 200 de kilometri de granița Belarusului cu Ucraina, iar înființarea unor noi baze ale Grupului Wagner în oblasturile Gomel sau Brest, la granița cu Ucraina, ar fi mult mai alarmantă.

Think-tankul arată că este posibil ca președintele belarus Alexander Lukașenko să încerce să folosească luptătorii Grupului Wagner pentru a contrabalansa un efort de lungă durată al Rusiei de a stabili o prezență militară permanentă în Belarus, deși nu este clar în ce măsură Lukașenko poate reuși să îl coopteze cu succes pe Prigojin sau să refuze o potențială cerere de extrădare din partea Rusiei pentru Prigojin sau luptătorii Wagner din Belarus.

Cu toate acestea, Belarus nu îi va oferi lui Prigojin sau luptătorilor Wagner un adevărat refugiu dacă Kremlinul va face presiuni asupra Belarusului, mai arată ISW.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Trei teroriști care au zilele numărate.

  2. Trei teroristi care au pus la cale mutarea mercenarilor mai aproape de Kiev,fară sa se bage de seamă.