G4Media.ro

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, despre pelerinajul de Sfânta…

Sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, despre pelerinajul de Sfânta Parascheva: Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine/ Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea aşa cum simte

După o săptămână în care România a înregistrat noi recorduri zilnice de infectări și de internări în secțiile de terapie intensivă, pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași este punctul fierbinte al acestor zile. Cum aglomerația este una dintre caracteristicile evenimentului, autoritățile încearcă anul acesta, în condițiile speciale de pandemie, să impună reguli stricte și să limiteze pe cât posibil răspândirea noului coronavirus.

Conform Ziarul de Iași, anul acesta s-a luat decizia, la nivelul Mitropoliei, ca pelerinii să intre şi să stea la rând în şir indian, chiar dacă sunt din aceeaşi familie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse (purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor la intrarea la rând şi, periodic, pe traseu, cât şi păstrarea unei distanţe fizice de minimum 1,5-2 metri).

Însă obiceiul atingerii raclei este mai greu de oprit:

„Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, citat de Ziarul de Iași.

Conform sursei citate, încă din acest weekend, câteva sute de pelerini au fost deja şi s-au închinat la Mitropolie, în grup organizat, la moaştele Sfintei Parascheva.

De altfel, baldachinul este deja ridicat, asamblat şi urmează să fie împodobit zilele următoare.

„Le-am adresat rugămintea, chiar dacă sunt membri din aceeaşi familie, să stea câte unul în rând, exceptând situaţiile în care o anumită persoană are nevoie de sprijinul cuiva care are probleme de deplasare şi atunci poate are nevoie de sprijin. Am cerut ca fiecare să poarte mască pe faţă, având conştiinţa că poată să asigure o protecţie – e la fel ca centura de siguranţă în maşină, chiar dacă nu te asigură că vei scăpa în caz de accident, îţi poate fi de folos în multe situaţii”, a explicat preotul Marian Timofte, implicat în procesul de organizare.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că manifestările de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu vor mai fi organizate ca în ceilalţi ani, din cauza pandemiei de COVID-19, şi a îndemnat la precauţie:

„Fiecare activitate este reglementată de anumite norme şi trebuie să le respectăm. La începutul acestei pandemii spuneam că nu vom avea un an normal ca în ceilalţi ani. Nu am avut sărbători pascale la fel ca în ceilalţi ani, nu am avut Rusalii, nu am avut concedii, nu am avut început de an şcolar. Deci nici aceste sărbători nu vor fi ca în ceilalţi ani. Haideţi să înţelegem că, dincolo de ce suportă corpul medical şi efortul spitalelor, trebuie să reglementăm sau să păstrăm acele reglementări din prespital. Această pandemie nu se tranşează în spital, ci în prespital. Acolo avem nişte reguli, le respectăm, avem o transmitere comunitară scăzută, avem cazuri puţine şi atunci putem şi noi, ca sistem medical, să respirăm”, a spus Tătaru.

În context, primarul Mihai Chirica a declarat că, din cauza pandemiei, evenimentele cultural artistice care se organizau de Sărbătorile Iaşiului nu vor mai fi organizate, dar că îşi doreşte să îşi ia măsurile de precauţie necesare în cazul în care în oraş vor veni pelerini cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Nu încurajăm pe nimeni să vină, dar nu dorim să fim descoperiţi dacă pelerinii ajung aici. De aceea ne vom pregăti doar în acest context, să nu ne prindă pe picior greşit. De cel puţin două zile ajung tot mai multe grupuri de pelerini. Trebuie să ne aşteptăm la acest lucru. În România nu este interzisă libertatea de mişcare şi avem obligaţia de a-i primi aşa cum se cuvine pentru a nu-i pune în pericol şi să nu ne punem în pericol nici pe noi. Celelalte evenimente (organizate de Sărbătorile Iaşiului – n.r) nu se vor mai ţine”, a spus Mihai Chirica.

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Vai, da’ cîtă grijă și iubire manifestă mitropolitu’ pentru credincioși, îmi dau lacrimile de ,,emoție”…
    Dar drăcușoru’, ah!, îmi mută gîndul taman la islamiști, care sunt toți niște credincioși fanatici, nu-i așa?, dar care au închis însăși Mecca…
    Ei? Cum e mai bine?

    • eeee, daca le-ar baga in conturi cat si-au luat anu trecut din acelasi show ar renunta…dar asa, mertzanele alea nu merg pe aer

  2. Biserica nu da doi bani pe astia.

  3. Ce-i așa de greu ? O scoți afară, pe un postament înalt, oamenii se închină de departe și fără s-o atingă. Credeți că sf. Paraschiva nu le va răspunde rugăciunilor dacă n-o ating și n-o sărută ? Atunci e slabă și credința lor dar și a BOR, care nu încurajează astfel de practici.

    • Da, dar să nu uităm de cutia milei, chiar nici p-aia să n-o atingă?

    • Pe acelasi principiu, oamenii ar putea sa se roage si de acasa anul asta. Mii de cazuri zilnic si oamenilor li se dau ocazii sa se buluceasca, apoi sunt certati ca nu sunt disciplinati.

    • Sunt sigur ca „Sf.” Paraschiva nu le va raspunde indiferent de ce fac. :))

      {
      Aveam de-a face c-un crypto-politeism diluat in ‘Monoteism’.
      Rugati-va doar la Dumnezeu, macar. „El” e Sursa Unica.
      Lasati intermediarii ca nu se ridica … }

  4. Să vedem dacă pesedeul are sânge în instalație să le propună prelatilor să amâne pelerinajul cu 3 luni, până la primăvară

  5. 8 elevi joaca baschet in curtea scolii (nu se drogheaza, nu joaca barbut) si sunt amendati. Probabil necredinciosi. 320 se intilnesc la o paranghelie (probabil necredinciosi si astia) si le-o da in freza.

  6. Căcații ăștia de preoți sînt deasupra legii, asta ni se transmite iar?

  7. Babe fara mana …

  8. ##Prostia pura continua … O blasfemie tolerata de altfel, cadavre care aduc sute de milioane de euro anual, neimpozitate, neverificate, nenimic. Se vede doar sigla Benz.

  9. Daca credinta ti-e puternica, nu exista coronavirus ( numai sa nu te rogi la catolici ca e pacat maxim ). Restul care nu vor s-o pupe pe Sf. Parascheva sa pastreze distanta sociala si sa evite plimbarile neesentiale.