G4Media.ro

Publicație de la Budapesta: Mass-media Guvernului Orbán slujeşte atât de frumos încât…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Publicație de la Budapesta: Mass-media Guvernului Orbán slujeşte atât de frumos încât Vladimir Putin nici nu are nevoie să se amestece în alegerile din Ungaria

În Ungaria, mass-media centralizată este atât de mult în consens cu agenda politică pro-Moscova şi pro-China a Guvernului încât nici nu trebuie aşteptat ca Rusia sau China să se folosească de mijloace de comunicare pentru a influenţa alegerile parlamentare din Ungaria, a subliniat portalul de analiză Visegrad Insight la o masă rotundă care a fost organizată la Budapesta de Fundaţia Res Publica din Polonia.

Ca punct de pornire a dezbaterii s-a subliniat că Rusia are, fără îndoială, interese economice şi politice majore pentru a îl menţine la putere pe Viktor Orbán, iar în acest sens Kremlinul dispune de capacităţi şi de mijloace.

Europarlamentarul formaţiunii ungare Momentum, Katalin Cseh, a arătat că în comparaţie cu situaţia din Ungaria de acum patru ani, distrugerea statului de drept a continuat într-un ritm în care azi Guvernul Orbán este acela care încearcă să se amestece în probleme interne ale altor ţări, ignorând valorile de bază ale democraţiei.

Prin imixtiunea în treburile altor ţări Katalin Cseh s-a referit, probabil, la faptul că, potrivit unor informaţii de presă, fondurile Sistemului National de Cooperare (NER) ajung deja şi la mass-media slovenă. Analistul geopolitic al Political Capital, Loránt Győri, a menţionat: În timp ce Rusia exercită presiuni militare asupra întregii regiuni prin ameninţarea Ucrainei, nu demult am avut ocazia să vedem la întâlnirea premierului Viktor Orbán cu preşedintele rus Vladimir Putin, că cei doi doresc să se ajute reciproc pentru păstrarea puterii, cum ar, fi de exemplu, prin menţinerea unui preţ scăzut al gazelor naturale.

În estul Europei, Rusia şi China încearcă să câștige influență cu afaceri tentante şi cu exercitarea unei presiuni prin elita locală şi prin sistemul politic local. Între timp vor să se amestece şi în treburile UE prin relaţii bilaterale şi prin distgrugerea influenţei americane în Uniunea Europeană.

Printre participanţii dezbaterii au fost şi unii care au criticat UE din cauza vulnerabilităţii Ungariei. „Cea mai mare imixtiune reprezintă acea sumă imensă de bani pe care UE o alocă Ungariei şi care este cheltuită de Guvernul FIDESZ pentru a-și asigura propria putere”, a subliniat europarlamentarul Partidului Verzilor din Germania, Daniel Freund, potrivit căruia UE nici nu face nimic pentru ca subvenţiile sale să fie folosite în Ungaria.

Redactorul-șef al Visegrad Insight, Wojciech Przybylski a abordat acest subiect dintr-un alt unghi: „Vedem că Rusia şi China se tem atât de mult de procesele democratice şi de proprii lor cetăţeni încât democraţia este considerată drept o ameninţare pentru propriul lor sistem. De aceea nici nu ezită să se amestece în alegerile din alte țări, așa cum a făcut, de exemplu, Moscova în America.

Ceea ce ne poate salva ar putea fi suveranitatea informatională, un public bine informat şi un discurs pluralist. Tocmai aceasta este ceea ce Guvernul polonez înţelege în mod deformat, când prin mass-media vrea să îşi exercite controlul asupra propriei populaţii.

Şi acest lucru îl vedem şi în Ungaria unde Guvernul nu vrea să permită ca populaţia să îl controleze prin mass-media”, a spus Wojciech Przybylski, care a avertizat că nu trebuie puse prea multe speranțe în misiunea completă de monitorizare a OSCE a alegerilor parlamentare. „Oricare dintre părți câștigă în aprilie, dacă cealaltă pune la îndoială rezultatul, acesta nu va servi intereselor naționale sau securității democrațiilor europene.

De aceea trebuie consolidată iniţiativa societăţii civile privind redarea controlului oamenilor asupra procesului electoral și a informațiilor”, a adăugat Wojciech Przybylski. Europarlamentarul Katalin Cseh a mai afirmat că mulţi au reacţionat prin găsirea unui ţap ispăşitor la tensiunile enorme din ultimii ani. Astfel că sarcina opoziţiei – şi dintr-un anumit punct de vedere şi al instituţiilor UE – este redarea credinţei oamenilor că pot prelua această iniţiativă.

Şi dacă vedem că societatea civilă este fondatorul viitorului nostru, atunci trebuie să investim mult mai mult decât până acum pentru construirea accesului societăţii civile în mass-media.”Opoziţia are o sarcină imensă în aceste două luni dinaintea alegerilor pentru a schimba starea de spirit a oamenilor după campaniile de propagandă din ultimul deceniu.

Și aceasta este sarcina tuturor şi în UE care nu doresc ca țara lor să devină următoarea Ungarie, ceea ce se poate întâmpla foarte ușor. Dacă nu investim în democrația noastră, declinul acesteia s-ar putea accelera rapid și va fi foarte greu să ne ridicăm din această prăbuşire”, a avertizat Katalin Cseh.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Daca „publicatia de la Budepesta” a putut scrie toate astea, cum mai dovedim ca Orban controleaza presa maghiara? Sau si asta e scris la comanda lui Orban?

    Si apoi, daca, potrivit titlului, Putin nu se amesteca in alegeri maghiare, e de rau? Trebuia sa se amestece?

    Despre adevaratul presedinte al Venezuelei cand mai baga „update” de la Langley?

    • Daca cel care scrie e marginal, necitit decat de o mana de omanei, nu e mare paguba.
      Ceea ce nu inteleg unii e ca sfera de influenta asta inseamna: Statul aflat sub influenta e obligat sa adopte sistematic o atitudine care sa corespunda doar intereselor celui care domina. Orban a introdus deja Ungaria in sfera de influenta a lui Putin, benovol. Poate el isi inchipuie ca asta il va ajuta in agenda lui revizionista, mizand pe ajutorul Rusiei. Eu zic ca e naiv.

    • Faptul ca autorul jelurii e un incompetent care nu poate atrage cititorie nici vina lui Orban, si nu neaga ce am zis mai sus, anume ca „publicatia de la Budapesta” este un contraexemplu pentru afirmatia ca in Ungaria lipseste „discursul pluralist”.

      Daca ai fost naiv si nu ai stiut in decembrie 1989 ca nu-i normal sa fii anticomunist la indemnul lui Iliescu, Brucan, Roman, Barlandeanu si ceilalt mebri CC…

      daca ai fost ata de naiv si nu ai stiut ca Adrian Nastase a falsificat referensumul de adoptare a Constitutiei din 2003, pentru ca niciodata, in ROmania, nu se va gasi o majoritate pro-NATO…

      macar ti-ai invata lectia cu ajutorul covidului. In martie 2020, Arafat ne-a zis sa nu purtam masti. In aprilie 2020, Arafat a zis sa ne acoperim gura chiar daca suntem creativi cu textilele. In ianuarie 2021, Arafat ne-a zis ca numai botnita de hartie e buna. Pe ce se baza el in fiecare din circumstante? Si pe ce motiv au blocat, in aprilie 2020, cuvantortodox.info, care i-a contrazis?

      Chiar si in vremurile cele mai cenzurate, un Parvulescu putea sa spunea intregului congres ca Ceausescu e in neregula. Zilnic, puteam sa ne spunem un banc cu Ceausestii. Nu era nevoie de mai mult pluralism al vorbirii, pentru ca nu vorbirea ne lipsea.

      Jeluirea dupa „pluralism” este, intotdeauna, un calus in gura celui care spune ce nu-ti place tie, ca sa poti pune laba pe putere.

    • Oau, ce argumente inteligente! Evident ca cenzura nu poate funcționa 100%, chiar si in Rusia mai pot apare voci critice, chiar daca ulterior alunecă de la balcoane sau se îneacă cu diverse ceaiuri. Ungaria nu e departe. Si evident ca mai există si in Ungaria destui oameni care realizează abisul in care se afundă țărișoara. In rest, din punctul meu de vedere, sper să câștige tot Viktorash. Recunosc ca mi-aș dori inca 4 ani în direcția greșită pt Ungaria, pt ca in felul ăsta Romania va avea in mod clar de câștigat.

    • @@tiberius, aberezi cu apologia comunismului. Eu am trait vremurile alea. Niciodata, repet, NICIODATA nu am dus dorul acelor vremuri.
      Pluralism al vorbirii? Numai sa fi incercat tu sa faci un banc despre Ceasca in public, sa zicem de fata cu 50 de oameni, ca primeai garantat o vizita in miez de noapte.
      Aderarea la UE si NATO au fost pe bune. Chiar si acum, un nou referendum ar conduce la acelasi rezultat. De bine, de rau, apropierea de UE si banii primiti au mai compensat lentoarea cu care Romania iese din mocirla in care rusii ne-au bagat pentru 45 de ani. Eu savurez efectiv fiecare zi de libertate. Daca am fi pusi in situatia de a fi din nou in sfera de influenta rusa, as pleca instant, chiar daca ar fi s-o iau de la 0. Copilul meu nu va trece prin experienta unei dictaturi, orice ar fi.

    • – @un pachețel – bine spus.

  2. Am fost în Ungaria.. Toți mor de foame. Viktor Orban este naționalist pt. mitici. Mai bine cu Klaus??!!

  3. După Germania, și Ungaria va face opinie separată pentru a beneficia de gazul rusesc. Cum soarele, vântul, valurile sau geotermalul nu vor topi, în acest mileniu ,oțelul în Rhur, la fel nici în pusta ungară nu vor putea încălzi miile de locuințe . Așa că ‘ unitatea de monolit’ a UE este pusă la grea încercare de politica dezbinătoare a lui Putin. Cum alta sursa eficienta de energie nu se întrevede în viitorul apropiat, este clar că fiecare se va orienta spre a beneficia de clemența Gazpromului în condiții cât mai avantajoase. Cum China va primi o cota mărită de acum încolo și cum oferta rusă are un anumit volum ce nu poate fi suplimentat din condiții obiective, este clar că Europa, cu toate îndemnurile și ofertele belicoase ale unchiului Sam, nu are alta posibilitate de a se încălzi de a se înțelege cu ursul siberian.

  4. Cineva zicea că am ieșit din mocirlă, aș adăuga,….Acum suntem în aer, fără parașută!

  5. Pai de ce sa interfereze Putin cand Hillary are o echipa specializata pentru treburi d’astea democratice.

  6. Nu știu cum se face că ungurii,a căror politică o condamnăm,sunt mai bine decât noi în toate privințele, fără să aibă resursele noastre.
    Au un trai mai bun,sunt în Schengen merg fără vize în SUA, și mai ales constituția lor are întâietate față de cea europeană !

  7. Nu e treaba noastra ce fac ungurii ei isi hotaresc destinul prin vot si de votat o sa l voteze pe Orban un crestin care e de partea crestinilor,Doamne ajuta!

  8. Orban nu este creștin…este. bolnav,…mândru,….extremist….