
Psiholog: Cum află părinții ce simte copilul: „Hai să facem ceva lucruri împreună, că făcând lucruri împreună, mai aflăm una alta”
Monica Dan, psiholog al ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA, a declarat, referindu-se la modalităţile de prevenire a consumului de droguri, că în primul rând este necesar să recunoaştem că problema există, pentru că există multă negare în societate din acest punct de vedere. Totodată psihologul consideră că este necesar un dialog sincer între părinţi copii, prin activităţi comune, astfel încât părinţii să afle care sunt preocupările copilului lor, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Este nevoie de recunoaşterea faptului că avem o problemă, dar nu cu panică, ci într-un fel raţional, pentru că sunt încă multe locuri şi multe şcoli şi multe comunităţi în care există negare. Cum există negarea la o persoană, există negare şi la nivel de instituţii şi de comunităţii. Deci e nevoie de acceptarea faptului că avem o problemă, hai să vedem cum o gestionăm”, a declarat la Medika Antidrog, Monica Dan.
Ea susţine că ar trebui să existe o intervenţie educaţională care să aibă în vedere dezvoltarea personală a copiilor, adolescenţilor şi tinerilor, formarea de abilităţi de viaţă.
”În general ar fi bine să se urmărească modalităţile în care să se asigure o cât mai bună sănătate mentală a celor tineri”, a declarat Monica Dan.
Psihologul ARAS a explicat că şcolarii mai mici sau mai mari, dar şi elevii de liceu, trec în multe situaţii prin momente dificile, fiind vorba inclusiv de bullying.
”Vorbim aici de deteriorarea calităţii relaţiilor dintre copii şi profesorii lor. Între părinţi şi profesori şi copii. Deci deteriorarea relaţiilor umane întotdeauna duce la ceva rău, la o sănătate mentală problematică. Atâta timp cât nu abordăm, nu reuşim să abordăm chestiunea asta eficient, nu o să fie bine. Apoi e problema asta a dependenţei de ecrane, adică şi asta aduce mai multă izolare, mai mult stat în casă, toate lucruri care au un impact negativ. (…) În familii, nucleul societăţii, cum se spune, acasă, eu am spus mereu şi întreb specialiştii, trăim pe grabă, dar întotdeauna au timp cumva împărţit şi pentru nevoile copiilor, nevoile din casă. La ce ar trebui să ne reîntoarcem sau la ce ar trebuie să fim atenţi în cazul copiilor, adolescenţilor care trăiesc cu noi în casă, copiii noştri până la urmă, membrii familiei?”, a afirmat psihologul Monica Dan.
Ea susţine că a avut un proiect şi a fost impresionată că unii copii au spus că se simt cel mai bine când fac diverse activităţi cu părinţii lor.
”Adică poate să fie activitate cu părinţii ceva făcut prin casă, numai să facă ceva împreună. Poate să fie o treabă, poate să fie un joc, Cred că asta este important. Uneori ne întrebăm ca părinţi cum să fac să aflu ce simte, cum să fac să îmi spună, mai ales în perioadele în care există tendinţa asta la adolescenţă, să nu spună. Dar hai să facem ceva lucruri împreună, că făcând lucruri împreună, mai aflăm una alta. Cât de simplu şi până la urmă, la îndemână. Să îi ţinem aproape şi să-i ascultăm”, a adăugat psihologul ARAS.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.