G4Media.ro

Coaliția PSD-ALDE vrea să scumpească lemnul de foc pentru populație folosind argumente…

Coaliția PSD-ALDE vrea să scumpească lemnul de foc pentru populație folosind argumente false. Realitatea din teren contrazice teoria Puterii

Parlamentul urmează să discute luna aceasta modificarea unui articol din Codul Silvic care asigură populaţiei lemn de foc ieftin. Motivul principal invocat de PSD este că oamenii nu ar fi interesaţi să cumpere de la Romsilva lemn cu aproximativ 160 lei/mc şi, prin urmare, blochează depozitele regiei autonome. G4Media.ro a investigat zonele unde, potrivit autorităţilor, ar fi blocajul cel mai mare şi a aflat că acesta este inexistent.

Sistemul funcţionează şi există patru situaţii: oamenii fie nu au de unde cumpăra lemnul de foc ieftin; fie nu ştiu că există această posibilitate; îl cumpără fără probleme; sau nu au nevoie de el. Autorităţile se bâlbâie şi dau explicaţii care se contrazic.

Ce spun autorităţile: „La ora actuală, în depozitele Romsilva există aproximativ 500.000 mc de lemn de foc destinat populaţiei. Şi nu există cerinţă de lemn de foc pentru populaţie. Trebuie să deblocăm asta”, a fost principalul argument susţinut săptămâna trecută de deputatul PSD Ioan Terea, raportor în cadrul Comisiei pentru agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor, comisie care ulterior a votat propunerea de modificare a Codului Silvic în interesul marilor procesatori.

Întrebat care este motivul pentru care populaţia nu vrea să cumpere lemn de foc ieftin şi preferă să dea chiar şi 700 lei/mc, Terea a refuzat să raspundă G4Media.ro şi a spus că Romsilva este singura în măsură să lămurească situaţia.

Bâlbâieli oficiale. „În acest moment, în depozitele Romsilva se află o cantitate de aproximativ 460.000 mc de lemn pentru foc. Preţurile variază între 160 şi 200 lei/mc, fără TVA, la care se adaugă costurile de transport”, a spus pentru G4Media.ro directorul general al Romsilva, Dragoş Ciprian Pahonţu.

Potrivit acestuia, lemnul de foc destinat exclusiv populaţiei ar bloca depozitele instituţiei pe care o conduce, se degradează şi ar trebui scos pe piaţă şi vândut marilor procesatori.

G4Media.ro a observat că Romsilva a scos deja la vânzare, pe site-ul propriu, aproape 30.000 mc de lemn de foc către oricine e interesat. Întrebat despre acest lucru, Pahonţu a explicat că este vorba despre lemnul rămas nesolicitat de populaţie, pe care Romsilva are dreptul să-l valorifice cum vrea.

Realitatea e diferită de ceea ce susține șeful Romsilva. Una dintre cele mai mari cantităţi de lemn scoasă la vânzare, de aproape 4.000mc, se află în judeţul Harghita. Ceea ce ar însemna că cetăţenii din regiune nu au nevoie de lemn.

La cererea G4Media.ro de a afla care este situaţia, pe judeţe, a cererilor şi livrărilor de lemn de foc de către Romsilva, am aflat că în judeţul Harghita populaţia a solicitat, în primele patru luni ale anului, aproape 4.000mc de lemn de foc care nu i-au fost puşi la dispoziţie. În Harghita se află fabricile unora dintre cei mai mari procesatori de lemn din România.

Se naşte astfel întrebarea referitoare la legalitatea modului în care lemnul a fost scos la vânzare de Romsilva pe site-ul propriu.

„Avem probleme, nu sunt lemne. Cumpărăm lemnul de foc din Odorheiul Secuiesc şi sunt firme care dau bani mai mulţi, ca noi să nu putem cumpăra. Nicio companie nu face contract cu noi,” spune Laszlo Szocs, viceprimarul comunei Siculeni din judeţul Harghita.

Ignoranţă. Primarul din Siculeni nu ştia că poate face contract cu ocoalele silvice ca să cumpere lemn ieftin, finanţat de stat. „Dacă se poate aşa, o facem. Mă interesez”, spune el.

Ce spune legea. Începând de anul trecut, legea (HG 715/2017) descrie clar modul în care populaţia poate avea acces la lemnul de foc al Romsilva, care administrează 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier naţional.

  • Primăriile încheie parteneriate cu ocoalele silvice care administrează pădurile Romsilva
  • Cetăţenii interesaţi de lemn de foc trebuie să depună o cerere la primăria de pe raza de domiciliu
  • Lunar, listele centralizate cu aceste cereri sunt transmise către ocoalele silvice, care le onorează în limita volumelor disponibile

Blocaj inexistent. Romsilva, care a încheiat peste 1.000 de parteneriate cu primăriile, spune că în acest moment are depozitele blocate cu aproximativ 430.000mc de lemn de foc pe care populaţia l-a solicitat, dar nu l-a ridicat. Pentru a afla cauzele blocajului, G4Media.ro a contactat, aleator, primari din câteva judeţele.

Am identificat patru situaţii diferite:

  • Solicitări mai mari decât lemnul disponibil. „Probleme sunt. Lemnul distribuit de ocolul silvic e insuficient. Avem cereri multe şi ocolul nu face faţă solicitărilor. Cum să li se blocheze depozitele? Ne trebuie de cinci ori mai mult faţă de ce am primit până acum”, spune Matei Gheorghe, primarul comunei Mihăeşti din judeţul Argeş.

Statisticile Romsilva confirmă acest lucru. În primele patru luni ale acestui an,  primăriile din judeţul Argeş au solicitat de 6,6 ori mai mult lemn de foc decât i-a fost livrat de ocoalele silvice.

  • Sistemul funţionează corect. „Noi urmărim lunar cererile. Este un ritm normal, oamenii fac cereri, ocolul are lemn în depozit, oamenii interesaţi îl ridică. Nu e blocaj”, spune Mihai Molodeschi, primarul comunei Broşteni din judeţul Suceava.
  • Nu există cerere pentru lemn de foc. „La noi e puţină cerere pentru lemn de foc pentru că oamenii se încălzesc cu gaz. De la ocol ne-au trimis solicitare să popularizăm ideea că există lemn, dar acum nu avem nicio cerere”, spune Gavrilă Ardusătean, viceprimarul comunei Groşi din judeţul Maramureş.
  • Primarii nu sunt informaţi. „Avem probleme, nu sunt lemne. Cumpărăm lemnul de foc din Odorheiul Secuiesc şi sunt firme care dau bani mai mulţi, ca noi să nu putem cumpăra. Nicio companie nu face contract cu noi,” spune Laszlo Szocs, viceprimarul comunei Siculeni din judeţul Harghita.

Pe teren, reprezentanţii ocoalelor silvice au găsit soluţii să gestioneze diversele situaţii. Codruţ Duşa, şeful Ocolului Silvic Topliţa din judeţul Harghita, aşteaptă două luni ca cetăţenii să ridice lemnul solicitat. Dacă nu vin, transformă zona în depozit temporar şi publică volumul respectiv de lemn pe site-ul Romsilva, pentru a vedea dacă e cineva interesat. Apoi îl vinde.

Camera Deputaţilor urmează să discute în curând modificarea Codului Silvic ca urmare a unor argumente care se contrazic. Blocajul pe care marii procesatori din industria lemnului îl invocă se regăseşte doar pe hârtie.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Să se scumpească toate până când românul de rând va înţelege că trebuie să voteze de fiecare dată.

  2. ”Indrazneste sa crezi…!”
    Saracii oameni, cu ce or fi pacatuit, de s-au trezit pe cap cu o asemenea napasta, cunoscuta si sub numele de Ciuma Rosie…?!
    La iarna ar fi bine sa sa se incalzeasca cu Programul de Guvernare. Arde bine, daca e stropit nitzel cu tarie…

  3. in zona Brasovului gasesti lemn la 200-220 RON m ster (sau 365 RON / mc) adus acasa de „baieti”. Primariile ti-l „asigura ” in padure la 150 RON / m ster. Daca pui in calcul transportul si munca – ajungi tot la 200-220 RON.
    Regia Padurilor Kronstadt il are in depozite la 170 RON pe m ster. Adica 282 RON / mc.
    De unde naiba scoateti preturile astea ? 160 RON mc? adica 96 RON m ster ?

    In orice caz, mai mare rusinea ca inca ne incalzim cu lemn …..

  4. Asa e astia duc tara in faliment,cum domne sa se scumpeasca lemnele,pfuuu nenorocire,bine macar ca nu taie salariile ca boc si compania!

  5. Oare nu greșiți?
    În articol va referiți doar la județele care au o suprafață mare de păduri, însă ce ne facem cu județele de genul Galați, Brăila, Vaslui…si aproximativ alte 14-15 județe din țară unde masa lemnoasă nu poate fi asigurată local…aceste județe pun sau vor pune presiune pe oferta din județele unde se gaseste material lemnos suficient conducând la creșterea prețului…Dacă analizați situația doar în județele bogate in păduri de genul Sucevei, Maramureșului, Bacaului cred că mințiți prin omisiune și tare nu as vrea să fiu mințit și de dvs că suntem mințiți suficient de altii

  6. În perioada imediat următoare urmează a fi supus votului plenului Camerei Deputaților propunerea de modificare a Codului Silvic. Prin acest articol încercăm să găsim un răspuns la întrebarea – De ce ar trebui votată modificare Codului Silvic ?

    RNP Romsilva administrează în anul 2018 o suprafață de 3.137.671 ha fond forestier. Prin modificarea art.59 din Codului Silvic în anul 2017, aceasta a primit ca obligație legală efectuarea lucrărilor silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, pentru un volum de masă lemnoasă estimat de 4,3 milioane mc.

    Din acest volum, la finalul lunii martie 2018, s-au recoltat:

    – 194.200 mc (4,51%) – de către agenții economici atestați, în cadrul contractelor de prestări servicii de exploatare;
    – 375.800 mc (8,73%) – prin forțele proprii ale unităților și subunităților RNP Romsilva;

    RNP Romsilva a ofertat un volum de 2,3 milioane mc de masă lemnoasă spre a fi adjudecată pentru exploatare prin prestări servicii, din care a fost adjudecat un volum de 0,9 milioane mc. Lipsa de atractivitate pentru operatorii economici atestați a acestui tip de lucrări se datorează în parte prețului mic oferit de RNP Romsilva, preț în multe cazuri nesustenabil, și în parte complexității procedurii de licitație, neadaptată specificului domeniului forestier.

    Productivitatea fizică realizată de RNP Romsilva în trimestrul I 2018 este de 265 mc / utilaj conducător / lună pentru volumul exploatat în regie proprie, cu un număr de 451 utilaje conducătoare, productivitatea insuficientă pentru a asigura volumul de lucrări necesar pentru exploatarea a 4,3 milioane mc.

    În aceste condiții, un volum de cel puțin 2 milioane mc masă lemnoasă poate rămâne neexploatat, având efecte negative multiple:

    – neasigurarea lucrărilor silvice, atât de necesare pădurii;
    – reducerea activității operatorilor economici din exploatări forestiere până la faliment;
    – reducerea personalului calificat implicat în activități de exploatări forestiere, ce se vede nevoit să găsească activități lucrative în alte domenii de activitate;
    – scoaterea din economia forestieră națională a unor importante resurse financiare, firmele de industrializare a lemnului fiind obligate, pentru a-și continua activitatea, să importe masă lemnoasă din afara României.
    – reducerea volumului de lemn de foc disponibil în piață.

    Pentru a ieși din situația de blocaj a resursei de lemn, considerăm necesară votarea modificării art.59 din Codul Silvic și stabilirea unui nou cadru legislativ în condiții de eficiență economică și aplicabilitate prin Regulamentul de valorificare al masei lemnoase, act normativ aprobat prin hotărâre de Guvern.

    • Materialul ăsta e făcut intenționat greșit, amestecând niște adevăruri cu maxime alarmiste. Această asociație susține crima organizată în domeniu și îi face jocurile. Orice profesionist silvic vă poate demonta aberațiile de mai sus.
      Cel mai bine ar fi ca această asociație să fie dată de o parte.

  7. Și tu „unul” și asfor – Tobescu, mințiți ca nerușinații. Luați bani mulți de la companii să furați lemnul de la gura sobelor romanilor să-l dați la combinate, iar lumea să plătească o pensie pe metru cub. Sunteți indivizi fără scrupule și fără omenie, caracteristici asemănătoare animalelor. Va veni ziua în care țara să vă cunoască pe toți hoții de lemne și o să ajungeți la coșul de gunoi, unde meritați să fiți.

    • Bine domnule! O sa ma rog la Dumnezeu sa nu se adopte modificarea articolului ăluia….si va propun sa ne mai auzim undeva prin noiembrie…

  8. Bine domnule! O sa ma rog la Dumnezeu sa nu se adopte modificarea articolului ăluia….si va propun sa ne mai auzim undeva prin noiembrie…

  9. NU mai dezinformati. Este vorba de lemnul de brad, care nu are cerere pentru foc si care blocheaza depozitele si rampele.
    Ar fi bine sa ne vedem de treaba si sa nu mai comentam orice articol. Prea ne pricepem la toate.