G4Media.ro

Codul Silvic se modifică în avantajul marilor companii. Efectul: populaţia va plati…

Codul Silvic se modifică în avantajul marilor companii. Efectul: populaţia va plati lemnul de foc cu 700 lei/mc sau mai mult

În comisiile de specialitate din Camera Deputaților majoritatea PSD – ALDE a votat, azi, modificarea unui articol din Codul Silvic care asigura populaţiei lemn de foc cu aproximativ 150 lei/mc, dar scădea afacerile marilor procesatori din industrie cu peste 200 de milioane de euro, cum a arătat o analiză a G4Media.ro. Efectul modificării va fi, cel mai probabil, creşterea preţului lemnului de foc pentru persoanele fizice la 700 lei/mc sau mai mult, declară pentru G4Media.ro fostul ministru al apelor și pădurilor, Doina Pană.

Comisia pentru agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor și Comisia pentru mediu au operat modificările la Codul Silvic într-o ședință reunită. Comisiile vor prezenta modificările în cadrul plenului Camerei Deputaţilor mâine sau, cel mai probabil, săptămâna viitoare. După votul în plen, legea merge la promulgare. Singurul parlamentar din comisie care a criticat modificarea a fost reprezentantul UDMR.

Cum a fost modificat articolul din Codul Silvic. Este vorba în principiu despre articolul 59, alineatul 5.

  • Forma în vigoare: ”Lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum și tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafețe compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuți de lege, prin exploatare în regie proprie, cu forțe proprii sau prin prestări servicii cu operatori economici atestați pentru lucrări de exploatare forestieră.”
  • Ce s-a modificat: La acest articol s-a adăugat posibilitatea exploatării lemnului ”la picor” (adică direct din pădure) de către agenții economici. Până acum, potrivit Codului în vigoare, Romsilva nu putea decât prin forțe proprii sau angajând companii să exploateze lemnul, să-l aducă în depozite, să-l sorteze și abia apoi să-l vândă, iar populația beneficia de un preț social, care anul trecut a fost 156 de lei/metru cub. Acum însă, Romsilva va putea vinde lemul direct din pădure agenților economici, care la rândul lor vor putea face ce doresc cu el.

Discuţiile din comisii, la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Romsilva şi ai industriei, au durat aproximativ o oră. Diverşi parlamentari şi invitaţi şi-au expus punctul de vedere, de multe ori fără legătură cu părerea exprimată de vorbitorul anterior. Unii dintre cei prezenţi, cu drept de vot, nu ştiau cine sunt cei care vorbesc.

Punctele de vedere exprimate s-au bătut cap în cap. Pe de o parte, deputatul PSD Ioan Terea, raportor al Comisiei pentru agricultură, a susţinut modificarea legii deoarece reglementările în vigoare ar fi dus la crearea unui blocaj. „La ora actuală, în depozitele Romsilva există 500.000 mc de lemn de foc destinat populaţiei. Şi nu există cerinţă de lemn de foc pentru populaţie. Trebuie să deblocăm asta”, a spus el.

Pe de altă parte, deputatul ALDE Ioan Tabugan (proaspăt trecut de la PMP), membru în Comisia pentru agricultură, a spus că legea trebuie modificată deoarece a dus la crearea unei necesităţi acute de lemn de foc. Ideea a fost susţinută şi de Dragoş Ciprian Pahonţu, directorul general al Romsilva, potrivit căruia această lipsă a lemnului de foc duce la o problemă majoră.

Nimeni nu a părut deranjat de asemenea păreri contrare şi s-a trecut la votare, aproape în unanimitate.

„Marii agenţi economici au făcut presiuni, s-au coalizat şi nu s-au prezentat la licitaţiile Romsilva. Acum au reuşit să introducă în lege şi posibilitatea Romsilva de a licita pe picior (adică direct în pădure), posibilitate care bineînţeles că va fi prioritară. Au luat lemnul de la populaţie. Va fi un preţ uriaş”, a declarat pentru G4Media.ro deputatul PSD Doina Pană, iniţiatoarea Codului Silvic în forma actuală şi fost ministru al Apelor şi Pădurilor.

În ciuda boicotului marilor procesatori, Romsilva are deja asigurată exploatarea anul acesta, prin forțe proprii sau prin intermediari, a 3,7 milioane de metri cubi de lemn. Ar fi rămas de atribuit exploatarea a aproximativ 600,000 de metri cubi în a doua jumătate a anului.
În urma schimbării legislative aprobate astăzi, dacă ea va trece și de plenul Camerei, este însă de aşteptat ca Romsilva să cedeze presiunilor industriei şi să renunţe la exploatarea în regim propriu în favoarea unei vânzări directe a lemnului către agenţii economici. Iar aceştia, la rândul lor, pot vinde lemnul populaţiei la ce preţ doresc.

Context. G4Media a dezvăluit în 4 iunie care sunt mizele modificărilor la Codul Silvic. Disputa a început în vara anului trecut, când Parlamentul a votat o lege care aduce unele modificări Codului Silvic, cu scopul declarat de a asigura populaţiei lemn de foc mai ieftin.
Până atunci, Romsilva, care administrează 3.14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier naţional, licita „pe picior”, direct în pădure, adică estima cam ce cantitate de lemn ar rezulta dintr-o anumită exploatare. Firmele care câştigau licitaţia plăteau preţul respectiv, făceau exploatarea şi vindeau apoi lemnul cui voiau şi la ce preţ doreau.
Noua lege obliga Romsilva să-l exploateze prin forţe proprii sau apelând la serviciile altor companii şi să vândă lemnul de foc prioritar populaţiei şi la preţul de pornire al licitaţiei, plus un profit modic pentru ea. Anul trecut, de exemplu, preţul mediu practicat de Romsilva a fost de 156 lei/mc.

Foto: pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Cât mai liber la furat băieții mei. Călare pe ce a mai rămas. Jaf și prăpăd să rămână după noi. Las că nu e treaba noastră cu ce vor trăi copii voștri. Cei care au stat acasă la vot sunt la fel de vinovați pt tot ca și cei ce au ales ciuma. Amin.

  2. Mesaj pt trepanati :
    In Europa ster se plateste de populatie 40-50 Euro . La salariile din vest . Sa va dea Dragnea lemne !!! MOCA

  3. Asta e deja asuprire.

  4. Pivotul principal este consigliere tobescu constantin, un inginer silvic ratat și semidoct, animat de interese materiale și impus de cei interesați să le facă treaba murdară.

  5. Articol de 2 lei. Lemnul putrezeste in padure pt ca romsilva nu il poate exploata. Procesatorii sunt plini de lemn…

  6. Pretul de care se vorbeste este mai mult ca sigur in platforma de la drumul forestier undeva in padure in cele mai multe cazuri la mama naibii. La acest pret adaugati transportul care de multe ori e mai scump ca lemnul. Criza de lemn e la campie in general iar lemnul este disponibil in cele mai multe cazuri la munte (mult din el de rasinoase, neinteresant). Pe marii procesatori de care se vorbeste ca ar fi boicotat exploatarea tocmai lemnul asta (de rasinoase care oricum nu are trecere la populatie) ii intereseaza.

  7. Mi se pare corect: sponsorilor o rasplata consistenta, suporterilor o binemeritata pedeapsa pentru prostie deosebita (ca multi dintre votantii psd se incalzesc cu lemne).

  8. Buna ziua. In judetul Brasov – deci nu la campie – nu exista niciun deposit de lemne de foc. Daca intrebi iti spun toti ca „te descurci”. In 2017 am dat 300 RON pe metru ster. Toate relele pe capul omului obisnuit…