G4Media.ro

Protest inedit în Franţa: Minut de reculegere pentru „decesul anunţat al spitalului…

Sursa foto: Pixabay

Protest inedit în Franţa: Minut de reculegere pentru „decesul anunţat al spitalului public”

Personalul medical de la mai multe spitale din Franţa a păstrat vineri un minut de reculegere pentru a trage un semnal de alarmă asupra „morţii anunţate a spitalului public”, denunţând în acest fel condiţiile de muncă şi lipsa de mijloace cu care se confruntă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

La Strabourg (est), pentru a treia oară, circa 300 de persoane în halate albe au stat nemişcate în frig, cu privirea sumbră, timp de un minut.

„Suntem aici astăzi pentru că dorim să continuăm să ne îngrijim pacienţii în pofida epuizării, în pofida lipsei de paturi, în pofida restricţiilor bugetare, dar nu mai putem să o facem”, a declarat dr.Sebastien Harscoat, medic de urgenţă.

„Spitalul public este pe moarte!”, concluzionează el.

Această formă inedită de protest sub forma unui minut de reculegere, fără niciun banner a avut loc în premieră la 10 decembrie la Strasbourg, în ziua vizitei premierului Jean Castex. Alte spitale au preluat iniţiativa în estul ţării, iar vineri 15 spitale din Franţa anunţaseră că vor urma acest exemplu, potrivit unei liste enumerate de dr. Harscoat.

„Peste tot în Franţa, am depăşit hotarul când tratăm oamenii mai puţin bine, sau chiar când nu îi mai tratăm deloc’, a denunţat dr. Pierre Catoire, medic de urgenţă, unul dintre cei 90 de lucrători medicali reuniţi la Bordeaux (sud-vest).

„Uneori avem mai mult de 20 de pacienţi pe coridoare aşteptând ca un medic să îi vadă pentru a şti, cel puţin, dacă sunt în stare gravă sau nu”, adaugă el.

„Dacă situaţia s-a înrăutăţit din cauza pandemiei COVID-19, aceasta „nu arată decât consecinţele alegerilor făcute în ultimii 20 de ani”, mai spune acesta.

Numărul infectărilor cu coronavirus a explodat de mai multe zile în Franţa la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei, cu 200.000-300.000 de noi cazuri pe zi.

Dacă această creştere semnificativă se explică în parte prin numărul fără precedent de teste, intensificarea pandemiei este foarte reală, mai ales din cauza noii variante Omicron, mult mai contagioasă.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. In Franta (si Austria,germania…) au fost o groaza de proteste unde doctorii si asistentele si-au dat foc live la haletele si la legitimatiile de munca pe motiv ca nu mai sunt acceptati daca nu sunt intepati sau ca nu sunt de acord cu dictatura medicalaBineinteles,nu le gasiti pe youtube dar puteti cauta cu duck.com.Droggy,ai legatura la a ma face anti occidental.

    • Nu eu vă fac, complexele și frustrările pe care le aveți v-au făcut, pe fondul lipsei de educație și a unei culturi precare. Spuneți numaie bazaconii, ca de fiecare data.

  2. Dincolo de excepții, doctorii și asistentele din toată lumea sunt cei care au dus tot greul. Iar aia care au tras ca ne.bunii, merita absolut orice. La noi injuram doctorii ca a murit lumea. Dar ca să faci asta (repet, dincolo de cazurile unde a fost vorba de incompetenta sau rea vointa) trebuie sa le oferi în primul rând condiții gen spitale, echipamente, medicamente, tot ce înseamnă sistem medical.
    Ce se întâmplă acum în SUA în primul rând cât și în alte tari cu doctorii și asistentele care refuza „imunizarea” e strigător la cer. Dincolo de faptul ca presupun ca bolnavul îmbolnăvește doctorul și nu invers, te folosești de ei 2 ani, și dupa ii arunci ca pe niște masele stricate.

    • Nu va supărați, dar doctorii care refuza imunizarea sunt ca preoții care refuza sa sfințească apa.

    • @dogy,
      eşti tare… Nu refuză nimeni imunizarea în adevăratul sens al cuvântului, iar doctorii refuză doar un produs/tratament pe care unii nu îl consideră sigur. Aşa cum nici tu nu consumi orice aliment de pe piaţă pentru că ştii că este nociv sau nu îţi prieşte.
      Iar pentru a continua analogia ta: astfel de doctori sunt ca preoţii care refuză să sfinţească apa dintr-o băltoacă plină de noroi sau refuză să facă liturghia cu suc sau ţuică (există nişte canoane, nişte reguli –cine le cunoaşte le respectă, amatorii nu)

  3. Vreți și dvs sa băgați ceva și n-aveti ce?

  4. francezii, firește, s-au prins.