G4Media.ro

Propunerea de castrare chimică a infractorilor pedofili, reluată în Ungaria pe fondul…

sursa foto: Facebook/Dóra Dúró,

Propunerea de castrare chimică a infractorilor pedofili, reluată în Ungaria pe fondul scandalului provocat de grațierea unui condamnat în cazul de pedofilie de la un centru de îngrijire a copiilor

Castrarea chimică a infractorilor pedofili a mai fost propusă în Ungaria, iar tema este acum din nou în dezbatere publică, pe fondul amplului scandal provocat de grațierea unui individ implicat într-un caz de pedofilie la un centru de îngrijire a copiilor. În ciuda demisiilor unor oficiali, inclusiv a președintei țării, Katalin Novák, revolta publică nu s-a stins, iar dezbaterea politică le creează avantaje opozanților partidului condus de premierul Viktor Orban.

După ce au fost făcute publice informațiile despre dosarul de grațiere, pe 13 februarie, a bărbatului care conducea căminul de copii din Bicske – fiind complicele unui pedofil care obișnuia să-i abuzeze pe copiii rezidenți ai centrului – Mișcarea Mi Hazánk a organizat o manifestație cu torțe. La demonstrație, parlamentarul László Toroczkai (președinte al organizației Mi Hazánk) a promis că, dacă partidul său ajunge la guvernare, criminalii pedofili vor fi castrați.

Ideea castrării nu este nouă în Ungaria, întrucât o ală politiciană, Dóra Dúró – fostă membră a partidului extreemist Jobbik – propunea în 2016 și 2019 (împreună cu fostul ei coleg de partid Ádám Mirkóczki) tratamentul medical forțat al pedofililor, sau mai precis: posibilitatea de castrare chimică.

La parada cu torțe organizată la căminul de copii din Bicske, Dóra Dúró a adus din nou în discuție castrarea, afirmând și că directorul condamnat în dosar ar putea „scăpa cu opt ani”. „Pedofilii trebuie castrați, Mi Hazánk va iniția o modificare a legii în acest sens”, a promis Dóra Dúró, conform index.hu

Ce este castrarea chimică?

Castrarea chimică este denumirea folosită în mai multe țări, referindu-se la tratamentul cu substanțe chimice pentru infractorii sexuali care are ca efect scăderea până la dispariție a dorinței sexuale. Practic, substanțele blochează efectul hormonilor androgeni (stimularea sau reglarea dezvoltării și menținerii caracteristicilor masculine). Primul efect direct al castrării chimice  este disfuncția erectilă, adică incapacitatea de a dezvolta sau menține o erecție (…).. Prima castrare chimică a fost efectuată în 1944.

În prezent, castrarea chimică este folosită ca sancțiune penală în 38 de țări ale lumii – cu reguli, condiții și practici diferite (ex: Australia, Coreea de Sud, Estonia, Polonia, Moldova, Pakistan, Coreea de Sud, zece state ale Statelor Unite, iar în plus, în Rusia, Argentina și Israel există și posibilitatea remiterii parțiale a pedepselor cu închisoarea în schimbul castrării voluntare).

În practică, rareori se fac judecăți care includ această soluție. Cu ani în urmă, un tribunal din Republica Moldova a condamnat la castrare chimică un bărbat de cincizeci de ani care a violat-o pe fiica de opt ani a partenerei sale.

O rezoluție guvernamentală privind castrarea chimică a fost adoptată și în Ungaria, în urmă cu unsprezece ani, ca răspuns la solicitarea lui Népszava. Ministerul Administrației Publice și Justiției a anunțat însă că, castrarea obligatorie nu este compatibilă cu convențiile internaționale privind drepturile omului și cu multe puncte ale Legii fundamentale, așa că guvernul nu intenționează să o introducă. Astfel de clauze de penalizare ar încălca prevederile care interzic tortura, tratamentele sau pedepsele inumane sau degradante, a susținut Ministerul Justiției, potrivit căruia castrarea chimică „poate avea consecințe grave asupra sănătății”, de altfel, în așa fel încât nimic să nu garanteze eficacitatea intervenției.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Propunerea asta e praf in ochi pentru a distrage de la problemele reale.