G4Media.ro

Propunere pentru o nouă rundă de sancțiuni europene împotriva Rusiei / Vizează…

Sursa foto: pixabay.com

Propunere pentru o nouă rundă de sancțiuni europene împotriva Rusiei / Vizează petrolul, gazul lichefiat și importurile de diamante de la cel mai mare producător din lume

Comisia Europeană a trimis statelor membre o propunere oficială pentru o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând importurile de diamante. Propunerea, care este semnată și de Înaltul Reprezentant Josep Borrell, a fost distribuită marți seara, după mai multe săptămâni de consultări în culise cu țările menite să testeze apele, scrie Euronews.

Aceasta include „noi interdicții de import și export, acțiuni de înăsprire a plafonului de preț al petrolului și măsuri dure împotriva companiilor din țări terțe care eludează sancțiunile”, a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Pachetul vizează, de asemenea, reducerea veniturilor rămase pe care Rusia le obține din exportul de diamante către Europa și partenerii săi. Acest lucru se face în cooperare foarte strânsă cu partenerii noștri din G7.”

Unul dintre produsele care vor intra sub incidența interdicțiilor este gazul petrolier lichefiat (GPL), un tip de combustibil utilizat pentru încălzire, gătit și transport, potrivit unui diplomat care a vorbit sub protecția anonimatului.

Sancțiunile vor face acum obiectul unor negocieri între cele 27 de state membre, care au nevoie de unanimitate pentru a fi aprobate. Dacă vor fi aprobate în cele din urmă, ele vor reprezenta cea de-a 12-a serie de sancțiuni impuse Rusiei din cauza invaziei la scară largă a Ucrainei.

Se așteaptă ca discuțiile să fie laborioase, deoarece sancțiunile au devenit mai greu de încheiat cu fiecare nouă rundă. Pachetul anterior, care viza companii cu sediul în China suspectate de eludare, a avut nevoie de mai mult de o lună pentru a fi încheiat.

Cea mai recentă propunere continuă bătălia dificilă pentru a-i reprima pe cei despre care se crede că ajută Kremlinul să se sustragă restricțiilor multiple, care a devenit dificil de abordat pe măsură ce numărul restricțiilor crește.

Dar tema principală a celui de-al 12-lea pachet va fi, fără îndoială, diamantele.

Rusia este cel mai mare producător de diamante din lume în funcție de volum, cu peste 90% din activitatea sa controlată de o singură companie, Alrosa. În 2021, anul de dinaintea lansării războiului, țara a exportat diamante brute în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari (3,77 miliarde de euro), o sumă care a scăzut doar ușor în 2022, datorită absenței sancțiunilor.

Omisiunea a fost denunțată în repetate rânduri de oficialii de la Kiev și de țările din Europa de Est, care doresc să taie agresorului cât mai multe venituri.

Natura secretă a industriei diamantelor a fost creditată ca fiind principalul motiv al acțiunii întârziate. Diamantele trec prin mai multe mâini până când ajung la clientul final. De exemplu: Diamantele brute rusești sunt, de obicei, tăiate și lustruite în India și apoi comercializate în Anvers, Belgia, de unde sunt expediate către alte piețe din întreaga lume, precum SUA, Hong Kong și Emiratele Arabe Unite.

Acest lucru înseamnă că, cel mai probabil, un comerciant cu amănuntul nu va putea identifica cu exactitate originea unui anumit diamant, ceea ce face dificilă separarea exporturilor rusești de cele non-rusești.

Conștienți de acest lucru, UE și G7 au lucrat la un sistem internațional de trasabilitate care poate urmări diamantele de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la mine până la vitrinele de prezentare. În ultimele luni au fost lansate mai multe idei, inclusiv o metodă bazată pe blockchain, propusă de guvernul belgian, care dorește să păstreze poziția de lider a Anversului în sectorul diamantelor.

Luna trecută, în timpul unei vizite surpriză a președintelui Volodymr Zelenskyy, prim-ministrul belgian Alexander De Croo a promis că va elimina „diamantele rusești sângeroase” de pe piețele europene de vânzare cu amănuntul.

„A durat ceva timp, deoarece dorim să evităm ca interdicțiile privind diamantele să fie eludate”, a declarat De Croo. „Dacă o faci doar pe piața angro, atunci acestea vor fi comercializate în alte centre de diamante din lume și noi le vom avea în continuare în magazinele noastre. Nu va face nicio diferență pentru Rusia”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...