G4Media.ro

Proprietar de apartament din Constanța, despre refugiații din Ucraina după ce statul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Proprietar de apartament din Constanța, despre refugiații din Ucraina după ce statul a tăiat din bani: Sincer, nu mai avem niciun interes să-i ținem. Au termen de eliberare apartamente luna asta, 15 mai, preferăm să închiriem pe sezonul estival

Cu un număr tot mai mare de cetățeni veniţi din alte ţări la noi, proprietarii de locuinţe ar trebui să se bucure că au clienți. Şi totuşi, în mod ciudat, în ultimele luni lucrurile stau exact pe dos, relatează site-ul știrileprotv.ro

Pe site-urile de specialitate unele anunțuri de închiriere, precizează că nu sunt acceptaţi străini. În cazul refugiaților ucraineni, explicația ar fi ca autorităţile au întârziat plățile. Pe de altă parte, spun sociologii, românii trebuie să învețe să fie mai toleranți cu cei veniți să muncească și să studieze la noi.

Pe site-urile de specialitate, un apartament cu două camere din Sectorul 3 al Capitalei nu se închiriază cetățenilor străini și este interzis subînchiriatul. La fel se întâmplă și cu o garsonieră din Sectorul 4. Aici, proprietarul nu vrea nici studenţi.

Sunt doar câteva dintre cerințele care apar tot mai des în ultima vreme. Agenții imobiliari susțin că proprietarii își doresc chiriași care să rămână în locuință pentru o perioadă mai lungă de timp, ca să nu renoveze des.

  • Alexandru Bucur, agent imobiliar: „Soluția optimă pentru un proprietar este un chiriaș care să stea de la 3-5 ani în sus, adică ei întotdeauna când faci un schimb de chiriași , un proprietar are o cheltuială, fie că e vorba de o curățenie, fie că trebuie văruit, renovat , schimbat mobilierul, retușat anumite daune. Întotdeauna este și o perioadă în care apartamentul stă neînchiriat”.

Şi în cazul refugiații ucraineni proprietarii sunt ceva mai rezervați. În Constanța, de exemplu, în toamna anului trecut, pentru 20.000 de ucraineni statul acoperea cheltuielile de cazare fără condiţii. Acum statul mai suportă cazarea doar pentru patru luni și continua să facă asta numai dacă beneficiarii se angajează. Proprietarii apartamentelor spun că nu mai este rentabil să le închirieze ucrainenilor.

  • Proprietar apartament: „Sincer, nu mai avem niciun interes să-i ținem. Au termen de eliberare apartamente luna asta, 15 mai, preferăm să închiriem pe sezonul estival, ca să nu mai avem probleme.”
  • Nadia Mihalcea, expert imobiliar: „În perioada verii, proprietarii închiriază turiștilor, pentru că aduc venituri mult mai mari.”

De la începutul lunii mai, autoritățile române vor acorda cetățenilor ucraineni 750 de lei pentru o persoană care locuiește sigură și 2.000 de lei pentru o familie, bani necesari pentru a acoperi cheltuielile de cazare. Pentru mâncare, statul român va acorda lunar 600 de lei pentru fiecare persoană.

Evitați sunt și muncitorii veniţi din Asia. Și asta, pentru că, spun agenții imobiliari, locuiesc mai mulți într-o locuință închiriată de unul dintre ei.

Din 2001, țara noastră a adoptat o lege antidiscriminare care interzice astfel de comportamente. În România, lucrează aproximativ 200.000 de muncitori din alte țări, în special din Asia.

Citește integral pe site-ul știrileprotv.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cam asta a fost “bunătatea” romanilor. S-au îmbogățit pe spatele refugiaților, încasând in 6 luni când in alți șase ani si ne-au spus ca “ajută ucrainenii”… acum, gata , afara cu refugiații. Nație perfida suntem.

    • Aa, ma scuzi, dar situatia e mai complexa: multi refugiati au fost cazati de la inceput, cand nu se astepta nimeni sa fie compensat in vreun fel.
      Apoi, dupa un an de zile, in care refugiatul nu a invatat romana deloc, nu a invatat engleza deloc, nu si-a cautat vreun loc de munca deloc si a umplut forumurile cu mesaje despre cat de mizerabile sunt salariile in Romania, adica mult sub nivelul lor de educati cu 8 clase si fara vreo limba straina cunoscuta,….da, ar trebui sa isi ia job si sa plateasca chiria sau sa se duca unde vor ei.
      Si sa nu crezi ca am de principiu ceva cu ei. Am cazat o familie un an si le-am dat lor toate ajutoarele primite. Nu am retinut niciun ban de chirie, intelegi? Si cand le propuneam joburi… Ce sa vezi? Nu vreau in magazin, nu vreau in IT, ca nu imi place Windows, nu vreau acolo ca e salariul mic. Copiii scoala din parti, ca sa nu cimva sa invete nici ei engleza sau romana…

  2. e foame de bani

  3. Nu inteleg de ce statul are dreptul sa ma oblige sa inchiriez o proprietate oricui. Daca nu vreau sa inchiriez unui student sau unui tip cu fatza si culoare de infractor, sau unei familii cu copii sau cu animale de companie? Nu vreau si gata. E casa mea, inchiriez cui vreau.

  4. Sa ne rugam sa nu fim noi in situatia Ucrainienilor… noi ne omaram singuri intre noi, din rautate si ciuda!

    • De acord.

  5. Anul trecut dadeam exemple cat de buni suntem noi cu strainii, dar in realitate era vorba de cateva mii de lei bune pentru chirie pe luna.

    • Nu trebuie generalizat. In primele luni nu se stia de acesti bani si oamenii i -au cazat si i-au ajutat fara sa creada ca vor primi orice fel de ajutor inapoi de la primarie/guvern/UE.
      Situatia s-a schimbat cand s-au promis banii si au intrat in hora imediat proprietarii de apartamente care au inchiriat ucrainienilor doar pentru din ratiuni economice. Dar nu a fost asa la inceput si cei care au cazar refugiati in primele luni merita toata stima.

  6. Analizezi si tu ca guvernul actual, dupa o logica de clasa a 5a