
Proiect pentru reintroducerea elanului în Parcul Natural Vânători Neamţ / ”Vor contribui la restaurarea echilibrului ecologic şi vor menţine biodiversitatea locală”
Asociaţia de Ecoturism din România (AER) a lansat proiectul „Ţinutul Zimbrului: conservare, educaţie şi turism în Parcul Natural Vânători Neamţ” prin care se vor face primii paşi în procesul de reintroducere a speciei elan şi realizarea zonei educaţionale „Şcoala Pădurii”.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, transmis vineri AGERPRES, proiectul este finanţat de Fundaţia OMV Petrom prin programul „Verde pentru viitor” – ediţia 2.0, dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Propark Fundaţia pentru Arii Protejate.
Astfel, împreună cu Regia Naţional a Pădurilor (RNP) Romsilva – Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ (PNVNT), Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) şi Asociaţia Mioritics (AM) se va implementa un model integrat de management al biodiversităţii, educaţie de mediu şi dezvoltare ecoturistică, precizează sursa citată, transmite Agerpres.
„Revenirea elanului în Vânători Neamţ şi transformarea Centrului de Vizitare într-un hub educaţional de referinţă sunt exemple concrete că ecoturismul şi conservarea naturii vor genera beneficii reale pentru comunitatea locală prin diversificarea atracţiilor şi creşterea duratei medii de şedere a turiştilor”, a declarat, în comunicat, Bogdan Papuc, manager de proiect AER.
Conform sursei citate, aducerea elanului (Alces alces) în habitatul natural al ariei protejate este un pas major pentru conservarea naturii din România, prin restaurarea proceselor naturale.
„Elanii, alături de zimbrii eliberaţi tot în această zonă, pentru prima oară în România, în urmă cu mai bine de zece ani, vor contribui la restaurarea echilibrului ecologic şi vor menţine biodiversitatea locală”, menţionează asociaţia de profil.
Totodată, în diferite zone din parc vor fi realizate patru zone umede cu funcţia de adăpare pentru mamifere şi păsări şi de adăpost pentru amfibieni, reptile şi diferite tipuri de insecte. Acestea vor susţine protecţia faunei şi florei specifice zonei, promovând soluţii pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice, susţin reprezentanţii asociaţiei.
„Proiectul implementat în Parcul Natural Vânători Neamţ reprezintă o continuare a iniţiativelor demarate prin Programul „Verde pentru Viitor”, ediţia 1, consolidând în continuare eforturile de conservare a biodiversităţii şi dezvoltare a ecoturismului. După renovarea Centrului de Vizitare realizată anterior, acum se adaugă noi îmbunătăţiri semnificative, inclusiv amenajarea unor noi instalaţii interactive şi crearea unei zone educaţionale extinse, denumită „Şcoala Pădurii”, care integrează Centrul de Vizitare, ţarcul de aclimatizare pentru zimbri şi elani, viitoarea pădure-parc şi grădina zoologică din proximitate”, a subliniat Papuc.
O altă activitate din cadrul proiectului este introducerea educaţiei de mediu în şcolile din judeţul Neamţ, iniţiativă care se va realiza prin elaborarea unui curs opţional pentru gimnaziu, dedicat valorilor parcului, prin implicarea a minimum 20 de profesori şi 400 de elevi în activităţi asociate şi prin organizarea unui concurs regional de proiecte, până la finalul anului 2026.
Proiectul a început la data de 27 martie 2025 şi se va încheia pe 26 ianuarie 2027, iar bugetul total este de 7,78 milioane de lei.
Asociaţia de Ecoturism din România (AER) are misiunea de a promova şi dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea naturii şi a veni în sprijinul comunităţilor locale din zonele cu valoare naturală. AER consideră că ecoturismul este unul dintre atuurile turismului românesc care surprinde plăcut şi atrage turiştii internaţionali şi români pentru a călători în România.
RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ s-a preocupat, încă de la înfiinţare, de conservarea diversităţii speciilor, habitatelor şi peisajelor specifice Parcului, reintroducerea marilor erbivore sălbatice dispărute din fauna României, protejarea moştenirii spirituale şi culturale asociate acestora şi de încurajarea ecoturismului, urmărindu-se gospodărirea echilibrată a resurselor naturale şi dezvoltarea durabilă a zonei, în vederea menţinerii interacţiunii armonioase a omului cu natura.
Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) militează pentru conservarea speciilor şi habitatelor ameninţate şi lucrează cu comunităţile locale pentru o dezvoltare durabilă bazată pe respectul faţă de natură. Viziunea ACDB este aceea a unei lumi în care valorile diversităţii biologice sunt recunoscute, păstrate şi în care grija faţă de natură este o parte importantă a vieţii de zi cu zi a oamenilor.
Asociaţia Mioritics este o organizaţie non-guvernamentală fondată în anul 2004, cu misiunea de protejare şi promovare a patrimoniului cultural şi natural.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.