G4Media.ro

Proiect pentru ca locuitorii din municipiul Arad şi localităţi învecinate să poată…

Sursa foto: Pixabay

Proiect pentru ca locuitorii din municipiul Arad şi localităţi învecinate să poată ieşi la pensie mai devreme / Se invocă expunerea la poluarea ”Combinatului Vladimirescu”

Locuitorii din municipiul Arad şi localităţile învecinate Vladimirescu, Horea, Cicir şi Mândruloc ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai repede, dacă un proiect legislativ iniţiat de deputaţii PNL Glad Varga şi Sergiu Bîlcea va fi aprobat, informează Agerpres.

Cei doi parlamentari de Arad au anunţat, marţi, că ar beneficia „cetăţenii care au trăit neîntrerupt” în cele cinci localităţi, fără penalizare la pensie, „din cauza expunerii la poluarea Combinatului Vladimirescu”.

Deputaţii iniţiatori consideră că oamenii din aceste localităţi trebuie să beneficieze de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65 alin. (5), potrivit cărora persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cu cauze multiple, printre care extracţia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei de standard pensionare cu 2 ani, fără penalizarea aplicată pentru fiecare lună de anticipare.

Glad Varga şi Sergiu Bîlcea au iniţiat modificarea legii pentru „eliminarea unei stări de discriminare” prin includerea cetăţenilor din localităţile apropiate de fostul combinat, fiind luate în considerare emisiile de gaze şi vapori provenite din producerea de îngrăşăminte chimice.

„Locuitorii din municipiul Arad şi cei ai comunei Vladimirescu cu satele aparţinătoare Cicir, Mândruloc şi Horea au fost expuşi de-a lungul timpului la astfel de efecte nocive asupra organismului. Probele de ape subterane recoltate indică încă depăşiri faţă de STAS 1342/92 la majoritatea indicatorilor, iar determinările efectuate de APM Arad arată depăşiri la amoniu şi la azotaţi. Poluarea a afectat calitatea apei, mediul şi sănătatea oamenilor, inclusiv prin incidenţa crescută a unor boli grave”, declară deputatul Glad Varga.

La rândul său, Sergiu Bîlcea spune că „poluarea persistă până astăzi şi afectează calitatea vieţii”.

„Considerăm normal ca oamenii afectaţi să beneficieze de condiţiile legii şi să aibă posibilitatea să se pensioneze anticipat fără penalizări. Noi am propus ca sursă de finanţare excedentul sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale”, afirmă deputatul Sergiu Bîlcea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Brava, mah, din putzul gândirii asta.
    Deci bastanii de patroni ai combinatului fac profit in timp ce poluează si îmbolnăvesc oamenii din zona dar contribuabilii din sistemul de pensii trebuie sa plătească toate acest costuri.
    Curat Arad murdar, coane Fanica!
    Acest combinat nu a funcționat pe vremea lui Ceasca, abia era terminat in 1989, deci nu puteți da vina pe greaua moștenire, ca de obicei.
    Otrăviților din zona le recomand filmul Erin Brockovich, foarte educativ. Si cu Julia Roberts.

  2. Vreau si eu pt poluarea sonica ,langa mine popa trage clopotul de zici ca-i turbat. De fapt stiu ce fel de om sa prapadit dupa durata galagiei,daca a crapat unul cu dare de mana tine juma de ora.

  3. Propun – in TOTAL ACORD cu puturosii neamului – iesirea la pensie la 16 ANI – Inainte de inceperea muncii !!! Ca tot nu se „prea” face pe la bugetari ! Si de ce sa-i mai stresam pe „bietii oameni” cu deplasari pe la servicii inutile ! La Dubai pesedi ! La Dubai ! – La traba/munca ….. prostii ! Noi „aia dastapti” la Dubai ! Ca bastanul Ciolan (sau – ma rog – Ciolacu !!