G4Media.ro

Proiect de lege cu dedicație pentru pensionarii angajați înapoi la stat: Pensia,…

Proiect de lege cu dedicație pentru pensionarii angajați înapoi la stat: Pensia, limitată la nivelul unui salariu minim pe economie. Vizați sunt în primul rând cei cu pensii speciale

Deputatul de Alba, Florin Roman, a anunțat vineri că va depune un proiect de lege pentru reglementarea cumulului pensiilor cu câștigurile salariale. Roman sa explicat pentru G4Media.ro că sunt vizați cei care ies la pensie din instituțiile de stat, mai ales din cele din subordinea MAI, și se angajează din nou la stat. Potrivit proiectului, care va intra luni în dezbaterea grupului parlamentar al PNL, indiferent cât de mare ar fi pensia unei persoane care este angajată în același timp și la stat, nivelul acesteia va fi limitat la echivalentul unui salariu minim pe economie. Este pentru prima dată când liberalii încearcă limitarea pensiei și nu eliminarea ei, în cazul celor care o cumulează cu salariul.

”Există o decizie a Curții Constituționale legate de alte încercări anterioare de a reglementa acest aspect, care spune că nu poți interzice dreptul la muncă. Nici nu intenționez. Propunerea mea nu este să eliminăm pensiile obținute în paralel cu salariul, ci să le plafonăm la nivelul salariului minim pe economie pentru perioada cât tânărul pensionar este angajat la stat” a spus Florin Roman.

Acesta a adăugat că potrivit unui studiu de impact pe care l-a realizat, legea va avea efecte asupra deținătorilor de pensii speciale care lucrează și în instituții ale statului.

Discuția este importantă în contextul unui fenomen îngrijorător în România: un mare număr de foști angajați ai MAI, mai ales unii care au avut funcții de conducere, au fost reangajați la stat imediat după ce au ieșit la pensie. La nivel local, aceștia sunt angajați la primării, la Instituția prefectului, în instituțiile deconcentrate sau la consiliul județean.

Florin Roman a oferit mai multe exemple de la Alba, unul fiind cel al fostului șef al IPJ, Laurențiu Crișan, angajat, imediat după pensionare, la Instituția Prefectului pe post de consilier.

Este de fapt o situație înregistrată la nivel național. Oameni care ies la pensie din posturi importante, cu relații importante datorate funcțiilor pe care le-au deținut, sunt reprimiți în sistemul de stat pe salarii foarte mari care se adaugă unor pensii, de asemenea, foarte mari.

Florin Roman spune că potrivit studiului de impact pe care l-a făcut înainte de a redacta proiectul de lege, aproximativ 100.000 de oameni sunt atât pensionari, cât și angajați.

”Majoritatea lor sunt foști angajați din Poliție, din servicii secrete, din Armată și din sistemul de Justiție care a doua zi s-au întors la stat, ca angajați. Este o situație pe care nu o mai putem tolera. Este pentru prima dată când propunem limitarea pensiei și nu interdicția de cumulare care este neconstituțională”, a mai spus Roman pentru G4Media.ro

Un proiect de lege depus de liberali cu câteva luni în urmă, care făcea referire la interdicția de a cumula cele două calități, nu a primit avizul Consiliului Legislativ.  Florin Roman a mai declarat că luni va prezenta propunerea colegilor de grup, după care, miercuri, va fi depusă spre aprobare.

Context. La sfârșitul anului 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență pentru interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Ordonanța a fost declarată însă neconstituțională de către judecătorii Curții Constituționale. Curtea a admis atunci o contestație depusă de Avocatul Poporului și a motivat că Ordonanța de urgență a Guvernului este neconstituțională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție, privind dreptul la muncă și dreptul la pensie.

Sursa: Facebook Florin Roman

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Mi se pare foarte corect.

  2. Poate ar trebui sa gandeasca in felul urmator : sa ramana cu pensia ,fiind pensionar ,iar acolo unde este angajat sa aiba salariul minim pe economie, indiferent de munca pe care o presteaza.

    • sau sa iasa la pensie ca toata lumea, ca nu trag cu spatele. apoi daca le mai arde de munca dupa aia n-au decat sa o faca. daca plafonezi salariul la unul minim ii arzi pe altii care n-au nicio vina ca vor sa mai lucreze si dupa pensionare intr-o firma unde sunt platiti bine.

    • N-ai înțeles, sau te faci că nu înțelegi!
      Cei care s-au angajat la stat sunt vizați de lege, cei angajați în sistemul privat nu au nicio treabă!

  3. Un proiect bun, care sper sa treaca, si s-ar putea sa treaca, avand in vedere foamea de bani a guvernului!

  4. De ce or trebui acesti parlamentari inepti in Romania sa inventeze lege dupa lege, ajungind la sute de legi si modificari, cind sint o gramada de tari in jurul lor care pot fi luate ca exemplu?! In SUA poti sa iesi la pensie partiala la 62 de ani, si la pensie totala la 66 de ani. Numai dupa virsta de 66 de ani se poate cumula pensia cu salariul, fie ca lucrezi la stat, sau la particular. Simplu, normal, corect. In Canada, 60 si 65. Si, per total, in cele doua tari traiesc cam 400 de milioane de locuitori.

    • Când e in interesul buzunarului lor, foștii nomenclaturiști dau doar exemple din fosta URSS, care le convin, nu-i interesează pe ei normele de etică și legile din statele dezvoltate, cum sa recunoasca ei că în SUA, Canada, etc, nu există pensii speciale și alte sinecuri după ce ai ieșit la pensie, nu există atâtea sporuri și norme de hrana sau alte tampenii.

  5. Un proiect nu bun ci foarte bun, ….speram sa se aprobe proiectul de lege.

  6. Cumul pensie cu salar tot de la stat …. pentru toți să se interzică…. dacă lucrează la privat e altă situație

  7. Știți ce mi se pare murdar în chestia asta? Faptul că, scuzați, cumularea pensiei cu salariul de la stat ar fi regulă… Că interdicția ar afecta dreptul la muncă consfințit de Constituție și mult apreciat de onor CCR în 2008, când a dat de pământ cu propunerea guvernului Boc…
    De multe ori am impresia că trăim într-o țară de nebuni… Păi, mă frate, muncește în continuare dacă te ține cureaua, și lasă pensia! Păi, bine că boșorogii, din care cel dintâi sunt eu, avem drepturi cu desaga… Luăm bani cu toptanul și mai tragem câte – o bășină pe ici pe colo.. Asta e, cică, „activitate”…
    În ăst timp lăsăm copiii de izbeliște, copiii noștri, care trebuie să-și ia lumea-n cap, să-și găsească un rost…
    Păi, să nu-ți vină să dai cu pălăria de pământ?
    În caz că ai așa ceva…!

  8. Nene, toți deputații sunt la fel de incompetenti ca tine? De aia si legile tâmpe pe care le dati. E cam greu să faci asemenea discriminări și e și mai greu să reduci pensia cuiva care si-a câștigat-o LEGAL.

  9. Cumulul pensiei cu salariul de la stat trebuie strict interzis. Sunt pensionari care au iesit la nici 45 de ani la pensie si se intorc in sistemul public sub diferite forme sau titulaturi. Daca sunt buni sa vina in privat sa munceasca. Sunt pensionari speciali care toata viata au taiat frunze la caini pe salarii babane acum primesc pensii nesimtite si lucreaza in sistemul public pe frecator de menta . Sunt tineri absolventi de facultati si nu gasesc de munca din cauza acestor borfasi. Legea da fie clara CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL LA STAT SA FIE INTERZIS sa aleaga ori pensia ori salariul. Daca i duce bostanul sa lucreze in privat dar cum f multi pensionari de la stat au ascutit creioane toata viata lor e normal sa nu stie sa faca nimic si tot la stat vor sa se incadreze.

  10. Este o abureala de vrea acest liberal vopsit, nu tata, pensiile speciale desfiintate, angajare la stat ca pensionar de stat nexa, cu atat mai mare nerusinarea pe acelasi post in continuare. Este de noaptea mintii ca niste ” dastepti” sa iasa la 45 de ani cu 100 milioane pensie nesimtite ( Maxim 1000, apoi la fortele de munca). Alegeri anticipate, sa fie alesi cei care vin cu programul de desfiintare a salariilor di pensiilor nesimtite, pe langa alte masuri de oprire. a praduirii banului public si exploatatea celor care lucreaza in privat di sustin bugetul statului.

  11. Cine a creat cadrul legal ca aceste ,, lipitori” sa se îmbuibe din banii publici,ca mai apoi să spună că e un drept câștigat ,, LEGAL” ? ….. întreb și eu așa….căci vedem că se baga mana ,,cu acte”….

  12. Ce imi plac functiile astea in care tu propui ce malai sa iei, si ghici cine a fost la ministerul muncii. Si guta si bocul ce au mai urlat cu pensile speciale si dupa aia liniste.Pesemne au obtinut si pentru ei ceva si dupa aia gata… e legal.ce este legal nu e si morsl sau si corect, dar cum legea s-a indepartat de la aceste concepte sa nu va mai mire ce se intampla

  13. Cel mai bine ar fi o Lege in care daca ai iesit la Pensie Speciala ca Ofiter de Politie sa nu te mai poti reangaja ca Ofiter de Politie. Este clar ca cei care se angajeaza din nou ca politisti o fac cu ajutorul relatiilor de serviciu si scopul este absolut clar: cumularea Pensiei Speciale cu Salariul.

  14. Cred ca cei cu pensii speciale care sunt angajati si la stat sunt puși politic. Deci tot partidele care conduc hotărăsc.Prefectul de Alba care este pus de psd,nu gasește alt candidat care nu ia pensie specială?. Asta arata cum ca fostul sef al IPJ Alba,cred ca sprijinea psd-ul și acum și-a primit plata. Nu?

  15. S-au pensionat „pe capete” din sistemele militarizate,la 45,47 ani cu pensii foarte mari(si-au dat diverse sporuri in ultimele 6 luni)si s-au reangajat la stat a doua zi.E de noaptea mintii sa-i vezi cum te sfideaza cu doua venituri grase.Daca vrei sa lucrezi la stat trebuia sa stai nu sa te pensionezi si sa te angajezi din nou.Toate institutiile statului sunt pline de acesti indivizi: avand pozitii importante si-au rezolvat un loc la stat si s-au reangajat.Spitalele militare sumt pline de acesti indivizi.Iar tinerii n-au locuri de munca.

  16. Este important sa avem pensionari cu bani si pensii care sa scoata odata pentru totdeauna grosul pensionarilor din umilinta. Sigur ca prin acest proiect se cauta salvarea sistemului bugetar din mana celor care inca il tin captiv in trecut. Exista cu siguranta veterani de care avem inca nevoie in activitatea profesionala insa putini altii fac fata in sistemul in care competitivitatea dicteaza ( nu e cazul in sist bugetar). Consider ca trebuie lucrat la acest proiect si nu il consider cel mai potrivit, deoarece pensia se stabileste după reguli clare si nu poate fi diminuata, doar pentru ca un pensionar munceste in sectorul bugetar. Sa nu uitam ca sunt zone in sistemul bugetar unde este carenta de angajati ( Posta, adiministratie rurala, dispensare medicale, profesori, etc). Urmare mai trebuie lucrat la proiect, care obligatoriu trebuie să fie catalizator si nu un blocaj.

    • Trebuie să se interzica oricărui pensionar sa lucreze in institutile statului, astfel ar putea sa apara suficiente locuri de muncă pentru tineri și nu ar mai pleaca poate din tară.
      Cei care vor sa muncească pot sa deschidă o activitate privată sau sa se angajeze in sistem privat.

  17. Trebuie să se interzica oricărui pensionar sa lucreze in institutile statului, astfel ar putea sa apara suficiente locuri de muncă pentru tineri și nu ar mai pleaca poate din tară.
    Cei care vor sa muncească pot sa deschidă o activitate privată sau sa se angajeze in sistem privat.

  18. Pensia este obtinuta legal si nu se poate intervenii asupra ei, inclusiv asupra cuantumului ( CCR neretroactivitatea legii). Cei care s-au angajat ulterior la stat au concurat pe posturi care au fost publicate pentru angajare, vezi gov.ro. Pot participa la concursurile pt angajare orice persoana interesata, domnule senatot PNL. Expunerea de motive este jalnica. Nu poti generaliza o situatie particulara .

  19. Nu mi se pare corect ca începând cu 1 ian 2021 de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor eu sa am un salariu de vreo 4000-4500 lei si colega mea, cu 5 ani mai mare ca mine cu aceeasi calificare si care va iesi la pensie la limita de varsta, sa ramana in continuare la catedra pana la 65 de ani (ptr ca vezi doamne e dreptul ei sa munceasca pana la 65) si sa cumuleze un venit de vreo 3500 lei pensie si 5000 salariu adica 8500 lei. In plus de asta sa si aiba atitudinea de „si ce, sa-mi ia boii de la bicicleta” (un om care are asigurat un venit din pensie va avea o productivitate egala cu zero sau poate mai si incurca). Daca te-ai pensionat inainte de 65 de ani inseamna ca nu mai puteai sa performezi si atunci aleluia. De ce si pensie si salariu de la stat? De ce la momentul când iesi la pensie nu se desface obligatoriu contractul de munca pe care l-ai avut pana atunci?