G4Media.ro

Proiect de 15 milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol…

sursa foto: Facebook/ Bogdan Bola

Proiect de 15 milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol și Periboina, care controlează fluxul de apă între Marea Neagră și Lacul Sinoe și pot proteja habitatele naturale din zonă

Stăvilarele de la Edighiol şi Periboina, care controlează fluxul de apă între Marea Neagră şi Lacul Sinoe, vor fi reabilitate în cadrul unui proiect de investiţii în valoare de 15 milioane de euro, a anunţat, vineri, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-un comunicat transmis AGERPRES.

Lucrările se vor derula prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral şi fac parte din prima etapă a unuia dintre cele mai ample proiecte finanţate prin fonduri europene din România, respectiv „Reducerea eroziunii costiere, Faza II (2014-2020)”, în valoare totală de peste 800 de milioane de euro.

Potrivit sursei citate, reabilitarea celor două stăvilare va costa 15 milioane de euro.

Stăvilarele de la Edighiol şi Periboina controlează fluxul de apă între Marea Neagră şi Lacul Sinoe şi au rolul de a facilita descărcarea în Marea Neagră a apelor din sistemul lacustru Razim -Sinoe şi de a asigura conservarea ecosistemului şi protecţia obiectivelor din zonă.

„Pe lângă lucrările de extindere a plajelor (înnisipare), se vor construi structuri hidrotehnice cu rol de protecţie suplimentară şi de fixare a aluviunilor în zona plajelor, precum şi lucrări de consolidare a bazei falezelor. Spre deosebire de Faza I a proiectului, o pondere importantă în cadrul proiectului din Faza II îl reprezintă lucrările de refacere a biodiversităţii marine şi de îmbunătăţire a condiţiilor de mediu. Acestea presupun crearea de recife artificiale, biostructuri şi zone de repopulare, de protecţie şi conservare a unor specii marine, de interes comunitar”, menţionează reprezentanţii ANAR.

În plus, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată din Eforie Nord-Eforie Sud, 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade.

De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi construite amenajări speciale de mediu care vor contribui la dezvoltarea unor specii marine, cum ar fi: Cystoseira barbata, Donacilla cornea, Donax trunculus, Pholas dactylus şi Zostera Noltii.

sursa foto: Facebook/ Bogdan Bola

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Incredibil pe ce se arunca banii.

    • Ați face mai mult dacă terminati cu primarii locali care și au bătut joc de falezele publice. Prin Azuga și Eforie cică le au inclus în domeniul privat. Uite asa mai fac ceva comisioane!